Doğan Heper

Doğan Heper

dheper@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       RTÜK, ATV'ye bir günlük kapanma cezası verdi.
       Biz TV'lerin karartılmasına karşıyız.
       RTÜK'ün böyle bir silahı olmamalı.
       Ama konumuz bu değil.
       Konumuz kapatma cezasına neden olan "Elit Model" yarışması. Başka bir tabirle "lolita" yarışması.
       Bu yarışmanın bir bölümünü TV'den seyrettim. Benim o andaki görüşüm böyle 14 - 15 yaşındaki ortaokul öğrencisi kız çocuklarının reşit insanlar, kızlar, kadınlar gibi yarıştırılamayacağı yönündeydi. Düşüncemi yanımdakilere de ifade ettim. Eminim ki, aynı anda pek çok baba benim gibi tepki göstermiştir.
       Ama bizde bazı şeylere karşı çıkmak farklı anlamlara çekiliyor, bu yüzden de pek çok aile babası normal bulmadığı pek çok durum karşısında pek de tepki gösteremiyor.
       * * *
       MODERN yaşam deyince bazı gençlerin özlemi Bodrum barlarındaki, o TV'lere yansıyan vur patlasın çal oynasın hayat oluyor.
       Birçok genç kız o yaşamın özlemiyle günlerini geçiriyor. Bazıları bu amaçla evini barkını terk ediyor. Çünkü, özellikle günümüzde o hayat, o yaşam tarzı cilalana cilalana varılması gerekli amaç haline getiriliyor.
       Gelir düzeyini yükseltme ve iyi yaşama arzusu bazı aileleri, erkek çocukları için futbolculuğa, kız çocukları için çeşitli yarışmalara koşturuyor.
       Böyle olmasa, 14 - 15 yaşındaki küçücük kızların objektiflerin, kameraların sinsi arayışlarına mahkum edilişi başka nasıl izah edilebilir?
       Bakın deneyimli manken Canan Mutluer ne diyor:
       "Ben bu yarışmalara karşıyım. Kesinlikle 18 yaş sınırı getirilmeli. Benim çocuklara ilk derste anlattığım konu gereksiz pozlar ve röportajlar vermemeleri. Ama maalesef birkaçının gittiği yol yol değil."
       Bir pedagogun, Nurten Öncel'in görüşü ise şöyle:
       "Bize göre bu tip yarışmaların yaşı 20'dir. Bu yaşların öncesinde çocuklar bu şekilde gündeme getirilmemeli. Meta olarak kullanılıyorlar. Bedenlerinin gündemde kalması ve sergilenmesi o çocuk açısından ilerideki hayatında çok kötü sonuçlar doğurabilir."
       Psikolojik danışman Ömer Düzdemir'in sözlerine bakalım:
       "O yaşlar insanların kişiliklerinin yeni yeni oturmaya başladığı dönemlerdir. Yarıştan sonra toplumda kendini çok daha değişik görecek ve çocukta sağlığı açısından çok zarar verici olaylar başlayacaktır. Bu durumda anne ve babalara çok büyük sorumluluk düşüyor. Bu tür olaylardan uzak durmakta yarar var."
       * * *
       Çarpık gelir dağılımı, göçün neden olduğu sosyal farklılıklar; uyum sıkıntıları ve görüntülerin tahrik ettiği, özendirdiği yaldızlı bir dünya ve oraya ulaşmak için kıvranan insanlar.
       Gençliğin hiçbir ihtiyacıyla gerektiği gibi ilgilenmeyen, sorunlarına cevap veremeyen bir devlet.
       Çocuklarının başkalarının hayatına özendiğini gördükçe imkansızlıktan gizli gizli ağlayan anne babalar.
       Her şey gibi "lolita" yarışması da çaresizliğimizin ifadesi değil mi?



Yazara E-Posta: dheper@milliyet.com.tr