Ebru Erke

Ebru Erke

erke.ebru@gmail.com

Tüm Yazıları

Markete sipariş veren buzdolabı, dolaptaki malzemeye göre tarif çıkaran fırın, kahvenizin çekirdeğine kadar size alternatif sunan kahve makinesi… Berlin IFA’da görücüye çıkan BSH’ın akıllı ev sistemleri geleceğin evlerini şimdiden yaratmışa benziyor

Küçüklüğümüzde Jetgiller’de seyrettiğimiz şeylerin de ötesini yaşıyor olduğumuz muhakkak. Teknolojinin ışık hızındaki gelişimi birçoğumuzu ürkütüyor olabilir. İstediğiniz kadar direnin bir noktada ona teslim olmamak mümkün değil. Hele de söz konusu olan hayatımızı kolaylaştırmak üzerine kurgulanmış ev aletleriyse. Geçtiğimiz günlerde Berlin’de gerçekleşen Uluslararası Tüketici Elektroniği Fuarı’nı (IFA) Bosch, Siemens, Gaggenau ve Profilo gibi 12 küresel ve yerel markayı bünyesinde barındıran BSH Grubu ile birlikte gezdik. BSH, ev aletleri sektöründe dünya lideri. Son yıllarda ise üretim gücünü kişiselleştirilmiş dijital hizmetlerle beslediği “Home Connect” uygulamasıyla sektöre öncülük ediyor. Bu uygulamada evinizdeki aletlerin tamamı birbirine bağlanabildiği gibi akıllı hoparlörlerle sesle de kontrol edilebiliyor. “Home Connect”in en etkileyici tarafı verdiği hizmeti kişiselleştiriyor olması. Mesela yılın sonuna doğru eklenecek olan uygulama, evde bulunan gıdalara, favori malzemelere veya kişinin besin hassasiyetine göre kişiselleştirilmiş tarifler sunuyor olacak. Bütün tarifler hızlı, kolay uygulanabilir olmasının yanında, adım adım talimatları da beraberinde verilecek.

BSH, tüm bunları yaparken megatrendlerden uzak kalmamakla birlikte, yeni yazılımlarıyla tüketici farkındalığını da artırıyor. Türkiye CEO’su Gökhan Sığın bu konuda şöyle diyor: “İncelemekte olduğumuz megatrendlerden biri atık konusu. Tazeliği korumak için vakumlu blenderları geliştirdik. Klasik analog özelliklerin yanında sıfır derece teknolojisi sayesinde gıdalar buzdolabında çok daha uzun süre sağlıklı ve taze kalabiliyorlar. Yeni ürünlerimizden birindeki ‘Akıllı stok yönetimi’ olarak adlandırdığımız sistemde buzdolabınızın içinde ne olup olmadığını her zaman bilebileceksiniz. Bu sistem dolaptaki gıdaların tazeliğini ölçerek bozulma uyarılarını verebiliyor. Bu bilgiye göre de gerekli önlemleri alarak gıda atıklarını azaltabileceksiniz”.

Mutfaklarda yapay zeka dönemi


Haberin Devamı

İlginç tüketici alışkanlıkları

Haberin Devamı


Teknolojinin hayatımızı kolaylaştırmak üzerine kurguladığı mutfak ekipmanlarının fonksiyonlarını aramızda yanlış anlayanlar da yok değil. BSH Türkiye Tüketici ve Pazar Araştırmaları Sorumlusu Tayfun Şenel’den öğrendiğim ilginç bilgiler:

Farklı amaç için en çok kullanılan mutfak aleti bulaşık makinesi.

Bulaşık makinesinde tavuk haşlayan, kumpir yapan, ıspanak ve hatta fötr şapka yıkayan dahi var. Elbette bunların hiçbiri önerilmiyor.

Akıllı ev sistemlerinde en kuşkuyla yaklaşılan buzdolabı. İnsanlar uygunsuz fotoğraflarının çekilmesinden çekiniyor. Oysa ki dolap kapağı kapanmadan önceki 42 derecelik açıda fotoğraf çekildiği için uygunsuz fotoğraf çekilmesi neredeyse imkansız.

Teknolojisi yenilenmiş ev aletlerinde satın almadaki en büyük kriter fonksiyonundan ziyade fiyatı. Eğer alt modellerle arasındaki fark azsa Türk tüketici o zaman daha üst ve yeni modellere yönleniyor.

Haberin Devamı

Mutfaklarda yapay zeka dönemi



Dikkat çekenler

Home Connect sistemindeki tüm aletlerin, tıpkı telefonumuzda olduğu gibi güncellemeleri otomatik olarak yapılması

Sadece sesle kapağı açılıp kapanan fırınlar

Minik kapsüllere konmuş tohumların ışık, su, nem gibi her türlü ihtiyacını kendi içinde çözen Bosch’un akıllı mutfak saksıları

Kahvenizin çekirdeğini bile seçme imkanı sunan ve bir barista ustalığında kahvenizi hazırlayan Siemens’in yeni kahve makinesi

Tarife göre yemeğin ne zaman pişeceğini tahmin eden fırınlar, üstelik sonradan isteğe bağlı birkaç malzeme ilave etseniz bile.

Mutfaklarda yapay zeka dönemi



Yakın gelecekte bizi neler bekliyor?

Buzdolapları sebze ve meyvelerin türlerini algılayıp bozulma süreçlerinde bizi haberdar edecek.

Biten malzemelerin listesini çıkarıp arzu edersek uygulamadaki bağlantılı marketlerden sipariş edecek.

Fırın ile bağlantılı çalışan buzdolabında, kalan malzemeye göre tarif alternatifleri sunulacak.