Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye bugün enerji alanında Avrasya’nın kalbi haline geliyorsa bunun, doğumunun 93. yılında andığımız Aliyev’in eseri olduğunu unutmayalım

Haydar Aliyev yaşasaydı bugün 93 yaşında olacaktı.
Ebediyete intikal edeli ise on üç yıl geçti.
Onun on yıl süren Azerbaycan yönetiminde ortaya koyduğu Türkiye - Azerbaycan birliktelik projesinin yol haritasını oluşturan eserler, bugün izlenen politikaların temel taşını oluşturuyor, dersek yanlış olmaz.
Doğumunun 93. yılında Haydar Aliyev’i enerji stratejisiyle anmak istedim. Zira O’nun temellerini attığı enerji stratejisi bugünkü güney enerji koridorunun alt yapısını oluşturdu. Ve gene bugün enerji alanında Türkiye, Avrasya’nın kalbi haline gelmekteyse bunun Haydar Aliyev’in eseri olduğunu da unutmamalıyız.
Dünden bugüne Bakü ile Ankara arasında gerçekleşen enerji projeleri Haydar Aliyev’in enerji stratejisinin eseridir. Bu projelerin temelleri Bakü -Tiflis -Ceyhan Boru hattıyla atılmıştı. Haydar Aliyev bütün enerji projelerini Türkiye ile birlikte gerçekleştirmeyi hedeflemişti. Bu hedef, Türkiye’nin bugün bir enerji üssü olmasının ufuklarını açmış bulunmaktadır.
SOCAR bunun en canlı örneğidir. TANAP çağın yatırımıdır. Bakü - Tiflis - Kars demiryolu projesi Avrasya’nın yüz akıdır. Bütün bu yatırım ve projeler geleceğe yönelik sürecin devamının işaretleridir
Gene Azerbaycan - Türkiye ilişkilerinde var olan birliktelik de O’nun eseridir.
Türkiye’nin bugün en büyük yabancı yatırımcı partneri Azerbaycan’dır.
SOCAR, Azerbaycan ve Türkiye arasında 2018 yılına kadar gerçekleştirilecek 20 milyarlık bir yatırımdır. İki ülke arasında ekonomik işbirliğinin en önemli temsilcisi olan bu birliktelik sonucunda oluşacak Star Rafinerisi ile ülkemizin ithalatında milyarlarca dolarlık bir döviz tasarrufu da sağlanacaktır.
Gene bu proje ile söz konusu rafineri petrokimya, enerji, lojistik ve dağıtım entegrasyonunu gerçekleştirecek dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti tarihinin en büyük ölçekli yatırımlarından biri oluşacaktır.
Petkim Yarımadası da, bu projenin kapsamı içinde Cumhuriyetimizin 100. yılında Türkiye’nin ilk kimya endüstri parkı konumuna gelecektir.
TANAP ise güney gaz koridorunun en önemli parçası olarak ve yaklaşık 10 milyar dolar bir proje maliyeti ile Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dev ortaklığın parlayan yıldızlarından biridir. TANAP Projesi ile Azerbaycan’dan yola çıkacak doğal gaz, Gürcistan’dan Anadolu’ya gelecek,Türkiye’yi doğudan batıya geçerek 1850 kilometre uzunlukla 2018 yılında Avrupa’ya varacak ve TAP projesine dahil olarak Avrupa’nın kalbine ulaşacaktır. Türkiye’nin; Avrupa’nın enerji arzına Azerbaycan gazı ile cevap verecek olan TANAP Projesi’nde yüzde 12, TAP Projesi’nde yüzde 20’lik bir paya sahip olduğunu da vurgulamakta ayrıca yarar görüyorum.
Bakü - Tiflis - Kars Demiryolu projesi ise bir başka birlikte iş yapma örneğidir. Bu proje ile yalnız Kafkas bölgesi değil Orta Asya, Avrupa’yla entegre olacaktır. Bu entegrasyon demirden ipek yoludur, Pekin’in Londra’ya bağlanmasıdır.
Bütün bu projeler kısa bir zaman periyodunu kapsamaktadır ama verimli bir geleceğin habercisidir.
Hasılı birer uygarlık eseri olarak gerçekleşen işbirliklerimiz, gerçekte Haydar Aliyev’in temelini attığı enerji projesinin hayata geçirilmesinden başka bir şey değildir.

Haberin Devamı

Dr. Akkan Suver

Haberin Devamı

26 Mayıs 2008 tarihinde Montenegro Devleti tarafından İstanbul’a Fahri Başkonsolos olarak atanan Dr. Akkan Suver halen Türkiye’nin en prestijli sivil toplum kuruluşu olan Marmara Grubu Vakfı’nın başkanlığını yürütmektedir.
1998 yılından beri aralıksız olarak gerçekleşen Avrasya Ekonomi Zirveleri’nin kurucusu olan Dr. Akkan Suver; 2001 yılında Azerbaycan Tefekkür Üniversitesi tarafından Fahri Doktora, 2010 yılında Kırgızistan Bişkek Üniversitesi tarafından Fahri Profesörlük, 2013 yılında Romanya Köstence Devlet Denizcilik Üniversitesi tarafından Fahri Doktora ünvanı ile taltif edilmiştir.
2016 yılında Azerbaycan Devleti tarafından “Enerji İşçisi” nişanıyla onurlandırıldı. Yine bu yıl Slovenya’da bulunan Hayat Boyu Eğitim Akademisi tarafından “Bilge Büyükelçi” diploması verildi.
Dr. Akkan Suver, geride bıraktığımız yıllar içerisinde ulusal ve uluslararası çeşitli kuruluşlar tarafından yılın gazetecisi, yılın sivil toplum örgütü lideri gibi unvanlara layık görülerek taltif edilmiştir