Ebru Erke

Ebru Erke

erke.ebru@gmail.com

Tüm Yazıları

Van kahvaltısı mı, yoksa lorlu karadut reçelli Ege kahvaltısı mı? Buram buram tereyağı kokan Karadeniz mi yoksa katmerli bir Antep kahvaltısı mı? İyi bir kahvaltının sırrı acaba ne?

İyi bir kahvaltı nasıl olmalı

İyi bir kahvaltının sırrı oldukça açık ve net: İyi malzeme. İyi malzeme, iyi bir yemek için istisnasız şart. Bunu biliyoruz. Ama malzemedeki sıkıntı yemekte bazen teknikle bazen sos ya da baharatla örtbas edilebiliyor olsa da kahvaltıda bu çok zordur. Çünkü meşhur kahvaltımızın -hangi bölgede olursa olsun- özü yöresel ve iyi malzemedir. Mesela her yer kahvaltıcı dolu, özellikle de Van kahvaltı salonları. Hemen hemen hepsine Vanlıların hiçbiri ayak basmıyor, keza Van’da gerçeğini yemiş olanlar da. Niye? Van otlu peynir yerine ambalajlı bir sıradan peynir, bölgenin meşhur çiçek balı yerine herhangi bir bal… Liste uzar gider.
Oysa taze ve iyi bir ekmek, kaliteli peynir, mis gibi tereyağında iki göz yumurta, üzerine sızma zeytinyağı gezdirilmiş tarla domatesi, âlâ bir kahvaltı ziyafeti değil mi sizce de? Şöyle yoğun bir lüle kaymak ve yanına yayla balı ile belki bir de tavada şöyle bir ters yüz edilmiş kasap sucuğuna da kimsenin ses çıkaracağını sanmıyorum. Sayıları gitgide artan kahvaltıcılara seslenmek isterim. Serpme kahvaltı adı altında masayı sayısız özensiz malzemeyle donatmayın. Beş sıradan peynir yerine iki çeşit iyi peynir verin. Onlarca reçelin sayısını azaltıp okkalı bir petek balı servis edin. Ekmeğinize özen gösterin. Güzel demlenmiş bir çayın hayati öneminden bahsetmeye sanırım gerek bile yok.
Yöresel kahvaltıların bazılarının olmazsa olmazları:
Van kahvaltısı: Murtuğa, kavut, Van cacığı, Van otlu peyniri, Gevaş veya Çatak ilçesinden gelen çiçek balı olmalı, eskiden taptapa olarak adlandırılan tandır ekmeği servis edilmeli. Van’da geleneksel kahvaltı kaynatılmış taze sütle yapılır. Demli çay ise kahvaltı sonunda kıtlama olarak içilir.
Karadeniz yayla kahvaltısı: Kahverengileştirilip aroması iyice açığa çıkarılmış tereyağıyla sunulan muhlama, kaymaklı patates, taze mısır ekmeği…
Çeşme-Alaçatı kahvaltısı: Pişi, İzmir tulum peyniri, taze lor peyniri üzeri reçel (vişne ya da karadut), menemen.
Antep kahvaltısı: Sıcak su içinde Antep peyniri, yeşil zeytin piyazı, yumurta piyazı, semsek, katmer ya da sadece beyran.

Haberin Devamı

İyi bir kahvaltı nasıl olmalı

Haberin Devamı

Yer bulmak çok zor

Bodrum Göltürkbükü’nde sezon başında açılan Bozukbağ kahvaltıcısı iyi kahvaltının şifrelerini çoktan çözmüşe benziyor. Jüpiter Grup’a ait mekan, 12 dönümlük bir arazi üzerine kurulmuş. Bozukbağ’ın, portakal, mandalina, zeytin, nar ağaçları, sebze çeşitlerinin yanında 500’den fazla çiftlik hayvanının bulunduğu bahçesi alışılmışın dışında. Burada domatesler, biberler, yeşillikler bahçeden günlük toplanıyor. Sabah 7’de odun ateşi yakılıp tüm yumurtalar bu ateşin üzerinde pişiriliyor. Menemen tarladan toplanan yerli tohum domates ve çiftlikte serbest gezen tavukların yumurtalarıyla yapılıyor. Taş fırından her daim sıcacık köy ekmeği çıkıyor. Çi börekse Eskişehir’dekilere kafa tutacak kadar usulünce yapılıyor. Kahvaltıcı bile olsa dekorasyonda Jüpiter farkı hissediliyor. Etrafta son birkaç yıldır toplanan ahşaplar ve sempatik eski eşyalar var. Çocuklu ve çocuksuzlar için iki ayrı bölüm olması ise çoğu zaman üzerinde durulmayan bence çok önemli bir ayrıntı.

Haberin Devamı

İyi bir kahvaltı nasıl olmalı

Boğaz’a yeni kan

Boğaz’ın taze bebeği Oligark, şu anda şehrin en çok merak edilen mekanlarından. Oligark’ın içinde Ali Ocakbaşı, Ringa Balık, Yada Sushi, Pepe’s İtalyan ve yaratıcı ve başarılı şeflerimizden Umut Karakuş’un başında olduğu Oligark Wine and Dine var. Umut hazırladığı menü ile farklı damak tatlarına sahip geniş bir kitleye hitap ediyor, elbette ki özel şef dokunuşlarıyla. Çam fıstığı soslu ciğer pate, antrikot dolgulu mantı, pembe yoğurtlu pazı sarma özel ilgiyi hak edenlerden birkaçı. Bu arada hangi restoranda oturursanız oturun bir diğerinden de sipariş verebiliyor olmanız masada farklı zevklere sahip olanların işini kolaylaştırıyor. Tecrübeli işletmeci Anıl Toroslu ve güvenlik müdiresi Özlem Güler buranın en sağlam kozlarından. Oligark’ın halkla ilişkiler sorumlusu Eda Evliyagil’in dediğine göre yakın zamanda düzenlenecek farklı etkinlikler ile burada tüm güne yayılan bir aksiyon olacak.