Dr. Emin Yeğinboy

Dr. Emin Yeğinboy

yeginboy@gmail.com

Tüm Yazıları

Bohemian Rhapsody’anılarımı canlandırdı. Queen grubunu 2 Mayıs 1978’de Viyana konserinde izlemiştim. O günlerde, 40 yıl sonra hâlâ bu konserden, grubun emsalsiz solistinden bahsediyor olabileceğimi bilmiyordum. Freddie Mercury’nin bir efsane olacağını, ölümünden 29 yıl sonra beyazperdede merakla izlenen bir kült figüre dönüşeceğini asla tahmin edemezdim. O konserde, uzun saçıyla, döneminin damalı tulum kıyafeti içinde sahne almıştı. Kendine has beden dili, tüm salonu etkisi altına alıyordu. Queen, o dönemin rock zenginliği içinde, farklı bir sesti. Düşünün Led Zepplin, Pink Floyd ve Deep Purple gibi devlerin ortalığı yıktığı günlerdi ve 4 oktavlık Freddie Mercury sesi, onlarla aynı kulvardaydı.
Yaklaşık 10 yıllık, oldukça sorunlu geçen bir hazırlık sürecinden sonra gelen ‘Bohemian Rhapsody’, müziğin ve gençliğin bu parlak dönemini mükemmel yansıtıyor. Queen cephesinden dönemi yaşarken müziğin, konserlerin heyecanını hissetmemek mümkün değil. Hele finalde Wembley Live Aid konseri, tüyleri diken diken ediyor. Perdede olabilecek en iyi konser canlandırmalarından birisi olmuş.

Haberin Devamı

Queen şarkıları

Queen’in ve rock tarihinin en ayrıksı şarkısı olan ‘Bohemian Rhapsody’nin besteleme, kayıt ve yayımlanış dönemi güzel kurgulanmış. Rapsodiden, operadan bir haber müzik yapımcısı Ray Foster’ın (Mike Myers) parçaya karşı tepkileri çerçeveyi tamamlıyor. 70’ler, popüler müzikte her şeyin yeniden şekillendiği yıllardı. Yenilikçi, cesur olmayanların yükselme şansının olmadığı bu dönemde, yapımcılar ile müzisyenler arasında hep fikir ayrılıkları olmuştu. Foster gibi ‘Dark Side of The Moon’ albümüne imza atmış bir yapımcı ‘Bohemian Rhapsody’nin başarısından şüphe duyuyor.

Freddie Mercury adında bir efsane

Freddie Mercury’yi adeta bedenine hapsetmiş bir performans gösteriyor Rami Melek...
Sahne performansı ile özel yaşantısı arasındaki köprüden tutkuyla geçiyor.
Severek, isteyerek oynadığı her halinden belli. Film, Mercury’nin yanında grubun diğer elemanlarına da yer açıyor.
Müzik bölümlerini dramla kıvamında dengeliyor. Freddie’nin özel yaşantısına yüzeysel girişler yapıyor, derinleşmiyor. Bu durum, müziğin ve sahnenin coşkusunu fazla bozmak istemeyen bir yönetmen duruşu sergileyen Brian Singer’dan kaynaklanıyor. Fox şirketiyle ortaya çıkan anlaşmazlıklar sonucu, Singer final çekimlerini yarıda bırakmış.
Final bölümlerini farklı bir yönetmen, Dexter Fletcher çekmiş olsa da filmin ahengi bozulmuyor.
Rock tarihinde önemli duraklardan birisi olan Queen grubunun hikâyesi, müziği seven herkesi kucaklayacak cinsten. Klişelere yaslanmasına karşın Queen şarkılarını bir kez daha dinlemek yeterli.