Düşünenlerin Düşüncesi

Düşünenlerin Düşüncesi

dusunce@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

KÜRESEL BARIŞIN ANAHTARI
Bağımsızlığının ilk yıllarında uluslararası uzmanlar Kazakistan’ın geleceğini belirsizlik olarak nitelendirmiş, üstelik ekonomik zorluklar ve etnik bölücülüğün doğuracağı neticelerden ötürü yıkılacağını öngörmüşlerdi. Günümüzde ise, bağımsızlığının 27. yılını kutlayan ülkemiz hakkında aynı uzmanlar Kazakistan’ın bağımsız bir devlet olarak gelişmekte olduğunu, uluslararası arenada yüksek itibara sahip olduğunu dile getirmektedirler. Çeyrek asır önce söylenen tahminler ile günümüzde neşet eden gerçeğin farkını aziz milletimiz ile Sayın Cumhurbaşkanımız Nazarbayev’in izlediği akıllı politikalar ortaya koymuştur.

Haberin Devamı

Kazakistan, etnik ve dinler arasındaki uzlaşmayı derinleştirme ve geliştirmenin kendine has modelini oluşturarak tüm etnik grupların barış içinde yaşadığı bir ülkeye dönüştü. Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev ülke içindeki barış ve kalkınmayı sağlama amacıyla kendi inisiyatifiyle önemli adımlar atarak kurumsallaşmaya yönelik büyük çalışmalara imza atmıştır.

KÜRESEL BARIŞIN ANAHTARI
Astana’nın taşınması, Kazakistan Halkı Asamblesi’nin kurulması, Kazakistan-2030 ve Kazakistan-2050 Stratejileri ile Kamu Bilincinin Modernizasyonu Programı’nın hayata geçirilmesi gibi önemli adımlar söz konusu öncülüklerinin birer parçasıdır. Kazakistan liderinin küresel istikrar ve gelişime de büyük önem verdiğini belirtmek gerekir. Asya’da İşbirliği ve Güven Arttırıcı Önlemler Konseyi’nin kurulması, Suriye konusundaki Astana Süreci, Kazakistan’ın BM Güvenlik Konseyi üyesi olarak yaptığı çalışmaları ile AGİT, İİT, ŞİÖ gibi teşkilatları kapsamındaki çalışmaları, Kazak diplomasisinin elde ettiği başarılarının sadece bir parçasıdır.

Astana Kurultayı

Cumhurbaşkanımız Nazarbayev’in ülke içindeki barışı ve dünya düzeyindeki uzlaşmayı devam ettirmek amacıyla başlattığı çalışmalarından biri, 2003 tarihinden itibaren her üç senede bir Astana’da düzenlenen Dünya ve Geleneksel Dinler Liderleri Kurultayı’dır. Kurultay’ın amacı, dinler ile medeniyetler arasındaki diyalogu geliştirerek karşılıklı anlaşma ve saygı temelinde insanlığın barışına katkı sağlamaktır. Astana Kurultayı’nda dünya dinlerinin yanı sıra milli ve etnik dinlerin temsilcileri de küresel huzuru temin etme ve işbirliği geliştirme yollarını birlikte müzakere etmektedir. Bu bağlamda Kazakistan, dünyayı devamlı telaş içine düşüren önemli ve aktüel konuları işleyerek çözüm yollarını sunmak itibarıyla dinler arasındaki barışçıl ilişkilerin köprüsüne dönüşmüştür.

Haberin Devamı

Kazakistan dünya muvazenesindeki büyük devletler, yakın ve uzaktaki komşu ülkelerle başarılı işbirlikleri kurmakla sınırlı kalmayarak, dünya gündeminde yer alan önemli meselelerle de ilgilenmektedir. Suriye krizi çözümünden küresel gıda güvenliğini sağlamaya kadar, nükleer silahsızlanmadan dinler arasındaki barışı temin etmeye kadar uzanan her alandaki çalışmalar ülkemizin uluslararası arenadaki itibarını attırmıştır.

Bu yönüyle yıllardır barış ve diyalog çalışmalarıyla, aynı zamanda uzlaştırıcı politikasıyla ün kazanan Kazakistan Cumhurbaşkanı’nın toplumlar için pek hassas olan dinler arasındaki uzlaşmayı ve barışı sağlama adına attığı adımları çok önemlidir.

Haberin Devamı

10-11 Ekim 2018 tarihinde Dünya ve Geleneksel Dinler Liderleri 6. Kurultayı “Din Liderleri Güvenli Bir Dünya İçin” konusunda tertip edilecektir. 15. yıldönümünü geçiren Kurultay bu zaman zarfı içinde Kazakistan’ın dış politikasındaki markası olmuştur. Bu seneki toplantıya kardeş Türkiye Devleti’nden Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan ile Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş davet edilmiştir. Türkiye dünya dinleri barışına katkı sağlayan en önemli ülkelerden biridir. Türkiye’nin değerli yöneticileri Kazakistan Devlet Başkanı’nın uluslararası arenadaki inisiyatiflerini her zaman desteklemektedirler. Nursultan Nazarbayev’in de kardeş ülkeye olan derin saygısı ve sevgisi malumdur. Bu nedenle Türkiye’nin söz konusu Kurultayda üst düzeyde yer alması çalışmanın daha başarılı geçmesine büyük katkı sağlayacaktır. Kazakistan Cumhurbaşkanı tarafından başlatılan ve Kazak Elinin önemli etkinliklerinden biri olan Dünya ve Geleneksel Dinler Liderleri Kurultayı bundan sonraki dönemlerde de insanlık barışına katkı sağlayan önemli bir buluşma yeri olmaya devam edecektir.