Yazarlar Ermenistan'a dair

Ermenistan'a dair

28.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ermenistan'a dair

Ermenistana dair


       Son zamanlarda bazı köşe yazarı arkadaşlar adet edindiler. Ermenistan'la münasebetlemizi "normal"leştirmediği için Ankara Hükümeti'ne veryansın etmek anlaşılan Beyoğlu'nun bar mehafilinde prim yapıyor. Ankara Hükümeti'nin matah birşey olmadığını ben de biliyorum. Zaten en ağır dille eleştirenlerden biri de ben'im. Ama önünü ardını düşünmeksizin Türkiye'nin "bütün komşularıyla" kavgalı olduğunu iddia ederek "barışsever ilerici aydın" pozuna girenleri de en azından "tuhaf" buluyorum. Bir kere Türkiye "bütün" sınırdaş ülkelerle "kavgalı" değil. Bulgaristan ve Gürcistan'la ilişkiler mükemmel... İkincisi, şayet İran, Irak, Suriye, Yunanistan ve Ermenistan'la sorunlarımız varsa bunun "müsebbibi" Türkiye midir?
       Ermenistan'la (DA!!!) münasebetlerimizin en olumlu şekilde gelişmesini ben elbet isterim. Çünkü kendime çok yakın hissetdiğim Ermenilerle itişmekden fevkalade rahatsız oluyorum. Fakat bunun böyle olmamasından Ankara Hükümeti'ni sorumlu tutanlara şu soruları sormak da isterim:
       - 1990 Yılı'nda Ermenistan bağımsızlığını ilan etdiği zaman bunu "ilk tanıyan" devletin Türkiye Cumhuriyeti olduğunu biliyorlar mı?
       - Fakat Ermeni Devleti'nin 23 Ağustos 1990 tarihli "Kuruluş Belgesi"nde şu satırların yer aldığından da Haberleri var mı:
       "Ermenistan Cumhuriyeti, Osmanlı Türkiyesi'nin Batı Ermenistan'da gerçekleştirdiği 1915 Soykırımı'nın uluslararası platformda kabulüne yönelik çabaları destekleyecekdir."
       - Ermenistan Anayasası'nda Türkiye'den toprak taleblerinin yer aldığını (hani rivayet yoluyla da olsa!!!) hiç duydular mı?
       - Türkiye ile "mülga" SSCB arasındaki anlaşma ve andlaşmaları tanımayan "tek ülke"nin Ermenistan olduğu herhangi bir yerden kulaklarına çalındı mı?
       - Türkiye tarafından yıllardan beri "Soykırımı Meselesi"nin, politik istismar konusu edilmekden çıkarılarak bir tarafsız uzmanlar heyeti uhdesine tevdi edilmesi önerisine Ermenistan'ın asla yanaşmadığından mı bi - haberler?
       Burada Ankara'ya yöneltilecek asıl eleştiri, bizzat taarruza geçerek Konu'yu uluslararası platforma taşımamasıdır!
       Bu konuda sağlam bilgiler edinmek isteyenlere iki kitab tavsiye edebilirim: "ERMENİ DOSYASI" (Kamuran Gürün, Bilgi Yayınevi) ve "ARMENIENS, QU EST LA REALITE?" (Pierre A. Moser, Librairie - Edition Mallier, İsviçre...

       NOT: Sn. Saadet Yapar: Batı Trakya Türkleri Dayanışma Derneği'nin telefon numarası: 00 90 212 - 635 87 23 (33)
       Faksı: 635 87 73, e - mail: bttdd@turk.net
       Sn. DR. Nihat Ali Özcan: Sözkonusu metni bana "Milliyet" üzerinden gönderebilirsiniz.
       Sn. Di - Fu rümuzlu okurum: Bahsetdiğiniz metni bir kere daha ve içinde kendi adresinizle geçebilir misiniz?


Yazara E-Posta: yatsiz@milliyet.com.tr