Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Tenis oyuncularında sık görülen sakatlanmalar ve bunların tedavileriyle ilgili konumuza devam ediyoruz

Lateral epikondilitin ayırıcı tanısında radial tünel sendromu ve posterior interosseöz sinir sıkışması bulunur. Bunların ayırıcı tanısında da fizik muayene ve elektromyografik inceleme gerekir. Diğer ayırıcı tanılar arasında C6-C7 sinir kök sıkışması, olekranon kemiğinin sıkıştırmasına bağlı sinir sıkışması ve kireçlenme gelir. Bu rahatsızlığın nedeni, o bölgedeki kaslardaki küçük yırtıklardır. Dokulardaki bu bozulma, ağrı ve hareket kısıtlılığına yol açar. Fizik muayenede lateral epikondil palpasyonla hassastır. El bileğinin zorlu bükülmesi ağrılıdır. Grafilerde kemik oluşumu, kireçlenme, serbest cisimler ve kırıklar izlenebilir. Ultrasonla tendonda kalınlaşma tespit edilir.
Tedavide cerrahi olmayan seçenekler, yüzde 90 başarıyla sonuçlanır. Cerrahi olamayan tedavilerde zorlayıcı aktivitelerden kaçınmak, performans tekniklerinin iyileştirilmesi, buz, derin doku masajı, germe, ortez kullanımı ve zaman zaman da kortizon enjeksiyonu önerilir.Cerrahi tedavi, semptomlar altı ay içerisinde geçmezse önerilir. Ancak cerrahiden sonra da spora dönüş için 4-6 aylık yoğun rehabilitasyon programı gerekir.

Medial epikondilit
Medial epikondilit lateral epikondilite göre daha az izlenmiş. Tekrarlayıcı stres ve iç bükücü kasların zorlanması özellikle servisler sonucu meydana gelir. Bu rahatsızlıkta ayırıcı tanıda bağ yırtıkları, iç dirseğin gevşemesi, ulnar sinirde sıkışma düşünülmelidir. Fizik muayenede medial epikondil dokunmakla hassastır, el bileğinin içe bükümünde de bu hassaslık artarak devam eder. Lateral epikondilitte olduğu gibi cerrahi olmayan teknikler 3-6 ay boyunca denenmeli, son tercih olarak cerrahi seçenekler düşünülmeli.
Teniste el-bilek sakatlıkları vuruşların bilek bölgesinden kaynaklanması nedeniyle sıktır. Sakatlıklarının çoğu aşırı kullanıma bağlıdır ancak doğrudan travmaya bağlı da gelişebilir.

De quervain tenosinoviti
Bu sakatlık, tenisçilerde sık gözlenen tendon sorunlarından biridir. Bu hastalık, başparmağın iki tendonunun zorlanması sonucu ortaya çıkar. El bileğinin sürekli dışa doğru dönmesi rahatsızlığı artırır. Fizik muayenede tendonların çıkış yerinde hassasiyet bulunur. Başparmağın avuç içinde sıkıştırılması ve sonrasında el bileğinin dışa çevrilmesinde hassasiyetin artması Finkelstein testini pozitif gösterir.
Bu sakatlığın tedavisinde başparmağı içine alan ortez ve NSAID (dokulardaki ödem için kullanılan ilaç) kullanımı, yüzde 80 iyileşme sağlar. Bu tedaviden fayda görülmezse kortizon enjeksiyonu denenebilir. Eğer kortizon enjeksiyonundan da fayda görülmezse cerrahi serbestleştirme uygulanmalıdır. Bu uygulama sonrasında 8 hafta rehabilitasyon programıyla beraber oyuncu sahalara dönebilir. Serçe parmağı bölgesine uzanan tendonlarda da benzer sakatlıklar izlenebilir. Bu durumda da tedavi benzerdir.
Triangular fibrokartilaj bölgesinde de özellikle el bileğinin dönüş hareketlerine bağlı sakatlıklar gelişebilir. El-bilek kemiklerinden hamate kemiği de tenisçilerde sık sakatlanan kemiklerdendir. Tenis oyuncusu raketi tutabilir ancak servis atma sırasında şiddetli ağrısı olur. Grafilerde kırık gözlenmeyebilir, BT ile tanı konur. El bileği alçıya alınmalı ve sonrasında erken dönemde rehabilitasyon uygulanmalı. Kemikte kaynamama ve beslenmesinin bozulmasına bağlı nekroz da gelişebilir.