Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bulunduğumuz ayın 25’inde 16. Dünya Nöroşirurji Kongresi İstanbul’da yapılacak. 5 gün sürecek bu etkinliğe Dünya’nın bütün ülkelerinden beyin ve sinir Cerrahisi ve onun yanında ilgili branşlara mensup binlerce kişi çalışmalarıyla katılacak. Ülkemiz bünyesinde bulunun 2 bine yakın Türk nöro - şirurjiyen ve ilgili bilim dallarında birçok kişinin katılması bekleniyor. Bu kadar kapsamlı ve dev bir organizasyonun ülkemizde yapılmış olması bizim için bir gurur vesilesi. Bu organizasyon için uzun yıllardır çaba gösterip çalışan, bugün bir kısmı hayatta olmayan bütün herkese şükran borçluyuz.

Haberin Devamı

Bu kongrede binlerce bilim adamının önünde hala başımızda sağlıklı ve üretken olarak bulunun Prof. Dr. Gazi Yaşargil başka bir gurur vesilemiz. Hatırlatmak için yazıyorum, kendisi 1999’da ‘Amerikan Beyin Cerrahları Kongresi’nde yüzyılın doktoru seçildi. Yüzlerce orijinal bilimsel yayını ve bir o kadar orijinal buluşları olan Prof. Dr. Gazi Yaşargil’in bugüne kadar bilimsel makalelerinden 5 bini aşkın alıntı yapılmıştır. Geçtiğimiz aylarda son 2500 yılın tıp alanına katkıda bulunan en değerli 50 tıp mensubu içinden 48 Batı kökenli bilim adamı arasında 2 doğu kökenli bilim adamı gösterilmiş.

‘Gazi Yaşargil adına hatıra pulu çıkarılsın’

Bunlardan biri İbni Sina, diğeri M. Gazi Yaşargil’dir.

Geçen yıl Amerika’da basılan bir kitapta bu üstün yetenekli bilim adamından kapak üstünde ‘Father of Modern Neurosurgeon’ (Modern Beyin Cerrahisinin Babası) diye bahsedilmiştir. Yazdığı textbooklar beyin cerrahisinin İncili (kutsal kitabı) olarak isimlendirilmiştir. Gazi Yaşargil gibi bir çok bilim adamının kendi ülkelerinde adlarına hatıra pulları çıkarılır. Bunun bir çok örnekleri vardır. Ülkemizde de bu kongre dolayısıyla hocamız adına hatıra pulu çıkarılmasını öneriyorum. İlgililerin daha evvel de defalarca yaptığım bu istekle ilgileneceğini umuyorum.