Dr. Tanju Sürmeli

Dr. Tanju Sürmeli

tanjusurmeli@yasamsaglik.com.tr

Tüm Yazıları

Beyin dalgası veri tabanı, organda meydana gelen sorunların hangi hastalıklardan kaynaklandığı konusunda yol göstermesi açısında önem taşıyor

Dikkat ve davranış sorunu olan 6-17 yaş grubu 275 çocuk ve ergende beyin dalgaları kayıtlamasıyla Dikkat Eksikliği Hiperaktivite Bozukluğu (DEHB) teşhisi konmasına yarayan beyin dalgası veri tabanı, FDA (Amerikan ulusal besin ve ilaç birliği) tarafından bu ay onay aldı. DEHB teşhisi sırasında diğer verilerle birlikte doktorların daha doğru teşhis koymasına büyük yardımı olacak bu yöntemi, ABD’nin Georgia eyaletinden ‘Neuropsychiatric EEG-Ba sed Assessment Aid (NEBA) Health’ geliştirdi.

Alzheimer mı, depresyon mu?
1998’de New York Üniversitesi tarafından geliştirilen FDA onaylı NxLink Nörometrik normatif veri tabanının, multi-disipliner tıbbi muayeneler yoluyla fonksiyonunun normal olduğu onaylanmış, yaşları 6-90 arasında değişen, 650 kişiden alınan EEG kayıt larıyla DEHB, öğrenme zorluğu, kafa travması, şizofreni, depresyon, bipolar bozukluk, Alzheimerhastalığı, damarsal bunama, alkol ve uyuşturucu bağımlılığı gibi rahatsızlıkları yüzde 90’ın üzerinde doğrulukla ayırt edilebiliyor.
Maryland Üniversitesi bilimadamları tarafından FDA onaylı Neuroguide veri tabanı, yaşları 2-83 yaş arasında değişen 775 kişiden alınan EEG kayıtlarıyla yüzde 90-94 doğrulukla kafa travması ve öğrenme zorluğunu ayırt edebiliyor.

Hangi psikiyatrik ilaca cevap vereceğini söylüyor
CNS (Central Nervous System) grubundan bilimadamları, FDA onaylı r (referans) EEG veri tabanı geliştirdiler ve psikiyatrik ilaçları (anti-depresanlar, stimulanlar,antiepileptik, beta blokerler ve benzo grubu) kişinin beyin dalgalarıyla karşılaştırdıklarında kişiye uygun hangi ilacın çalışacağını yüzde 75-80 doğrulukla tespit ediyor.
Saydığımız gruplardan toplam 30 tane farklı ilacın hangisinin-antibiyotik kültür testi gibi-o hasta için ‘hassas’, ‘dirençli’ ya da ‘orta derecede hassas’ olduğunu tespit edebiliyor. Ayrıca, hastaya bu 30 tane ilaç içinden verilen, seçilen ilacın ya da ilaçların etkisini görmek için ilaçlıyken yapılan EEG testiyle de takip edebiliyorsunuz. Tedaviye cevap vermeyen, psikiyatrik hastalığı olanları tedavi etmek için plan geliştirirken seçeceğimiz ilaca yardımcı olan objektif, fizyolojik veri tabanı oldukça değerli. Integrated Behavioral Health sigorta şirketi Amerika’da r-EEG masraflarını karşılıyor.
r-EEG veri bankası, ABD’de 17 sene süren bilimsel ve objektif araştırmalar sonucu geliştirilmiş. Bin 600 hasta, 13 bin ilaç tedavis, ve 6 aydan fazla takip içeren bir çalışma. Çok zor hastaların ilaç tedavilerini düzenlerken amaç, hastaya, hastalığına göre paralel ve spesifik ilaç seçimi yapma olasılığı yaratıyor.
Suffin ve Emory’in çalışmasında 100 hastadan 50’sinde depresyon 50’sinde de DEHB vardı. Tedaviye cevap verecek ilacı, yüzde 80 doğruluk oranıyla seçtiler. “İlacı verirken hastanın şikayetlerine göre mi seçmeli yoksa beynindeki elektriksel düzensiz liğe göre mi?” sorusunun cevabını yüzde 80 doğruluk payı olan veri tabanı vermiş. UCLA’da yapılan bir körleme çalışmada çifte teşhis alan yani hem uyuşturucu hem de psikiyatrik hastalığı olan 58 hastadan 56’sı fayda görmüş. Hastaların yüzde 85’inde ilerleme
kaydedilmiş.

Haberin Devamı

AVANTAJ SAĞLADIĞI ALANLAR

Haberin Devamı

Beyin dalgası kayıtlaması olan EEG’yi nörometrik veri tabanında analiz eden bu yöntemlerin;
1- Birçok hastalığın erken teşhisi,
2- Anormal beyin davranışlarının niceliksel değerlendirmesi (Neurofeedback tedavi protokollarının seçiminde kullanılması),
3- Zaman içerisinde anormallik derecesinde görülen değişikliklerin izlenmesi,
4- Birtakım rahatsızlıkların bilgisayar destekli ayırt edici teşhislerinin yanı sıra normal ve anormal EEG’nin ayırt edilmesi,
5- Tedaviye verilecek yanıtın tahmin edilmesi (İlaçlar, neurofeedback)
6- Tedavi sonuçlarının niceliksel olarak tahmin edilmesi alanlarında büyük klinik başarıya sahip olduğu gösterildi.
Ben de 2001’de ABD’den döndüğümden beri bu veri tabanlarını kullanıyorum. Psikiyatrik hastalıkların teşhis ve tedavisinde oldukça yardımcı olduğunu düşünüyorum.