Engin Uğur Ağır

Engin Uğur Ağır

enginuguragir@gmail.com

Tüm Yazıları

Tüm ülkede olduğu gibi, İzmir’de de milletvekilliği ve cumhurbaşkanlığı seçim heyecanı dün sona erdi. Kent genelinde, Ak Parti milletvekili adayı Necip Nasır’ın, bir grubun saldırısına uğramasının dışında başka bir şey yaşanmadı. İzmir’de iki bölgede 3 milyon 309 bin 416 seçmen, 9 bin 430 sandıkta Türk siyasetinin yeni dönemine damgasını vurdu. Bu seçimde İzmir’de 58 bin kişi ilk kez oy vermenin mutluluğunu yaşadı. Milletvekili adayları da eşleriyle birlikte sandığa koştu, “Seçimin ülke için hayırlı olmasını” diledi.

Haberin Devamı

Bir haftadır seçim bölgesi İzmir’i mesken tutan Başbakan Binali Yıldırım’ın Karabağlar’da oy kullandığı sandıkta, cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçiminde 334 seçmen oy kullanıldı. Cumurbaşkanlığı seçiminde Recep Tayyip Erdoğan 153, Muharrem İnce 136, Meral Akşener 21, Selahattin Demirtaş 19 ve Temel Karamollaoğlu’na 5 oy çıktı. Milletvekili seçiminde ise AK Parti 126, MHP 29, CHP 109, HDP 27, SP 10 ve İYİ Parti 30 oy aldı.

Necip Nasır’a saldırı

Bornova’da Çamkule Çimentaş Okulu’nu ziyaret eden Necip Nasır, sandık görevlileriyle görüştü, bir süre sonra da ayrıldı. Aracıyla giderken sokak aralarından çıkan bir grubun saldırısına uğrayan Nasır’ın yeğeni yaralandı. Olayın ardından bölgeye gelen emniyet yetkilileri, bazı kişileri gözaltına aldı. Daha sonra açıklama yapan Nasır, “Yolda giderken birden bire önümüzü kestiler. Aracın kapısını açıp saldırdılar. Yeğenim yaralandı. ‘Sizden başka gelen aday yok, ne işiniz var’ burada dediler. Neye uğradığımızı şaşırdık. Grubun HDP’li olduğu ortaya çıktı” yanıtını verdi.

2. seçimde MHP’den fire

7 Haziran 2015 genel seçimlerinde yüzde 45.41 oy alan CHP, 12 vekil çıkarmış, 1 Kasım 2015’teki seçimde ise oyunu 2.4 puan artırmış, bu kez iki vekil fazlalığa ulaşmış, sayıyı 14’e yükseltmişti. AK Parti ise 7 Haziran 2015’te yüzde 26.21 oy ile toplam 8 vekile sahip olmuştu. İktidar partisi, 1 Kasım’daki seçimde oyunu 5 puan yükseltmesine rağmen vekil sayısını değiştirememiş 8’de kalmıştı. MHP, 7 Haziran 2015’te yüzde 13.71 oy ile 4 vekil çıkarmayı başarmıştı. 1 Kasım’da ise oyunu yüzde 11.4’e düşüren Devlet Bahçeli’nin partisi MHP, iki vekilde kalmıştı. HDP ise her iki seçimde de iki vekile ulaşmıştı. Dün yapılan seçimlere bakıldığında, CHP ve AK Parti’nin oy oranlarında fazla bir değişiklik olmadığı, büyük umutlar vaat eden İYİ Parti’nin hayal kırıklığı yaşattığı görüldü. Seçimlerden önce MHP’nin büyük düşüş yaşayacağı, oylarının çoğunun İYİ Parti’ye gideceği söylemi de çürütülmüş oldu. Kesin olmayan sonuçlara göre, bu durumda CHP iki bölgeden 7+7, AK Parti 4+4, İYİ Parti 1+1, MHP 1+1, HDP 1+1 milletvekili çıkarıyor.