Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Çocuklar bizim geleceğimizdir. Nasıl ki bir anne, baba çocukları için türlü fedakarlıklara katlanarak onları en iyi şekilde yetiştirmeye gayret eder, sağlıklı olmaları için tüm imkanlarını seferber ederse, bir ülkenin evlatları da o ülke için aynı değere sahiptir. Ülkenin geleceği onlara emanettir. Bu nedenle eğitimleri çok önemlidir. Vatana, millete faydalı olmak için taşıması gereken değerleri iyi öğrenip hazmetmesi, kültürüne, gelenek göreneklerine sahip çıkması gerekir.

Çocuk kalpler ölmesin
Ancak tüm bunları iyi bir şekilde yapabilmesi için de sağlığı yerinde olmalıdır. Çocuklukta başlayan obezite ve bazı çocukluk çağı hastalıkları arasında özellikle doğuştan olan anomalilerle seyreden kalp hastalıkları en ön planda önem taşır. Bu hastalıklar eğer vaktinde tespit edilip müdahale edilmezse belli bir sürenin sonunda ancak kalp, akciğer nakli ile iyileşme ihtimali olur, çoğunlukla da çocuk erken yaşta hayatını kaybeder. Çocuk ve ailesi için maddi-manevi yıpratıcı olan bu süreç maalesef teşhisin vaktinde konulamaması sebebiyle üzücü bir sonla neticelenmiş olur.

Haberin Devamı

Belirtileri neler

Kalp hastalıkları daha çok erişkinlerde gözlendiğinden nefes darlığı, çarpıntı, göğüste baskı hissi gibi şikayetler çocuklarda dikkati pek bu yöne çekmez zaten çocuk da bunu pek tarif edemez. Eğer çocukta akranları ile koşarken çabuk yorulma, nefes nefese kalma, dudaklarında morarma, fenalaşma, koşarken çömelme oluyorsa bir çocuk kardiyoloğuna göstermekte fayda vardır. Bazen bayılma da olabilir, bu durumda mutlaka doktora gidilir ama diğer belirtiler kolayca gözden kaçabilir.

Asistanlık eğitimimin ilk yıllarında bir sosyal sorumluluk projesinin başkanıyken bir ilkokulda yaptığımız taramada sekiz yaşındaki bir kız çocuğunun kalbinde duyduğumuz üfürümle hastalığını tespit ettik. Kendisi, ailesi dahil hiç kimse bu önemli hastalığın farkında değildi. Sadece öğretmeni teneffüslerde pek dışarı çıkıp oynamadığını gözlemlemiş, bunu da sosyalleşmesi ile bağlantılı düşünmüştü. Kalbindeki problem kateterle girilerek açık kalp ameliyatı gerektirmeden çözüldü. Muhtemelen şimdi evlenmiş, hatta çocuğu da olmuştur.

Haberin Devamı

Yeni bir proje

Benzer bir projeyi şimdi Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cevdet Erdöl önderliğinde gerçekleştiriyoruz. Beş yılı kapsayacak bu proje ile pilot bölge seçilen Üsküdar ilçesindeki ilkokullarda okuyan çocuklarda kalp hastalıklarının varlığı araştırılacak. Milli Eğitim Bakanlığı ve kaymakamlığın onayı ile yürütülen proje, himayesini talep ettiğimiz Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan’dan da destek görüyor. Ziyaret edilen ilkokullarda sınıf öğretmenleri ve çocuklar, hastalık belirtileri ve genel olarak sağlıklı yaşam üzerine bilgilendirilecek, aynı zamanda çocukların boy, kilo ve bel ölçüleri alınarak çocukluk çağında başlayan obezite riskine de dikkat çekilecek.

Zamanında yakalandığında kolayca tedavisi mümkün olan bu hastalıkların çocuk kalpleri bizden koparmamasını dilerim.