Erdoğan Sağlam

Erdoğan Sağlam

erdogan.saglam@bdo.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İndirimli kurumlar vergisine yönelik yasal düzenleme 28.02.2009 tarihinde yürürlüğe giren 5838 sayılı Kanun’la yapıldı. Uygulamaya geçiş için Bakanlar Kurulu’nun yatırıma katkı oranı ve uygulanacak indirimli kurumlar vergisi oranını belirlemesi gerekmekteydi. Bu oranlar teşvikler açısından oluşturulan dört bölge itibariyle ayrı ayrı belirlenmiş bulunuyor. Bakanlar Kurulu Kararı’nın yayımlanmasıyla birlikte uygulama başlayacak. Sadece kurumların yararlanabileceği bu imkân şu şekilde uygulanacak :
Yeni yapılacak yatırıma ilişkin olarak yatırımcı adına düzenlenecek teşvik belgesinde yatırımın bulunduğu bölgeye göre “katkı oranı” ve “indirimli kurumlar vergisi oranı” yazılacak.
Yapılacak yatırım tutarı ile yatırıma katkı tutarı oranının çarpılması suretiyle yatırıma katkı tutarı belirlenecek. Bu yatırımların tamamlanıp faaliyete geçirilmesinden sonra yatırımlardan elde edilecek kazançlar üzerinden hesaplanacak kurumlar vergisinin indirimli oranının uygulanması nedeniyle ödenmeyen kısmı (yani sağlanan vergi avantajı) bu katkı tutarına ulaşıncaya kadar bu kazançlar indirimli kurumlar vergisine tabi tutulacak. Diğer faaliyetlerden elde edilen kazançlar için genel oran uygulanacak.
Yatırım faaliyete geçince
Finans ve sigortacılık sektörlerinde faaliyet gösteren kurumlar, iş ortaklıkları, taahhüt işleri, 4283 ve 3996 sayılı kanunlar kapsamında yapılan yatırımlar ile rödovans sözleşmelerine bağlı olarak yapılan yatırımlar için indirimli kurumlar vergisi uygulanmayacak.
İndirimli oran uygulamasına yatırımın kısmen veya tamamen faaliyete geçtiği geçici vergi döneminde başlanacak ve yatırımın faaliyete geçmeden devredilmesi halinde devralan kurum, aynı koşulları yerine getirmek şartıyla indirimli vergi oranından yararlanabilecek.
Örnek :
Birinci bölgede teşvik belgesine bağlanmış yatırım tutarı 100 milyon TL olsun. Katkı oranı %20 olarak belirlendiğinden toplam katkı tutarı (100 x %20 =) 20 milyon TL olacak. Bu yatırım için belirlenen indirimli kurumlar vergisi oranı %10 olduğuna göre, bu yatırımdan elde edilecek kazanç (20 / %10 =) 200 milyon TL’ye ulaşıncaya kadar kurumlar vergisi oranı %10 olarak uygulanacak.
Görüldüğü gibi, 200 milyon TL’nin normalde vergisi (200 x %20 =) 40 milyon TL olacakken katkı tutarı 20 milyon TL olarak hesaplandığından bunun 20 milyon TL’lik kısmı ödenecek. 

Tekstile taşınma desteği
Tekstil, konfeksiyon ve hazır giyim, deri ve deri mamullerinde sektörlerinde faaliyette bulunan ve asgari 50 kişilik istihdam sağlayan üretim tesislerini, 31.12.2010 tarihine kadar 1 ve 2’nci bölgelerden 3 ve 4’üncü bölgelere taşıyanlara, bu işletmelerden sağladıkları kazançlar için taşınma tarihini izleyen hesap döneminden başlamak üzere beş yıl süre ile kurumlar vergisi oranı %20 yerine %5 olarak uygulanacak. Bu desteğin yasal dayanağını da 28.02.2009 tarihinde yürürlüğe giren 5838 sayılı Kanun oluşturuyor.
Bu imkândan gelir vergisi mükellefleri de yararlanabilecek.