Dr. Emin Yeğinboy

Dr. Emin Yeğinboy

yeginboy@gmail.com

Tüm Yazıları

Güz yaprakları melan-koliyi ve kaliteli filmlerin gelişini müjdeler. Yaz aylarında vizyona giren büyük bütçeli ‘blockbuster’ filmlerin aksiyon kargaşasından bitap düşen gözlerimiz, kulaklarımız festival filmlerinin yolunu gözler olur. Başka Sinema, 10 Eylül’de muhteşem bir programla açılışı yapıyor. Yer tabii ki yine Karaca Sineması.

‘Başka Sinema’ yarın ‘merhaba’ diyor

TUTKU OYUNU: Açılışını Cannes’da yapan François Ozon’un son filmi. 1. Dünya Savaşı sonrası yaralı ruhları anlattığı ‘Frantz’ ile geçen yıl farklı bir döneme giren Ozon, bu kez en sevdiği sulara geri dönüyor; görünenin ardındaki gerçeğin keşfi. David Cronenberg’in unutulmaz ‘Ölü İkizler’ filminden esintiler taşıyan öyküsünde, genç bir kadının kocasının kötücül ikizini keşfetmesini anlatıyor.

Haberin Devamı

MANİFESTO: Cate Blanchett farklı 13 rolde karşımıza çıkıyor. 20. yüzyılın 13 önemli sanat ve politik manifestosunu Blanchett farklı kimlikler ve mekânlarda canlandırıyor. Filmde yer alan 13 bölümün içeriği Komünist Manifesto’dan Dadaist manifestolara ve hatta Dogma95 manifestosuna kadar uzanıyor.

İSMAİL’İN HAYALETLERİ: Fransız sinemasının önemli yönetmeni Arnaud Desplechin’in filmi, kafası karışık bir adam üzerine kurulmuş. İki kadın arasında kalan adamın açmazlarını anlatıyor. Kadro sağlam Marion Cotillard, Charlotte Gainsbourg, Mathieu Amalric.

SON PORTRE: Sartre’la yoğun bir arkadaşlığı olan ve resme küçük yaşlarda başlayan Alberto Giacometti’nin 1960’lardaki ustalık dönemini, yani yaşamının bir kesitini anlatıyor Son Portre/Final Portrait. 1901 doğumlu ressam ve heykaltıraşın genç yaşlarda başlayan tutkusunun 60’lı yaşlarda en azından bize aktarıldığı kadarıyla kesintiye uğradığını görüyoruz. Stanley Tucci’nin yazıp yönettiği filmde Giacometti, köhne atölyesinde karısı ve sevgilisi arasındaki kaosa bir de ABD’li genç romancı James Lord’u ekliyor.

DAVID GILMOUR POMPEII KONSERİ: 13 Eylül’de saat 20.00’de KARACA’da tüm dünya ile aynı anda David Gilmour Pompeii konseri bir kereye mahsus gösterilecek. Pink Floyd’un efsanevi gitaristinin Pompeii Amfitiyatrosu’nda 2016 yılında verdiği iki konserin kayıtları tüm dünyada 2000 sinema salonunda aynı gün gösterime giriyor. Belgeselin yönetmeni Gary Elder 4K çekimler ile her iki konserin en güzel anlarını yansıtıyor. Gilmour solo kariyerinin ve Pink Floyd döneminin şarkılarını seslendiriyor.