Ece Vahapoğlu

Ece Vahapoğlu

ecevahapoglu@gmail.com

Tüm Yazıları

Yıllardır sporu sevmem ve koşu sevdam nedeniyle hem Türkiye’nin hem de dünyanın çeşitli şehirlerinde yarışlara katılıp koşuyorum. Geçen yıl Atina Maratonu’nda iyi dereceyle koşarak, Türkiye’nin adını resmi sonuç listesinin ilk sayfasına yazdırmıştım.

O zaman tanıştığım Yunan spor organizatörleri beni takip etti ve geçen hafta sonu Girit Adası’nda gerçekleşen Avrupa Atletizm Takımlar Şampiyonası’na resmi davetli olarak çağırdı.

Üstelik Türk Milli Takımı’mızın tanıtım elçisi olmamı istediler.

Akdeniz’in beşinci, komşu Yunanistan’ın en büyük ve en yüksek nüfusa sahip adası Girit’i de görme fırsatı buldum. Bu seyahat, ülkemizin başarılı sporcularıyla bir arada olmak ve keyifli bir Ege adasını öğrenmek açısından yararlı oldu.

Haberin Devamı

Girit’e Türk Hava Yolları veya başka bir Türk havayolu henüz direkt uçmuyor. Aegean Havayolları ile ortak uçuşla önce Atina’ya, oradan da yine bir saatlik uçuşla Girit’e geçiliyor. İşte bu göreceli uzaklıktan dolayı ada diğer Yunan Adaları gibi biz Türklerce ziyaret edilmiyor. Bodrum veya Marmaris’ten feribotlarla diğer adalara kolaylıkla geçilirken Girit tüm heybetiyle biraz uzak kalıyor. Mikonos’tan sonra Rodos’a da direkt uçuş başlatan Borajet belki Girit’i de düşünebilir. Zira, Girit’te turizm Yunanistan genelinden daha hızlı gelişiyor.

Türkiye yedinci oldu

Dünyanın en eski medeniyetlerinden Minoan uygarlığının merkezi olmuş Girit’te iki uluslararası havaalanı var; benim gittiğim adanın başkenti Iraklion (Kandiye) ve Hanya. Yunanlıların “Heraklion” dediği başkentin Girne’yi andıran, Roma döneminde Knossos’un limanı olan Koules Liman Kalesi’nde masmavi gökyüzüyle birleşen tekneler, Venedik mimarisini yansıtan binalar, 17’nci yüzyıldan Aslanlı Çeşme, sıkışık caddeler, zeytinyağının kullanıldığı lezzetli yemeklerle modernlik ve tarih içiçe geçmiş.

Iraklion, milli takımla birlikte 11 ülkenin yarıştığı Avrupa Atletizm Şampiyonası’na ev sahipliği yaptı. Atletizmin tüm dallarında yarışan 12 ülkeden en çok puanı toplayan ilk üç ülke Süper Lig’e çıkıyor ve en düşük iki ülke düşüyor. Türkiye 12 ülke arasında yarışları yedinci bitirerek yerini korudu ama bir üst lige çıkmayı seneye bıraktı.

Haberin Devamı

Rahat protokol!

Saat 17.00’de başlayıp, 21.00’e kadar süren yarışları stadyumda izledim. Protokolde Yunan Spor Bakanı ve Girit Valisi’yle oturdum; ikisiyle de bir gün önce resmi açılışta yaptığım ‘Türkiye’de Spor Turizmi’ konulu İngilizce sunumda tanışmıştım. Etraflarında ne koruma ordusu vardı, ne de kabarık egoları!

Hep TV’den izlediğim atletizm karşılaşmalarını ilk kez canlı canlı stadyumda izlemek de ayrı zevkti. Protokolü bırakıp milli takımımızın yanına gidip onlarla oturdum, sporcularımızı desteklerken heyecanlandım.

Birlikte daha nice sportif başarılara temennisi ve aklımda Girit’in görmediğim diğer yerleri de kalarak bir sonraki Yunanistan durağında görüşmek üzere…