Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Araştırmalar, futbolcularda en sık; burkulma, ezilme, menisküs lezyonları ve kas kopmaları görüldüğüne işaret ediyor

Bu yaralanmalardan biri, kasıkta uyluğun iç-üst kısmında meydana gelen ağrılar. Buna, futbolcuların dizlerinin tam gerilmişken, bacağın kalça ekleminden aşırı uzaklaşmasıyla dirence karşı topa çıkarak savunma yapması, ya da bu pozisyonda topa kayarak müdahalesi, yaklaştırıcı kasların aşırı gerilmesi ve hareketin sonucu bağ kopmalarına veya kemiksel değişikliklere neden olur.

Menisküs lezyonları
Menisküs, iç ve dış eklemlerin üzerinde yastıkçık olarak yer alan bir dokudur. Diz ekleminin yük taşımasını, kaymasını ve stabilize olmasını sağlar. Futbolda oluşan menisküs yaralanmaları, yan ve ön çapraz bağ yırtıklarına eşlik edebilir. Menisküs yırtığında da ön çapraz bağ yırtığında olduğu gibi patlama sesi duyulabilir. Buna, dizde katılaşma ve ağrı eşlik edebilir.
Tamir edilmeyen menisküs yırtıkları koparak eklem aralığına sürüklenebilir ve de eklemin takılıp hareket etmesini engelleyebilir. İlk 48 saat içinde sporcu buz uygulama, kompres, elevasyon ve dizini dinlendirme seçeneklerini uygular. Buna rağmen şişlik devam ediyorsa uzman bir hekime danışmalı. Yine bu akut dönemde sıcak uygulamalardan, kanlanmayı ve bölgedeki şişliği artıracağı için kaçınılmalı. Alkol alımı da damarları genişletip sakatlığın iyileşme sürecini uzatabilir. Böyle bir sakatlık geçiren futbolcu, doktoruna danışmadan önce 72 saat boyunca koşmamalı. Yine ilk 72 saat içinde yapılan masaj tedavileri, iyileşmeyi yavaşlatabilir.
Ayak bileği bölgesinde, genel olarak sporcularda ve özellikle futbolcularda yaralanmalar sık görülür. Akut yaralanmaların yüzde 11-25’i ayak bileği bölgesinde oluşur. Bu sakatlık, sporcuyu haftalarca sahalardan uzak tutabilir. Sorunun oluşmasında; kısa süreli reaksiyon zamanı, daha önce geçirilmiş ve tam iyileşmemiş sakatlıklar, ayak bileği eklemindeki gevşeklik rol oynar.
Sakatlanmadan sonraki ilk altı ay, oldukça kritik bir dönemdir. Yan bağ zayıflık ve ön çekmece testinin pozitif olması, risk faktörleri arasında. Ayak bileği yaralanmalarının bord üzerinde denge egzersizleri ve nöromuskuler egzersizlerle azaltılabildiği bilinir.

Boy uzamasını etkiliyor
Özellikle ön talofibular bağın yırtılmasıyla ayak bileği sakatlıkları sık tekrarlar. Ayak bileği burkulmalarında ufak ayak bileği kemiklerinde çatlak ve kırıklar izlenebilir. Ayak bileği kubbesini meydana getiren talus kemiğinde yüzde 65 oranında kemik lezyonları izlenir. 18 yaş altı futbolcularda büyüme plağı kırıkları meydana gelebilir, bu durum da sporcunun boy uzamasını etkiler.
Sindesmoz yaralanmaları denen durumda tibia ve fibula kemikleri arasındaki eklem yüzeyinde yaralanma oluşur. Bu durum, içe veya dışa burkulmalar sırasında meydana gelir. Ayak bileği yaralanmalarında ilk müdahale kompres bandajı şeklinde yapılır. İlk 24-36 saat içerisinde özellikle iç ve dış malleol üzerine baskı uygulanmalıdır.