Dr. Emin Yeğinboy

Dr. Emin Yeğinboy

yeginboy@gmail.com

Tüm Yazıları

Tren yolcu-luğunu çok severim. Karanlık içinde süzülen trenin penceresinden gördüğüm ev ışıklarının aydınlattığı yaşamları merak ederim. Gün ışığı altındaki çayırların yalnızlığını içimde hissederim. ‘İşe Yarar Bir Şey’ bir tren yolculuğuyla başlıyor. Hayatını avukatlıkla kazanmasına rağmen şairliğiyle daha çok tanınan Leyla (Başak Köklükaya), İzmir’deki 25. yıl arkadaş toplantısına gitmek için tren yolculuğunu tercih etmiştir. Tren penceresinden gördükleri, yeni mısralar için ilham kaynağı gibidir. Yemek vagonunda tanıştığı genç hemşire Canan’la (Öykü Karayel) sohbete başlar. Onun, ölmek isteyen felçli bir adamın, ölümüne yardımcı olmak için İzmir’e gittiğini öğrenir. Tabii ki para karşılığı verilecek bir hizmettir. Sohbetler derinleştikçe, her iki kadın geçmiş ve gelecek üzerine, aralarında bir bağ kurar.

Haberin Devamı

Önce görüntü yönetmeni Gökhan Tiryaki’nin tren yolcuğundaki etkileyici görüntü çalışmasından başlamak istiyorum... Cama yansıyan ışıklar ve doğa görüntüleri, bakan yüzlerle birleştiğinde şiirsel bir atmosfer yakalıyor Tiryaki... Leyla’nın kafasındaki mısralarla birleştiğinde yolculuk büyüleyici bir havaya bürünüyor.

İlginç ve başarılı

Senaryoyu ortak yazan yönetmen Pelin Kara ve Barış Bıçakcı, ikinci bölümde ötanazi isteyen felçli Yavuz (Yiğit Özşener) karakteriyle tanıştırıyor seyirciyi. Kordon’da, denize nazır evinde, ölümü bekleyen, kültürlü, varlıklı, fakat çaresiz bir adam... Komşusunun evinden taşan çello notaları, Yavuz’un yaşamına Kieszlowski filmlerini anımsatan bir atmosfer bahşediyor.

Final bölümündeki kaydırma tekniğiyle tek plan gibi çekilmiş arkadaş toplantısı görsellikte sınıfı geçiyor, diyaloglar ise müsamere düzeyinde kalıyor.

Oyunculuklarda uzun yıllardır filmlerde gözükmeyen Başak Köklükaya, hem performansı ve hem de aurasıyla perdeyi dolduran bir oyuncu olduğunu bir kez daha gösteriyor. Genç oyuncu Öykü Karayel, içindeki tereddütleri yansıtan Canan karakterinde, doğal ve oldukça inandırıcı... Yiğit Özşener, bir entelektüelin yaşam bıkkınlığını, kıvamında bir oyunculukla sunuyor.

Haberin Devamı

Farklı atmosferlerin yarattığı kırılganlık, iki ayrı film intibaı yaratıyor olsa da, hayat ve ölüm üzerine yazılmış özenli diyalogları, farklı dünyalardaki üç insanı bir araya getiren öyküsüyle ilginç ve başarılı bir Pelin Kara filmi...

VİZYONDAKİLER

AYLA HHH
THOR RAGNAROK HHH
BLADE RUNNER 2049 HHHH
CİNGÖZ RECAİ H
BAŞKA SİNEMA
İŞE YARAR BİR ŞEY HHH
SOYGUN HHH
MUTLU SON HHH