Dr. Hasan İnsel

Dr. Hasan İnsel

hinsel@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Soğuk algınlığı, diğer hastalıklardan daha sık olarak her sene okul ve iş hayatını etkileyen, yerine göre doktora başvurmayı gerektiren bir rahatsızlık

Soğuk algınlığı, burun içi zarı ve boğaz tahrişine sebep olan, virüs kaynaklı bir hastalık. Bu rahatsızlığa 200 değişik virüs sebep olabilir, bunlardan en sık görülenleri ‘rhino virüsleri’.
Soğuk havalarda insanların iç mekânlarda ve birbirleriyle yakın temasta olmalarından dolayı daha çok görüldüğü düşünülür. Birçok soğuk algınlığı virüsü düşük nemde daha çok gelişir, kışın ısıtılan iç mekânlarda geniz yolları kuruduğundan enfeksiyon kolaylaşır. Soğuk algınlığı belirtileri kişiye göre değişse de, en sıklıkla şunlar görülür:
* Normal veya hafif ateş,
* Burun akıntısı ve tıkanıklık,
* Boğazda gıdıklanma ve kaşıntı hissi,
* Hapşırma,
* Gözlerin sulanması,
* Öksürük,
* Hafif kemik ve kas ağrıları,
* Bazen baş ağrısı,
* Hafif halsizlik,
* Ürperme.
Virüsün vücuda girmesinden 2-3 gün sonra soğuk algınlığı belirtileri hissedilir, şikayetler günlerce hatta bazen haftalarca sürer. Soğuk algınlığı belirtileri, başka hastalık belirtilerine benzediğinden ayırıcı tanı için doktora başvurmak gerekir. Hastalık, daha ziyade basit ve zararsız olup kısa zamanda geçse de bazen ikinci bir enfeksiyona neden olabilir.
Soğuk algınlığı ve grip farklı hastalıklar. Belirli bir virüsün sebep olduğu grip, çeşitli komplikasyonlara yol açabilir. Bu, hayatı tehdit edici durumlara kadar gidebilir. Dikkat çeken grip belirtileri şunlar:
* Yüksek ateş,
* Devamlı baş ağrısı,
* Açık burun,
* Bazen hapşırma,
* Gittikçe kötüleşen öksürük,
* Belirgin kemik ve kas ağrıları,
* Uzun süren yorgunluk, aşırı bitkinlik,
* Bazen boğaz ağrısı.
Tabii bu belirtiler grip dışı başka hastalıklardan da kaynaklanabilir veya gripte bu belirtilerin bazıları görülmeyebilir. Bu nedenle bunlar görüldüğünde ya da gripten şüphelenildiğinde, geçer diye beklemeyip, derhal doktora müracaat etmek gerekir.

Ağır tablolar oluşturabilir
Rahatsızlık bulguları bakteriyel enfeksiyonlar, grip, alerji ve başka tıbbi durumlarla karışabilir. Soğuk algınlığı bazen de orta kulak iltihaplanması ve sinüs enfeksiyonu gibi komplikasyonlara sebep olabilir, yani şüphe duyulduğunda en doğru yol, doktora müracaat etmek. Eğer hastalık yüksek ateş, sinüs ağrısı, şiş bezeler veya balgamlı öksürükle devam ediyorsa daha da dikkatli olunmalı. Çocuklar, bağışıklık sistemleri tam gelişmemiş olduğundan büyüklere göre daha fazla soğuk algınlığına yakalanır. Senede 6-10 kere tekrarlayabilir. Soğuk algınlığı, oldukça bulaşıcıdır. Öksürük ve hapşırıkla, el sıkışmaları veya enfeksiyon bulaşmış yüzeylere el teması, hasta kişiyle temasla bulaşır.

Korunmak için
Öncelikle hasta kişilerden uzak durmak gerekir. El temizliği çok önemli. Ellerin en az 20 saniye boyuncu ovuşturarak sabunla yıkanması koruyucu olarak yararlı. Özellikle topluma açık yerlerde elle tutulan yüzeylerin dezenfektan maddeyle temizlenmesinde fayda var. Hasta kişiler öksürürken, hapşırırken kağıt mendil kullanmalı.
Özetle bu kış aylarında mümkün olduğunca temiz hava almak, kapalı mekânları havalandırmak, el temizliğine dikkat etmek ve soğuk algınlığı geçirmekte olan kişilere çok sokulmamak, soğuk algınlığına karşı alabileceğimiz basit ama etkili önlemlerin başında gelir.