Dr. Ümit Aktaş

Dr. Ümit Aktaş

umit.aktas@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bugünkü konumuz, geleneksel tıpta önemli bir yere sahip olan, hastalıkları önlemede ve hatta tedavi etmedeki güçleri pek çok bilimsel araştırmayla kanıtlanmış bitkisel güçler…

İnsanlık tarihi boyunca şifa için kullanılmış, halk tıbbında baş tacı edilen bitkilerin aynı zamanda bugün en çok araştırılanlar olması tesadüf değil. Bilim, nesilden nesle aktarılan bilginin ne kadar değerli olduğunu kanıtlıyor. Bugünkü yazımızda doğanın ecza dolabından bir seçki yapacağız. Küçük bir hatırlatma yapmak istiyorum: Bitkilerin içinde henüz keşfedilmemiş olan öyle çok bileşen var ki, bildiklerimiz bilmediklerimizin yanında devede kulak.

Haberin Devamı

Doğanın ilaçları

Her derde deva zeytin

Sabahları güne aç karnına içtiğim soğuk sıkma zeytinyağı ile başlarım. Sağlık iksiri niyetine her sabah küçük bir fincan zeytinyağı için, ama soğuk sıkma olması önemli. Böylece üretim aşamasında içindeki değerli besin maddeleri zarar görmüyor. Zeytinyağını böyle özel kılan oleik asit diye bir bileşen: Güçlü antioksidan etkisi ile enflamasyonu önlüyor, kalp sağlığını koruyor ve kanserle ilişkilendirilen gen ifadesinde olumlu değişikliklere neden oluyor.1 Zeytinin vatanında yaşıyoruz ama bu şifalı yağdan yeterince faydalanmıyoruz. Egeliler dışında tabii ki. Maalesef mis gibi zeytinyağımız varken çiçek yağı, mısır özü yağı tüketiyoruz. Üretim sırasında içinde kanserojen maddeler oluşan bu yağlardan uzak durun!

Zeytin ağacının sadece meyvesi değil yaprağı da şifalıdır. Zeytin yaprağı…

- Zararlı bakterilerden mantarlara sistemdeki tüm patojenleri yok eden, enfeksiyonlarla savaşan güçlü antimikrobiyal, antibakteriyel özelliklere sahiptir.
- Güçlü antioksidan özelliği ile hücreleri korur, hücresel yaşlanmayı yavaşlatır.
- Bağışıklık sistemini destekler.

- Kan şekerini dengelemek konusunda son derece başarılıdır.2

Sırrı içindeki oleuropein adlı bir bileşende. Tip 2 diyabet hastalarını tedavi etmekte kullandığım bitkisel takviyelerin başında zeytin yaprağı ekstresi geliyor.

Sözün özü: Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyen herkes zeytinyağından, zeytin yaprağı ekstresinden faydalanabilir ve faydalanmalı da.

Haberin Devamı

Şifalı zerdeçal

Bu kök bitkinin mucizesi ona parlak sarı rengini veren kurkuminde saklıdır. Çalışmalar, zerdeçalın aktif maddesinin 700’den fazla gen üstünde etkili olduğunu gösteriyor. Kurkuminin pek çok faydası var ama bilim insanları en çok kanser üstündeki etkisine yoğunlaşıyor. Bu alanda yapılmış 2000’in üstünde bilimsel araştırma var. Tüm bu araştırmalar zerdeçalın kanserle tek değil, birçok farklı yoldan savaştığını işaret ediyor.3 Vücuttaki enflamasyonu azaltıyor, kanserli hücreleri yok ederek çoğalmalarını önlüyor, kanserli hücrelerin damarlanmasını durduruyor.

Doğanın bir kanser ilacı varsa o da kurkumindir -üstelik kemoterapi gibi ölümcül yan etkileri de yoktur!

Kurkuminin yetişkin nüfusun korkulu rüyası Alzheimer’a karşı da güçlü bir koruyucu olduğunu gösteren bilimsel çalışmalar var. Bu çalışmalara ilham veren ne olmuş biliyor musunuz? Diyetlerinde çok fazla zerdeçal bulunan Hintlilerde Alzheimer’ın çok az görülmesi. 2017 yılında yayımlanan bir araştırmaya4 göre kurkumin, güçlü antioksidan etkisiyle beyin hücrelerinin maruz kaldığı serbest radikal hasarını ve beyinde plak oluşumunu önlüyor-Alzheimer’ın karakteristik özelliklerindendir.Görünen o ki, zerdeçal takviyelerini düzenli olarak kullanarak Alzheimer’ı önleyebilir, ilerlemesini yavaşlatabilir, hatta hastalığın ilk evrelerinde tedavi edici gücünden faydalanabilirsiniz. Tabii kullandığınız takviyenin zerdeçalın aktif maddesi olan kurkumin açısından zengin bir içeriğe sahip olmasına dikkat etmelisiniz.

Haberin Devamı

Çörek otunun faydaları

Geleneksel tıpta antiseptik özelliğiyle öne çıkan çörek otu da en çok araştırılan bitkiler arasındadır. İlginç bir tada sahip olan bu yağlı tohum, içindeki timokinon adlı bileşenle bağışıklık sistemini destekler, enfeksiyonlarla ve kanserle savaşır. Çörek otu yağının ve bu yağdan elde edilen timokinon maddesinin karaciğer, pankreas, meme, mide, kolon ve beyin kanserlerini önlemede; hastalığın seyrini yavaşlatmada etkili olduğunu gösteren araştırmalar var.5

Diyabet tedavisinde zeytinyağı ekstresi ile birlikte kullandığım takviyelerden biri de çörek otu yağıdır. Bir çalışmaya göre diyabet tedavisinde faydası kanıtlanmış bitkiler arasında en etkilisi çörek otu.6 Çörek otu yağından zayıflamak için de faydalanabilirsiniz. Bu siyah tohum, insülin dalgalanmalarını, dolayısıyla da açlık ataklarını kontrol altına almaya yardımcı oluyor.

Doğanın ilaçları

Anti-kanser zerdeçal kürü

- 1 tatlı kaşığı zerdeçal
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 yemek kaşığı saf sızma zeytinyağı

Tüm malzemeleri karıştırın. Günde 3 kez yemek aralarında yiyin. Bu kürü sadece kanserden korunmak isteyenler değil kanser hastaları da uygulayabilir.

Bir not: Kürle yetinmeyin, diyetinizde zerdeçala daha çok yer vermenin yollarını arayın. Yemeklerinizde kullanabilir, yoğurdun içine katabilirsiniz.

Dipnotlar

1 “New Mediterranean dietary traditions for the molecular treatment of human cancer: anti-oncogenic actions of the main olive oil’s monounsaturated fatty acid oleic acid Menendez JA1, Lupu R. Curr Pharm Biotechnol. 2006 Dec;7(6):495-502.


2 “Antidiabetic and antioxidant effects of hydroxytyrosol and oleuropein from olive leaves in alloxan-diabetic rats” Journal of Agricultural and Food Chemistry, J Agric Food Chem. 2009 Oct 14;57(19):8798-804. doi: 10.1021/jf901280r.


3 “Perspectives of curcumin in cancer prevention Cancer Prev Res (Phila)” 2013 May; 6(5): 387400.


4 “The Mechanisms of Action of Curcumin in Alzheimer’s Disease” J Alzheimers Dis. 2017;58(4):1003-1016. doi: 10.3233/JAD-170188.


5 “Recent advances on the anti-cancer properties of Nigella sativa, a widely used food additive” J Ayurveda Integr Med. 2016 Jul-Sep; 7(3): 173180.Published online 2016 Sep 17. doi: 10.1016/j.jaim.2016.07.004


6 “Anti-inflammatory and anti-melanogenic steroidal saponin glycosides from Fenugreek (Trigonella foenum-graecum L.) seeds” Kawabata T, Cui MY, Hasegawa T, Takano F, Ohta T.. Planta Med. 2011; 77:705-10.