Dr. Emin Yeğinboy

Dr. Emin Yeğinboy

yeginboy@gmail.com

Tüm Yazıları

‘Mahzuni’ye Saygı’ adlı çiftli albüm, CD olarak piyasaya çıktı. Albümde kimler yok kimler: Burcu Güneş, Teoman, Ceylan Ertem, Hayko Cepkin, Ziynet Sali, Demet Akalın, Ahmet Aslan, Kardeş Türküler, Işın Karaca, Azam Ali, Cem Adrian, Selçuk Balcı, Niyazi Koyuncu, Kurtalan Ekspres, Kubat, Amil, Mesut Yılmaz, İntizar, Koray Avcı, Şevval Sam, Mabel Matiz, Selda Bağcan, Mustafa Ceceli, Yiğit Mahzuni, Funda Arar, Mehmet Erdem, Jülide Özçelik, Gripin, Neyse, Ceyda Köşebaşıoğlu, Feridun Düzağaç, Aylin Aslım, Akın, Mümin Sarıkaya. Sadece bir albümün bu efsanevi halk ozanını anmak için yetmeyeceği kesin. Neler yaşadı, neler üretti 62 yıllık kısacık hayatında? Öldüğü yıl olan 2002’ye kadar Mahzuni Şerif, 453 plak, 58 kaset ve 8 kitap çıkardı. Bestelerinde toplumsal sorunlara duyarlı oldu. Nihat Erim hükümetinin ‘68 gençlik hareketi önderlerinden Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’ı idam etmesinin ardından, Erim hükümetine ithafen ‘Erim Erim Eriyesin’ türküsünü yazdı, ardından hemen tutuklanıp dört ay cezaya çarptırıldı. Mahzuni Şerif, çeşitli saldırılara da maruz kaldı. 1972’de Antep’teki evi kundaklandı. 1962-1988 sürecinde defalarca saldırıya uğradı, hapse atıldı. Albümde, çok farklı türlerin şarkıcıları yorumluyor Mahzuni’yi. Cem Adrian’ı türkü söylerken dinlemek çok şaşırtıcı, fakat albümün en iyi yorumlarından birisi olmuş ‘Dumanlı, Dumanlı’... Teoman ‘Boşu Boşuna’, Kardeş Türküler ‘Dom Dom Kurşunu’, Selda Bağcan/Mabel Matiz ‘Yuh Yuh’ yorumlarında gayet iyiler.
Sosyal medya kullanıcıları da albümle ilgili çok farklı görüşler bildiriyor. Bir grup, Mahzuni’nin her kesimi temsil ettiğini ve eserlerinin belli bir zümrede kısıtlı kalmaması gerektiğini, bu nedenle Mustafa Ceceli ve Demet Akalın gibi popüler kültür icracılarının da albümde olmalarının olumlu olduğunu belirtiyor, diğer bir kesim ateş püskürüyor. Edebiyatçı Metin Celal ise Cumhuriyet’te albümle ilgili yazdığı köşede şunun altını çiziyor: “Demet Akalın’ın, Mustafa Ceceli’nin albümde yer alması da eleştiriliyor. Âşık Mahzuni’nin tavrına aykırı olduğu söyleniyor. Oysa Mahzuni’nin, eserlerini okuyanlara bir sınır koymadığını biliyoruz. Mustafa Ceceli ile Mahzuni’nin torunu Yiğit Mahzuni, Demet Akalın’la Ahmet Aslan düet yapmış.”

Haberin Devamı

Ulan grubunu dinlediniz mi?

Haberin Devamı

‘Ulan’ melez bir grup. Kökleri Kadıköy İstanbul’a dayanan, alternatif rock grubu Ulan, 2014 yılında lise yıllarından bu yana arkadaş olan Volkan Diyaroğlu ile Ziya Levent Aybay tarafından kuruldu. Müziğinde post rock, progresif ve saykodelik sesleri bir araya getiren grup, ilk albümleri ‘Dua Tarlası’nı 2015 yılının Nisan ayında Sony Müzik Türkiye etiketiyle yayımladı. Müzik eleştirmenleri tarafından alternatif müziğin öne çıkan gruplarından biri olarak gösterilen Ulan, uzun süre Türkiye rock müzik listelerinde ve albüm satışlarında üst sıralarda yer aldı. 2016 yılının Nisan ayında ‘Life in Vain’ adlı İngilizce EP’yi dijital olarak yayımladılar. İspanya’nın Valencia kenti ile İstanbul’da kaydedilen bu EP’de vokaller, gitar, piyano, pad’ler ve synthler Volkan Diyaroğlu, bas gitar Ziya Levent Aybay, gitarlar Özgür Öner ve davullar Alex Manzano tarafından kaydedildi. Aynı yıl canlı ve akustik performanslarının bulunduğu ‘Elefante Unplugged Sessions’ adlı EP’yi de yayımlayan grup, 2017’de ise İspanyol müzisyenler Victor Traves (davul) ve Sergio Renovell (trompet) ile kaydettikleri ikinci stüdyo albümleri olan 12 parçalık ‘Under Radar’ı İspanya ve Türkiye’de dijital ve plak formatlarında yayımladı. Ve şimdi de plak olarak basarak satışa sundu.

Haberin Devamı

Drum/bas ve synthe, son derece güzel bir işbirliği içinde albümde... Karanlık ve hipnotik bir rock saykodelik atmosferi, daha ilk parça olan ‘Demerit (Wake Up)’ ile başlıyor. Albümle aynı adı taşıyan ‘Under Radar’ rock ritmlerinde akıp gidiyor, solist Volkan Diyaroğlu ucundan kıyısından Thom Yorke’u anımsatan bir tonda seslendiriyor parçayı. ‘Made of Stone’ sakin vokalin sürüklediği bir parça, Tindersticks esintileri hoşuma gitti. ‘Spam Founders’ tipik bir rock parçası, sythe desteği arka planda çok yoğun ve arka plandaki enerjik vokallerle müthiş desteklenmiş.

Kaliteli müzisyenlikle işlenmiş incelikli rock/post-rock sound özellikli ‘Ulan’, müzik dinlemek isteyenleri hemen yakalayacak kalitede.