Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

MEHMET ŞAKİR ÖRS
1956 yılında Alaşehir’de doğdu. 1979 yılında E.Ü. İktisat Fakültesi Ekonomi Bölümü’nden mezun oldu. Uzun yıllar görev yaptığı Tariş’te yönetici olarak çeşitli görevlerde bulundu. Gazetecilik yaptı, iletişim ve halkla ilişkiler alanında çalıştı. Çeşitli ekonomik, sosyal ve kültürel konularda yayımlanmış çok sayıda kitabı ve kazanılmış ödülü var. CHP İzmir İl yöneticiliği yaptı. İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkanlık Danışmanlığı görevinde bulundu. Halen İZFAŞ Genel Müdürü olarak görev yapıyor.

Haberin Devamı

Ülkemizin en eski fuarı İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF), 29 Ağustos Perşembe günü kapılarını 82’nci kez açıyor. Fuar bu yıl sağlık temasıyla düzenleniyor. Fuarın onur konuğu kenti Sinop, partner ülkesi ise Sri Lanka.
Son yıllarda 10 gün olarak düzenlenen, 60’ı aşkın ülkeden bini aşkın firmayı ve ortalama 1,5 milyon ziyaretçiyi konuk eden İzmir Fuarı, bu yıl 29 Ağustos - 8 Eylül arası tarihlerde 11 gün açık kalacak. Uluslar arası bölümü ise yabancı katılımcıların talepleri dikkate alınarak 5 günle sınırlandırıldı.

BİR GELENEK
Ülkemizde fuarcılık İzmir’den başlamıştır. Bu nedenle de İzmir ile fuarcılık özdeşleşmiştir. İzmir denilince akla fuarcılık, fuarcılık denilince de İzmir gelir. Bir zamanlar adına ‘Arsıulusal’ denilen İzmir Enternasyonal Fuarı, ticari, ekonomik, kültürel, eğlence ve sosyal yönleriyle ortak bir değer ve gelenektir.
İzmir Fuarı’nın kökleri derinlerdedir. Fuar’ın kuruluş öyküsü, kurtuluş savaşı sonrası cumhuriyetin ilk yıllarına kadar uzanır. İzmir İktisat Kongresi, fuarın ilk mayalandığı, tohumlarının atıldığı alandır.
Cumhuriyetin ilk yıllarında temeli atılan ve onunla birlikte gelişip büyüyen fuar, genel ticaret fuarı şeklinde düzenlenerek geçmişten günümüze ulaşmıştır. Onun tarihi aynı zamanda ülkemizin siyasal, sosyal, ekonomik ve toplumsal tarihi olmuştur.
Günümüzde bütün dünyada fuarcılık sektöriyel ihtisas fuarları şeklinde yapılmaktadır. Dolayısıyla artık İEF benzeri genel ticaret fuarları tarihe karışmıştır. Ancak buna karşın İEF, 82 yıllık geleneğini sürdürerek ve özgün çizgisini koruyarak hala yaşamaktadır.

HAYATA DOKUNMAK
Bizce, İzmir’in ve Ege’nin olduğu kadar aynı zamanda bütün Türkiye’nin de ortak bir geçmişi sayılabilecek İzmir Fuarı’nı, günümüzde de cazip kılan temel eksen, yaşamın tüm çeşitliliklerini bünyesinde barındırmasıdır. Farklı yaş, gelir, sosyal ve kültürel gruplar aynı anda fuarda yan yana bulunabilmekte ve ortak atmosferi birlikte paylaşabilmektedir.
Yine çocuğuyla, yaşlısıyla, kadınıyla erkeğiyle ailenin tüm bireyleri fuarı birlikte ziyaret etmektedir. Eğitimlilerden eğitimsizlere, kentin varsıl semtlerinden yoksul çeperlerine, kentlilerden kırsal kesime kadar uzanan çok farklı kesimler fuarda yan yana gelmektedir. Kısacası İEF, her şeyden önce hayatın tüm renklerinin buluştuğu bir insan şenliğidir.
İşte tüm bu özellikleri onu cazip kılmakta, ayrışmaların uzaklaşmaların yaşandığı günümüz koşullarında, bir ‘ortaklaşma alanı’ haline getirmektedir.

İLK TANITIMLAR
Bunca farklılığın, çeşitliliğin bir arada bulunduğu fuar, aslında ilk ürünlerini test etmek isteyen şirketlerin, tüketiciye yönelik kampanyalar düzenleyen firmaların ilk tanıtımlarını yapabilecekleri ve hedef kitleleriyle buluşabilecekleri ideal bir buluşma ortamıdır. Bu büyük buluşma yalnızca ekonomik ve ticari alanlarla da sınırlı değildir. Kültürel, sosyal, siyasal ve toplumsal kampanyalar için de fuar bir turnusol işlevi görebilir.
İnsanımızın beğenileri, eğilimleri, yönelişleri, değerlendirmeleri için de fuar eşsiz gözlem ve izlem olanakları sunmaktadır. Yaşanılan dönemin koşulları, değerleri burada irdelenebilir. Kısacası, İzmir Fuarı aynı zamanda bir hayat laboratuvarıdır.

100’ÜNCÜ FUAR
82 yıllık geleneğin günümüzdeki sürdürücüleri olarak, onu daha uzun yıllar yaşatmak istiyoruz. Bu nedenle de 18 yıl sonra gerçekleştirilecek 100’üncü Fuar hedefimizi şimdiden önümüze koyuyoruz. Bu hedefimize ulaşabilmek için de fuarımızı gençlerle, çocuklarla buluşturmak istiyoruz. Fuarımıza ‘gençlik aşısı’ yapıyoruz.
Bir başka çabamız da fuarı günümüzün koşullarıyla, gereksinimleriyle buluşturabilmek. Yeni heyecanları, yeni renkleri ona taşıyabilmek. Kısacası, özünü ve temel çizgisini yitirmeden, bir makas değişimi yaparak, güncelleyebilmek...
Bütün bu çabalarımızda, başta İzmirliler ve Egeliler olmak üzere ülkemizin tüm fuar sevdalılarının desteğine, katkısına gereksinim duyuyoruz.
Hep birlikte daha nice fuarlara ve 100’ncü İEF’ye...

Haberin Devamı

İrtibat telefonumuz: 0212 337 92 23 email: