Engin Uğur Ağır

Engin Uğur Ağır

enginuguragir@gmail.com

Tüm Yazıları

Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Erdal Çelik, üniversitenin bugünü ve yarınını Milliyet Ege’ye anlattı...

- Katılımcı bir yönetici profili çiziyorsunuz. Öğrencilerle aranız çok iyi. Hedefiniz nasıl bir Dokuz Eylül Üniversitesi?

Katılımcı bir üniversite olmaya önem veriyorum. ‘Çayını içmediğimiz kurum ve kuruluş kalmayacak’ dedik. İzmir Valisi başta olmak üzere kurumları ziyaret ettik. Üniversitemizi halka açık bir üniversite haline getirmek için çalışıyoruz. Öğrencilerin de eğitim süreçlerine katıldığı bir üniversite oluşturmayı hedefliyoruz. Onları yüksek motivasyonda çalıştırıp patentlerin çıkmasını hedefliyoruz. Bir öğrencinin geliştirdiği patent ile Türkiye’nin geleceğinin şekillenmesi kadar güzel bir şey daha var mı? Öğrencilerimize gitmemizin nedeni de bu. Dokuz Eylül Üniversitesi ciddi imkanlara sahip. İzmir Biyotıp ve Genom Enstitüsü ve buna benzer bölümler var. Bu bölümlerin ürettiği ürünler ve formülasyonlar var. Bunların devreye sokulmasında sağlık tarafında Biyoizmir, mühendislik tarafında Elektronik Malzeme Üretim ve Uygulama Merkezi (EMUM) var. Benzer uygulamaları sosyal bilimde ve güzel sanatlarda da yapmayı hedefliyoruz. Ticarileştirilmiş ürünler ve sistemler ortaya çıkararak, öğrencilerimizin mezun olduktan sonraki iş kaygısını ortadan kaldırmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

ENDÜSTRİ 4.0 ŞART

- Bir mühendis olarak teknoloji, sizin için çok özel bir başlık. ‘Dijital Dönüşüm ve İnsan Kaynakları Yönetimi’ konulu toplantıda, “Teknoloji üreterek dünyaya açılacağız” dediniz. Hangi adımları atacaksınız?

Bu toplantıda ‘endüstri 4.0’ konuşuldu. Endüstri 4.0’la Türkiye’nin önünün açılacağına inanıyorum. Bu nedenle üniversite bünyesinde Endüstri 4.0 Dönüşüm Koordinatörlüğü’nü kurduk. EMUM’da 17 farklı laboratuvarımız var. Aslında orası silikon vadisinin bir prototipi. ASELSAN, Roketsan, Vestel, hatta sonra başka fabrikalar da devreye girecek. Yapay zekâ üzerine ciddi çalışmalar yapan hocalarımız var. Nesnelerin interneti var. Çalışmalar sırasında bigdata dediğimiz ciddi boyutta veriler çıkacak ortaya. Bu verilerin korunması noktasında siber güvenliği devreye sokacağız. Güvenlik Bilimleri Fakültesi’ni istememizin altında da bu yatıyor.

Haberin Devamı

- Planlarınızda başka neler var?

Cumhurbaşkanlığı’na bağlanan Savunma Sanayii Müsteşarlığı’nın yönlendirmesiyle çalışmalar yürütüyoruz. Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı’nı (SAYP) aktifleştirebilmek için büyük firmalarla anlaşmak gerekiyor. ASELSAN, Roketsan ve Vestel ile görüştük, TAİ’ye gideceğiz. Protokoller imzalayacağız. Roketsan yetkilileri şubat ayı içinde bizi ziyaret edecek, ortak projelere imza atacağız. Üretim yapıp sektördeki firmalara bilgi aktaracağız, bir yandan da eleman yetiştireceğiz. Öğrencilerin tecrübe kazanabilmesi adına, meslek yüksekokullarında 3+1, lisans programlarında 7+1 uygulamasını hayata geçireceğiz. Öğrencilerimiz, yarım dönem işletmelerde çalışıp tecrübe edinecek.

3 BOYUTLU ANİMASYON

- Dijital oyun ve tasarım kuluçkası açacaksınız. Bu da ilklerden biri sanıyoruz..
Kuluçkayı NETMARBLE şirketiyle protokol yaparak açtık. Dijital oyun kuluçkası Türkiye’de örnek bir yapı olacak. Animasyon bölümünü kuracağız. İzmir’i özellikle Türkiye’nin Hollywood’u yapma fikrini de sürekli bir şekilde işliyorum.

Haberin Devamı

- İletişim Fakültesi kurmak ve ‘sosyal medya’ ağırlıklı ilerlemek istediğinizi biliyoruz. Çalışmalar ne aşamada?

Sosyal medyayı, özellikle Twitter’ı yoğun şekilde kullanmaya çalışıyorum. İnsanlara da bunu aşılama hedefimiz var, doğru kullanıldığı zaman hakikaten etkili. Hedefimdeki iletişim fakültesi de normal bir fakülte değil. Sadece gazetecilik değil, kendi stüdyolarımızın olduğu, sosyal medyanın işlendiği, hatta kendi sanal parasını, Yandex ve Google gibi dijital dünyasını oluşturan bir sistem olacak. Hedefimiz, geleceğe yön vermek; yön veren insanlar yetiştirmek. Bu çalışmalar kapsamında sosyal medya şeklinde Web TV kurduk, internet haberciliği şeklinde haber portalını kurduk. Sanal eğitimi de devreye sokmak istiyorum. Dijital dönüşümün altında bunlar yatıyor. Her öğrencinin derse gitmesine gerek yok. Yerinde görmek daha iyi ama bu tip sistemde gözlüğü takıyorsunuz, bilgisayar ortamında tıpkı oradaymış gibi dersi dinliyorsunuz.

SİLİKON VADİSİ

- Sizce İzmir’in sorunlarına çözüm bulmada ve kentin bir ivme kazanmasında üniversiteler ne kadar etkili? Dokuz Eylül Üniversitesi, sizinle neyi kazanacak?
İzmir’in sorunlarıyla üniversiteler ilgilenmesin de kim ilgilensin? Halkın sorunu üniversitenin derdi olmasın da kimin derdi olsun? Gerçek problemlere odaklanalım. İstihdam yaratmak, hayırseverleri devreye sokmak istiyoruz. Silikon Vadisi bunlardan birisi. Bunun prototipi zaten EMUM. Bunun dışında yurtiçi ve yurtdışı firmaları devreye sokarak, hedefimiz silikon çiplerin, elektronik aygıtların üretilmesine yönelik çalışmalar yapmak. Yurtiçi ve yurtdışı sermayesini devreye sokabiliriz, çok yatırımcı ve girişimci bize geliyor. Onları devreye sokacağız.

‘SPORDA DA VARIZ’

- Spora da profesyonel açıdan bakıyorsunuz. Göztepe Spor Kulübü ile yeni bir proje üzerinde çalışıyorsunuz. Bilgi alabilir miyiz?

Sporda ciddi problemler var. İzmir Kulüpleri Vakfı (İZVAK) ile bir anlaşma yaptık. Onlar da İzmir’de güzel çalışmalar yapıyorlar. Problemlere bilimsel bakmayı hedefliyoruz. Buna bağlı olarak Göztepe Spor Kulübü ile birtakım çalışmalar yapıyoruz. Yetenek avcılığı merkezi, performans ölçüm merkezi kuracağız. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Yüksekokulu’nu da fakülteye çevirmeye çalışıyoruz. İnsan performans ölçüm merkezinde askerden tutun da sporculara kadar birçok alanda test yapılıyor. Şu an bu testlerin büyük çoğunluğu Belçika’da yapılıyor. Böyle bir tesis kurulduğunda, testler ülkemizde yapılacak, hem bilimsel çalışmalara temel oluşturacak hem de ülke ekonomisine katkı sağlayacak. Yetenek avcılığı merkezinde şehirleri köyleri tarayacağız.

- 2 olan rektör yardımcısı sayısını 5’e çıkarıyorsunuz. Üniversite nasıl yapılanacak?

Büyük bir üniversiteyiz. Çok ciddi problemlerimiz var. Bunu çözmenin yolu da rektör yardımcısı sayısını artırmaktan geçiyor.

Rektörlük binası Tınaztepe’de olacak

- Öğrencileriniz sizden en büyük isteği nedir?

Öğrencilerle sık sık bir araya geliyoruz. Bazen direkt bazen de Twitter üzerinden isteklerini sunuyorlar. Öğrencilerin tepki verdiği Tınaztepe Kampüsü’ndeki HGS uygulamasını kaldırdık. Sınav dönemlerinde onlara destek vermek için bir araya geliyoruz. Geçtiğimiz günlerde kütüphanemizde 500 öğrenciye hem çorba hem de pizza dağıttık. Ailelerinin üniversitemize emanet ettiği çocukları korumamız gerekiyor. Bir aile büyüğü gibi sorunlarına eğilmeliyiz. Önümüzdeki günlerde çat kapı öğrenci evlerine gitmeyi de planlıyoruz. Hocalarımızın da sorunlarını dinliyoruz. Öğrenciden para toplanıp cami yapıldığı iddiası da mesnetsizdir. Böyle bir uygulama olamaz. Üniversiteye kazandırılacak bir yapı için yeterli kaynak ve bütçemiz var.

- Rektörlük binası, Tınaztepe’ye taşınacak mı? Fakülte bina ve yerleşimleriyle ilgili bir tasarrufunuz olacak mı?

Rektörlük binası Tınaztepe Yerleşkesi’ne taşınacak. 2018’in bütçesinde bu var. Hızlı bir şekilde bunu gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Şu anda yüzde 70’i bitmiş durumda. Yine benzer bir şekilde Yabancı Diller Yüksek Okulu’nu da aktif bir şekilde devreye sokmayı hedefliyoruz.

İşbirliğine hep hazırız

- Türkerler Holding’in önemli katkısıyla Güzel Sanatlar Fakültesinde bir sanat galerisi, Vestel’in desteği ile İzmir Meslek Yüksekokulu bünyesinde teknoloji laboratuvarı hizmete girdi. Bilim, sağlık, kültür-sanat ve sporda özel sektörle farklı işbirlikleri yapacak mısınız?

Bilim, kültür ve sağlık alanlarında zaten işbirlikleri yapıyoruz ve bunlar artarak sürecek. KİTVAK bir konukevi yaptırdı. Bizim planlarımız arasında eğer yaptırabilirsek hayırseverlere fakülteleri yaptırmak istiyoruz. Onların isimlerini binalara vereceğiz. Türkerler Holding gibi diğer holdinglerin devreye girmesiyle sadece sanat galerilerinde değil diğer projelerimizde de destek vermesini isteyeceğiz. Örneğin, Vestel’in desteği ile İMYO’da faaliyete geçen teknoloji laboratuvarında akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz uygulamalı teknik derslerle endüstri 4.0’ın hedeflerine yaklaşırken, aynı zamanda sektörün ihtiyaç duyduğu yetişmiş ara elemanları mezun etmiş olacağız. Sağlık kompleksi oluşturmayı hedefliyoruz. Balçova Belediyesi, Dokuz Eylül Üniversitesi ve birkaç girişimciyi de devreye sokmak suretiyle özellikle Kaya Termal Otel ile üniversitemiz arasındaki boş alana, eczacılık fakültesi, diş hekimliği fakültesi, sağlık bilimleri fakültesi, spor bilimleri fakültesi, tıp fakültesi, hemşirelik, fizik tedaviyi devreye sokarak dev sağlık kompleksi oluşturup sağlık alanında ciddi çalışmalara odaklanmayı hedefliyoruz.

Tüm üniversitelerle el ele verdik

- Geçenlerde Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile bir araya geldiniz. İki köklü kurum olarak İzmir’le ilgili, kente ilişkin proje üretecek misiniz?

Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak ile sık sık bir araya geliyoruz. Bu görüşmelerin tabanında hem birlik hem de geleceğe yönelik çalışmaları birlikte yapmak var. Gerekirse 3, 4, hatta 5 üniversiteyi devreye sokup, bir konuyu güç birliği ile çözebiliriz. Bu güç birliği ile İzmir daha da ileriye gider. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı gelecekte İzmir’i yüksek teknoloji üssü yapmak için destek veriyor ve ciddi çalışmalar var. Sadece Necdet Hocamızla değil bütün rektör hocalarımızla güçbirliği için görüşüyoruz.