Ebru Erke

Ebru Erke

erke.ebru@gmail.com

Tüm Yazıları

Belki de en ciddiye alınmayan sebzelerden. Oysa hemen her pişirme yöntemine ve türlü malzemeye en çok uyum sağlayanlardan biri. Sarı çiçeklerinden yapılmış kabak çiçeği dolması yemek, bizler için neredeyse vazgeçilmez bir yazı selamlama rutini

Balkabağı, su kabağı, Girit kabağı, sakız kabağı… Çeşidi pek çok. Ama içinde bulunduğumuz mevsimin en lezzetlisi sakız kabağı. Şöyle tazecik çıtır çıtır, hele bir de üzerinde çiçeği varsa… Sakız kabağı genelde sebze olarak biliniyor; oysa dişi bir çiçekten türeyen, tam olgunlaşmamış bir meyve türü. Latince adı Cucurbitaceae, genus cucurbite olan, Orta ve Güney Amerika kökenli bitki ailesinden geliyor. Bu ailede sakız kabağı ve balkabağı gibi yaklaşık 25 farklı etli kabak türü bulunuyor. Sakız kabağı, sert ve henüz olgunlaşmamışken toplanıyor. Körpe toplanmış küçük boy (3-6 cm) sakız kabağının, zeytinyağında sadece tuz-karabiber ve taze otlarla birkaç dakika nazikçe pişirilmesi bile yeterli. Romalıların 6-10 cm ebatlarında büyük boy kabaklar için fikri ise onları ince şeritler halinde kesmek ve kızarttıktan sonra atıştırmalık olarak servis etmekmiş. Hem kızartılmaya, hem fırına girmeye hem de buharda, ızgarada pişmeye, sıvı hamura batırılmaya ya da içini doldurmaya uygun, bu kadar çok yönlü kaç sebze var düşünsenize. Buyurun size kabaklı lezzet önerileri:

Haberin Devamı

Çiğden rendeleyip dereotu, maydanoz, yoğurt, sarımsakla karıştırarak meze olarak servis edebilirsiniz.

İnce, uzun şeritler halinde spagetti biçiminde kesip servis etmek şu aralar pek moda. Izgara karides veya kinoa, bulgur gibi malzemelerle karıştırıp bir de peynir ekleyip çok yönde besleyici bir tabak yaratabilirsiniz.

Basit ve lezzetli bir kabak graten hazırlamak için: süt, yumurta, yoğurt, un ve biraz peynir kırığını sulu bir karışım olacak şekilde karıştırın. Fırın kabına dizilmiş haşlanmış kabakların üzerine dökün ve fırınlayın.

Çıtır çıtır bir kabak kızartması için mandolin rendede incecik dilimlediğiniz kabakları buzlu suda bekletin. Çıkarır çıkarmaz kurulayıp sadece una batırarak iyice kızmış derin yağda kızartın.

Haberin Devamı

Çiçeği yaygın olarak dolma yapılarak tüketilse de, lor peyniri, nane ve yumurta karışımı ile doldurup, una buladıktan sonra derin yağda kızartılmışının tadı da bir başka.

Kabaklı sodalı börek için; kabakları rendeleyin suyunu sıkıp tulum peyniri ve dereotu ile karıştırın. Bir adet bütün yufkayı orta boy fırın tepsisine dizin üzerine kabaklı harcı dökün ve tekrar bir adet yufka koyup, dilimleyin. Yumurta, zeytinyağı ve bir şişe maden suyunu kasede karıştırıp tepsiye dökün, bir saat dinlendirdikten sonra servis edin.

Kabak deyip geçme

Feriye’ye kadın eli değdi

Uzunca bir zaman neredeyse sadece düğün mekanı olarak bilindi Feriye. Oysa ki İstanbul’un en ayrıcalıklı lokasyonlarından birinde. Sonra Aydın Demir şefin gelmesiyle değişen menü haliyle ziyaretçilerin çehresini de değiştirdi. Şimdilerde Feriye’de yeni bir dönem daha başlıyor. Kreatif Direktör Eda İlam, günün her saati keyifle vakit geçireceğiniz bir konsept üzerine çalışmış. Girişteki modern kafe Feriye’ye ayrı bir dinamizm katmış. Farklı sanat etkinlikleri devam ederken temmuz ayında açık hava sinemasının da başlayacak olması güzel haber. Feriye’ye gelen diğer taze kanlar ise tecrübeli işletmesi Elif Erdost ve Gram’dan tanıdığımız Esra Acar Koç. Esra şefin menüsü tamamen mevsimlik malzemelerle hazırlanıyor ve kesinlikle katkı maddeli hiçbir ürün kullanılmıyor. Tabakların kendi içinde yaratılan tat dengesi şefin el lezzeti ve ustalığının göstergesi. Dana yanaklı çıtır mantı, soğuk balık tabağı, ızgara içli köfte, keçi peynirli bahar topiği dikkat çeken birkaç yemek.

Haberin Devamı

Kabak deyip geçme

Hamburger festivali

Zorlu Center’da dördüncüsü geçtiğimiz günlerde düzenlenen Hellmann’s Burger Fest’de bu yıl tüketim rekoru kırıldı. 5 bin burger severin ziyaret ettiği festivalde 18 binden fazla hamburger tüketildi. Diğer yıllara ilave olarak farklı sokak yemeklerinin de sunulduğu festivalde şef Hazer Amani yaptığı özel soslarla lezzetli bir hamburger hazırlamanın sırlarını paylaştı.