Dr. Demet Erciyes

Dr. Demet Erciyes

demeterciyes@yahoo.com

Tüm Yazıları

İnsan ruh ve beden olarak bir bütünden ibarettir. Sağlık da aynı şekilde bütünsel ele alınmalı, sağlıklı yaşama yaklaşım çok yönlü olmalıdır

Sağlıklı yaşamın formülü kolay gibi görülse de nedense iş uygulamaya geldiğinde çoğu zaman aksaklıklar olur. Kimi zaman kişi ne yapması gerektiğini çok iyi bildiği halde yapamaz ya da yapmaz. Örneğin, herkes sigaranın sağlık için zararlı olduğunu bilir. Bu inkar edilemez bir gerçek olduğu halde, bazı tiryakiler hiçbir zaman bırakmayı istemez, bazıları da bırakmak istemesine rağmen bağımlılık yaptığı için bırakamaz. Bazı kişiler sağlıklı bir şekilde yaşamayı istediği halde dürüst ve doğru bir şekilde onu yönlendirebilecek sağlık danışmanına ulaşamaz, bazıları da yanlış kişiye veya yola doğru zannederek başvurur.

Haberin Devamı

SAĞLIKLI YAŞAMA ÇOK YÖNLÜ YAKLAŞIM

Doğru yönlendirilme önemli

Sağlık söz konusu ise olay her zaman ciddiye alınmalıdır. Sağlıklı yaşam tarzı moda gibi değişmez ancak bilimdeki ilerlemeler ve çalışmalar sayesinde değişir, gelişir. Bu konuda yol göstermek, hangi renk ya da hangi tarz kıyafet giyileceğini tarif etmeye veya hangi film ya da restorana gidilmesi gerektiğini önermeye benzemez. Yeri geldiğinde insan hayatını tehdit edebilecek boyutlara ulaşabilen yanlış yönlendirmeler olabilir. Maalesef bu tür önerileri sık duyuyor ve olumsuz sonuçlarını da sıkça gözlemliyoruz. Bu konuda yanlış yola düşmemeniz için gerekli ipuçlarını “Sağlıkta Okuryazarlık” başlıklı köşe yazımda belirtmiştim.

Önce kendinizi iyice tanıyın

Bu söz, önce insana biraz garip gelebilir. “Kendini tanımak ne demek? Ben kendimi bilmiyor muyum?” diye düşünebilirsiniz. Tabii ki insan en çok kendisini iyi tanır ve bilir. Ama kast ettiğim karakter veya alışkanlık değil, vücudumuzdaki organlar, sistemler bunların ne tür bir harmoni içinde çalıştığı ve tabii ki içinde bulunduğumuz ruh hali. İnsan ruh ve beden olarak bir bütünden ibarettir. Sağlık da aynı şekilde bütünsel ele alınmalıdır. Ruh halimiz yaşın ilerlemesi, geçen zaman, yaşadığımız olaylar, tüm çevresel faktörlerle beraber etkilenerek değişiklik gösterir. Farklı yaş dönemlerinde farklı hormonların etkisinde metabolizmada da bir takım değişiklikler olabileceği gibi dış etkenlerin psikolojik durumumuza yaptığı etkiler ve buna karşı gösterdiğimiz tepkiler de dönemsel farklılıklar gösterir. Bu yüzden her ne kadar bünyemizin özelliklerini çok iyi bildiğimizi iddia etsek de kapalı bir kutu gibi olan vücudumuzdaki organların ne durumda olduğunu, bunların çalışmasının o dönemki ruh halimizden ne şekilde etkilendiğini bilemeyiz. Bu bilgiyi de bize ancak bu konudaki profesyonel kişi yani doktorumuz verebilir. Böylece kendimizi iyi tanımamız vücudumuzun verdiği tepkileri iyi değerlendirmemiz açısından da son derece önemlidir. Belirtileri doğru bir şekilde değerlendirebilmemiz doktorumuza kendimizi doğru bir şekilde ifade etmemizi sağlar. Bu yönlendirme neticesinde yapılan tetkiklerde belirtilerin sebebi açıklığa kavuşur, bu sonuçlara dayanarak da aynı şikayetler tekrarladığında gereksiz yere paniğe kapılmayız.

Haberin Devamı

Orkestra şefi gibi doktor

Haberin Devamı

Kendinizi iyi tanımanız, güzel bir şekilde tarif etmeniz doktorunuzun sizi doğru bir şekilde yönlendirmesiyle olur. Ayrıca doktorunuzun da sizi çok iyi tanıyor olması gerekir. Sağlık geçmişinizi, kullandığınız ilaçları, alışkanlıklarınızı, yaşam tarzınızı, çevrenizi, tepkilerinizi iyi tanımalıdır. Bu durum sağlığınızla ilgili takibi de iyi bir şekilde yapmasına yardımcı olur. Sağlıklı yaşamaya devam etmek istiyorsanız, “Her şeyi ben en iyi bilirim” demeden, farklı branşları ilgilendiren hastalıkları ilgili uzmanlardan konsültasyon isteyerek tedaviyi düzenleyen, tüm sonuçları bir araya toplayıp karşılaştırmalı olarak değerlendirebilen bir sağlık danışmana ihtiyacınız vardır.