Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ofis yaşamınızı daha aktif hale getirmek adına molaları değerlendirin. Gün içinde arada bir kendinize birkaç dakika ayırın. Gevşeme egzersizleri yapın

Masa başı işi yapıyor olabilirsiniz ama bu durum devamlı oturmak zorunda olduğunuz anlamına gelmez. Kuşkusuz yoğun ve stresli bir iş temposu içinde fiziksel aktiviteye zaman ayırmak her zaman kolay olmayabilir. Aşağıdaki 10 kural, ofis yaşamınızı daha aktif hale getirmek için belki size yardımcı olabilir:

1- Kendinize daha çok yürüyüş imkanı yaratın. İşe giderken bindiğiniz vasıtadan bir durak önce veya sonra inin ve işyerinize kadar yürüyün. Arabayla işe giderseniz arabayı mümkün olduğunca uzağa park edin veya her günkü park yerinizin en uzak köşesine bırakın.
2-Ayakta durma fırsatlarını değerlendirin.Telefonla konuşurken ileri geri adım atın. Diğer masalarda veya ofislerde çalışan iş arkadaşlarınızla eposta göndermek veya telefonla haberleşmek yerine söyleyeceklerinizi onların yanına gidip aktarın.
3-Fırsat buldukça kas germe egzersizleri yapmaya çalışın. Gün içerisindeki çay molalarındaysa çenenizi göğsünüze değdirme ve omuzlarınızı yavaşça kulaklarınıza doğru kaldırma, bacaklarınızı germe gibi sürekli oturma pozisyondaki vücudu hareketlendirecek bazı hareketler yapın.
4-Masanızda stres topu bulundurun. Otururken stres topunuz elinizin altında olsun. Her fırsatta bu topla el egzersizi yapın.
5-İşyerinizde spor aletleri olsun. Masanızın çekmecesinde veya dolabınızda kaslarınıza direnç kazandırma egzersizleri yapabileceğiniz hafif el halterleri, germe lastiği gibi küçük spor aletleri bulundurun. Toplantılar ve işlerinizin arasında bunları kullanın.
6-Yemek aralarını değerlendirin. Öğle molalarında yürüyerek gideceğiniz uzak restoranları seçin.
7-Gevşeme veya meditasyon yapın. Gün içinde arada bir kendinize birkaç dakika ayırın, rahat bir yere oturun ve ayaklarınızdan başlayarak sırayla yukarı doğru yüz ve ağız kaslarınıza kadar bütün kaslarınızı tek tek gözünüzün önüne getirin ve onları tamamıyla gevşetin, rahatlatın. Gözleriniz kapalı rahat nefes alarak birkaç dakika hiçbir şey düşünmeden bu gevşemiş pozisyonda kalın.
8-Ofis dışında hareketli olun. Bir yere gitmeniz gerekiyorsa zamanınızı ayarlayıp biraz tempolu yürüyerek gidin, sağlığınız yerindeyse merdiven kullanın.
9-İş seyahatlerini önceden planlayın. Seyahatlerinizde fitness bölümü veya havuzu olan bir otel seçin. Böyle bir otel yoksa yay ve lastik gergi gibi taşınması kolay egzersiz aletlerinizi yanınıza alın. Bavulunuza muhakkak yürüyüş ayakkabısı koyun ve en azından otel çevresinde yürüyün. Hava alanındaysa valizlerinizi vermiş uçağınızı beklerken, bekleme salonunda oturmak yerine, aşağı yukarı tempolu bir yürüyüş yapın.
10-Çekmecenizde sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Metabolizmanızın sürekli çalışmasını istiyorsanız onu doğru yiyeceklerle doğru şekilde beslemeniz gerekir. Çok acıkmamak ve kan şekerinin hızlı bir şekilde düşmemesi için aralarda küçük atıştırmalar yapın. 1 porsiyon taze veya kuru meyve, yarım avuç kadar fındık, badem, ceviz gibi yağlı tohumlar veya tahıllı kraker ve bisküviler bunlardan birkaçı.

Daha verimli olun
Yöneticileriniz veya çalışanlarınızla ofis içi egzersizi için değişik fikirler bulmak konusunda beyin fırtınası yapabilirsiniz. Örneğin merdiven kullanımını teşvik etmek için sahanlıkları şıklaştırmak, tablolar asmak veya asansörü az kullananlara hediyeler vermek gibi. Unutmayın ki fiziksel aktiviteyle zenginleştirilmiş bir ofis çalışması, sağlığınızı koruyacağı gibi, iş veriminizi de artıracaktır.