Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

Güneşli ve güzel havaların gelişiyle beraber doğanın çiçekler açıp güzelleştiği ilkbahar, insanlar için de bir sevinç ve enerji kaynağıdır. Kışın nispeten karanlık halinden uyanmaktır aslında. Fakat bazılarımız için de hapşırık, burun ve göz akıntısı, öksürük, genizde yanma, kaşıntı, burun tıkanıklığıyla birlikte nefes darlığıyla geçen sıkıntılı bir dönemdir.

Bahar nezlesi ya da bahar alerjisi olarak tanımlanan bu süreç baharda polen adı verilen çiçek tozlarının havada uçuşmasıyla eşzamanlıdır. Alerjik özellik taşıyan bu maddeler nefes alırken burun iç yüzeyine ulaşıp alerjik rinit dediğimiz mikrobik olmayan iltihabi bir duruma yol açar. Aynı alerjen gözlerde de benzer şekilde konjonktivit şeklinde kızarma, batma, sulanmaya yol açar. Her ikisi de çok rahatsız edici ve günlük hayatı olumsuz yönde etkileyen şikayetlerdir.

Haberin Devamı

Korunma yolları

En kolay çözüm alerjiye sebep olan polenlerden mümkün olduğunca uzak kalmaktır. Polenlerin en çok uçuştuğu sabah saatlerinde genelde 10.00’a kadar ve akşam saatlerinde, açık havada dolaşmamak, pencere açmamak, açık havada yürüyüş ve sporu diğer saatlere ertelemek alerjenle olan teması azaltacaktır.

Burnun dış kısmına ve göz çevresine çok ince bir tabaka şeklinde vazelin sürmek polenlerin vazeline yapışmasını sağlayarak girişini bir ölçüde engelleyebilir.

Alerjenle teması azaltmak üzere açık havadayken güneş gözlüğü ve ağız, burun maskesi kullanmak da çözüm önerileri arasında yer alır.

Dışarıda yürüdükten sonra giysiler üzerine yapışan polenlerden kurtulmaya dikkat etmek gerekir. Aynı sebeple giysileri açık havada kurutmamak da önerilir. Saçlar da aynı şekilde polenleri tutabileceği için açık havada bulunduktan sonra duş almak iyi olur.

Özellikle kaloriferli evlerde kuru hava alerjik rinitin kötüleşmesine neden olabileceğinden, kalorifer üzerine konulan su dolu bir kap en basit şekilde havayı nemlendirmeye yardımcı olacaktır.

Arabadayken camı kapalı tutmak, evde ya da arabadaki klima filtrelerini her ay değiştirmek, alerjenleri tutan özel filtreler kullanmak da çözümler arasındadır. Hava değişimini içeride bulunan havayı kullanarak temizleyen, dışarıdaki havayı kullanmayan özel klimaları tercih etmek çözüm olabilir.

Haberin Devamı

Alerji şikayetlerini engellemek üzere mevsimden bağımsız olarak sigara içmemeli, içilen ortamda bulunmamalı, tüylü ve yünlü battaniyeler yerine pamuklu ve sentetik olanları tercih etmeli, toz barındırabilecek tarzda kilim, halı gibi ev eşyalarını kullanmamaya özen gösterilmelidir.

Mikrobik nezleden farkı

Nispeten benzer belirtilere yol açtığı halde bahar nezlesiyle mikrobik nezleyi ayırt etmek kolaydır. Mikrobik nezle adından da anlaşılacağı gibi virüsün sebep olduğu bulaşıcı bir hastalıktır. Genellikle bir hafta gibi kısa bir sürede geçer. Beraberinde yüksek ateş ve genel vücut ağrısı, halsizlik olur. Bahar nezlesi ise polen mevsimi boyunca devam eder. Yüksek ateş, genel vücut ağrısı, halsizlik yoktur, genizde, burunda kaşıntı vardır, bulaşıcı değildir.

Ancak unutmamalıdır ki her ikisi de bir arada görülebilir ya da hastalık bazı virüslere alerji şeklinde ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

Tedavi yöntemi

Korunmaya rağmen şikayetler devam ederse doktor kontrolünde ilaç ve aşı tedavileri uygulanabilir.

Dilerim her hapşırdığınız zaman yanınızda size “Çok yaşa, iyi yaşa” diyecek kimseler olsun.