Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Bazen hiç ummadığınız bir yerde sağlık sorunlarınız çözüme kavuşabilir. Bazen de en iyi sağlık merkezi dediğiniz yerlerde olaylar tersine gelişir. Hiçbir şey olmasa bile bir hastane enfeksiyonuna kurban gidebilirsiniz

İleri yaşlarda sağlık şartlarının ve hizmetlerinin iyi olmadığı bölgelerde herhangi bir hastalıkla karşılaşırsanız, tedaviniz ne kadar başarılı olabilir? Başınıza daha kötü şeyler gelebilir mi? Bu endişe ve kaygılar birçok insanda vardır. Bundan dolayı gezilerini ve tatillerini erteleyen insanlar olduğunu biliyorum. Daha gitmeden tatili kendilerine zehir ederler. Olumsuzlukları birbiri ardına düşünürler. Çoğu zaman da seyahatlerini ertelerler.

Haberin Devamı

Hekimlik vicdani bir sorumluluktur
Yıllar önce sorumluluğunu bilen bir cerrah arkadaşımın ziyaretine gittim. İçeride stajyer doktorların sınavı vardı. Ben de odaya girdim ve sınavı izlemeye başladım. Bir stajyer doktor sorulan hiçbir soruya cevap veremiyordu. Cevapsız kalan beşinci sorudan sonra arkadaşım bana döndü ve “İçinden geçen bir soruyu sor” dedi. Ben de çok basit bir soru sordum. Ne yazık ki onun da cevabı yoktu. Sonra stajyere, “Peki, en iyi bildiğin bölümü veya hastalığı anlat o zaman” dedi. Onun da cevabı yoktu. Bütün sorular cevapsız kalmıştı. “Niyetim seni bu sınavdan geçirmekti. Fakat hiçbir soruya doğru cevap veremedin. Sana geçer not vermem mümkün değil” dedi cerrah arkadaşım. “Yakında doktor olacaksın ve birçok hasta karşına gelecek. Onların sağlığı için sana geçer not veremiyorum” diye ekledi. İşi biraz da şakaya vurarak “Yarın Anadolu’nun herhangi bir yerinde, bir seyahatte veya bir toplantıdayken hastalansam ve oradaki sorumlu doktor sen olsan, kendimi ve diğerlerini sana nasıl emanet edeceğim?
Bu, hem insan hem de hekim vicdanıyla ilgili bir sorumluluktur. O açıdan geçmez not veriyorum. Eğer sen de insanları seviyorsan bu konuları çok iyi şekilde öğrenmen ve sorumluluk alman gerekiyor” diyerek öğrenciyi dışarı çıkardı.

HASTALIK VE SAĞLIK SiZi NEREDE BULUR
Bir can emanet ediliyor
Bazen Anadolu’nun hiç ummadığımız köşelerinde pırıl pırıl yetişmiş doktorlar ve sağlık ekipleri bulunur. Ve orada hastalığınıza çare olurlar. Bu bir sorumluluk duyma konusudur. Her hekimin ve sağlık ekibinin kendilerine bir can emanet edildiğini bilmesi gerekir. Sıkıntılı bir meslektir hekimlik. Kimse sizi keyif için aramaz. Arandığınız zaman genellikle insanların dile getirdikleri, kendileri ve çevreleriyle ilgili yakınmalardır. Hekim bunlara alışmaya mecburdur.
Bu şekilde yaşamaya alışmalıdır. Ayrıca bu girdap içinde kendi ruh sağlığını da iyi tutmak durumundadır.

Haberin Devamı

Komşununuz doktorunuz değildir
İnsan sevgisi ve mesleki sorumluluk taşıyan hekimler sorunlara yol açmazlar. Hastaların da bu konularda dikkatli olmaları ve soruşturmadan kendilerine bir takım tetkikler yapılmasına izin vermemeleri gerekir.
Sağlığınızla ilgili düzenlemeleri bazen kendiniz de çok ciddi takip etmek durumundasınız. Hekimlerinize sormaktan çekinmeyin. Çünkü sorduğunuz sorulara cevap vereceklerdir. Komşuların önerileriyle hareket etmeyin. Çünkü sağlıkta geri dönülmez sorunlar yaşayabilirsiniz.
Genel olarak önerim, bilmediğiniz konularda diğer insanlara önerilerde bulunmaktan vazgeçin. Ve yanlış işler yapmalarına sebep olmayın. Şunu unutmayın ki gelişmiş ülkelerde bu tür davranışlar en aza indirgenmiştir. Bırakın sizi komşularınız sevgilerinizle, dostluklarınızla tanısın. Her konuda bilginiz varmış gibi davranmayın. En yüce bilgiler sessizliğin derinliğinde yatar.

Haberin Devamı

Hastamız sağlığına kavuşuyor
Bu arada iki hafta önceki yazımda bahsettiğim, Amerika’da sağlık sorunları yaşayan hastamız Türkiye’ye döndü.
Yaptığım muayene ve yaptırdığım tetkiklerde kendisinde boyun fıtığı oluştuğunu gördüm. Fakat tedavisi mümkündü. Tedavisine başladım, en kısa zamanda sağlığına kavuşacağına inanıyorum.