Dr.Eser Alptekin

Dr.Eser Alptekin

dreseralptekin@gmail.com

Tüm Yazıları

Bu hafta tenisçilerde izlenen bel ağrılarına değineceğim. Çeşitli araştırmalar, tenis oyuncularının da bel ağrısından muzdarip olduğunu gösteriyor

Bel ağrıları sporcular ve sporcu olmayanlarda hemen hemen aynı oranda, yüzde 80 civarında izlenir. Birçok vaka, bir ay içerisinde iyileşirken, sadece yüzde 4’ünde ağrılar kronikleşir ve altı aydan fazla sürer. Aktif atletler arasında bel ağrısıysa yüzde 85 oranında görülür. Bir rapora göre, 148 profesyonel tenis oyuncusunun yüzde 38’i bel ağrısı nedeniyle bir turnuvaya katılamadı. 43 hastadaysa kronik bel ağrısı saptandı. 631 atletin incelendiği başka bir çalışmada, bel ağrısı olan sporcuların yüzde 21’nin tenis oyuncusu olduğu tespit edildi.

Bel incinmesi: Tenis oyuncularında en sık izlenen sakatlıktır. Özellikle belin dönme ve geriye eğilme hareketlerinden dolayı belin derin kasları ve öne eğilmeden dolayı da karın kasları risk altındadır. Bu kas incinmesinde omurganın çevre kaslarında tek taraflı ya da iki taraflı spazm meydana gelir. Ağrı birkaç saat içerisinde artar ve bele lokalize olur. Oturma ve yürüme aktiviteleri ağrılıdır ancak dayanılmaz değildir. Fizik muayenede omurga çevresindeki kaslarda hassasiyet tespit edilir. Omurga hareketleri özellikle öne eğilmede, ağrılı ve kısıtlıdır. Omurganın geriye eğilmesinde genellikle ağrı izlenmez. Eğer ağrı oluyorsa faset rahatsızlıkları, omurgada kayma ve bel fıtığından şüphe edilebilir.
Ağrıları uzun süreli devam eden ve klasik tedavilere cevap vermeyen hastalardan MR görünteleme istenmeli. Akut komplike olmayan vakalarda sıcak ve soğuk uygulamalar, ultrason TENS gibi fizik tedavi ajanlarıyla kısa süreli analjezik ilaç kullanımı önerilir. Bu tedavi sonrasında germe ve güçlendirme egzersizlerine başlanmalı.

Haberin Devamı

Lomber disk hernisi ve dejenerasyonu: Tenis oyuncularında özellikle tekrarlayıcı küçük travmalar sonrasında lomber disk hernisi oluşabilir. Bele en ağır yükü bindiren durum, servis atışıdır. Omurga geriye doğru eğilip hızla döner. Sonrasında gövde öne eğilir, omuz ve kollar sağa doğru döner. Akut bel fıtığı olan tenis oyuncularında bel ve bacak ağrısı ya da ikisinin birlikteliği izlenebilir. Oyuncu daha önce benzer bel ağrısı atakları geçirdiğini ifade edebilir. Ağrının yürüme ve oturmayla arttığı izlenir. Uzanma ve bacakların embriyo pozisyonunda çekildiği durumlarda ağrı azalır. Ayakta duruş pozisyonunda sinir sıkışmasını rahatlatacak şekilde eğrilik oluşur.
MR, tanıda altın standarttır, sinir tutulumundan şüphe ediliyorsa EMG çekilmelidir. NSAID (dokulardaki ödem için kullanılan ilaç) ilaçlar, fizik tedavi ve özellikle lomber stabilizasyon programıyla derin bel kaslarının çalıştırılması esastır.

Haberin Devamı

Faset sıkışması ve artropatisi: Normal fonksiyondaki bir omurgada faset eklemleri az ağırlık taşır. Ancak tenisteki servislerde omurganın geriye doğru eğilmesi faset ekleminin sıkışmasına yol açar. Diskler daraldığındaysa faset eklemlerine yüzde 70 daha fazla yük biner. Bu sendromda ağrı daha çok kalçalara yayılır, nörolojik muayene normaldir. Tedavisinde özellikle aşırı geri eğilme ve rotasyon hareketlerinin yapılmamasına dikkat edilmeli.