Erol Yaraş

Erol Yaraş

ege@mil­li­yet.com.tr

Tüm Yazıları

Ayvalık’ta “Zeytin Hasat Şenlikleri”nde olmak bana her yıl olduğu gibi yine keyif verdi. Bu şirin ilçeye gitmek, Cunda’da kalmak insana çok güzel duygular yaşatıyor.
Geçen cuma başlayıp pazar günü biten Zeytin Hasat Şenlikleriyle ilgili yaşanılan güzellikleri, Suzan Sabancı Dinçer’in Ayışığı Manastırı’ndaki yemek davetini, Boyner çiftinin evindeki partiyi, zeytinin nasıl hasat edildiğini, Kristal Zeytinyağı’ndan yapılan baklavanın tadını gazeteci arkadaşlarım çok güzel anlattılar.
Sabancı, Komili, Boyner, Koç, Kent gibi ailelerin Ayvalık’a maddi, manevi sahip çıkmasını takdirle izledik. Hele Ayvalık Ticaret Odası Başkanı Rahmi Gençer’in ilçesinin tanıtımı için harcadığı çabaya hayran kaldık.
Haberturk Egeli’nin Yayın Yönetmeni Osman Gençer, soyadından başka bir yakınlığı olmayan Rahmi Gençer’i, Ayvalık’ın gelecek dönem belediye başkanı olması gerektiğini yazdı. Bana göre de hepimizin ortak tespitini çok güzel dile getirdi.
Belediye başkanı demişken üç gün kaldığımız ilçede katıldığım etkinliklerde Ayvalık Belediye Başkanı’nı göremedim. Ayvalık’a başta İzmir olmak üzere İstanbul ve Ankara’dan onlarca gazeteci ve ünlü konuk gelmiş ev sahibi olması gereken belediye başkanı görünürlerde yoktu.
Turizmin önemli bir ilçesinin Belediye Başkanı böyle bir etkinlikte konuklarla ilgilenip ilçesini tanıtmayacaksa ne zaman ortaya çıkacak ben bilemedim.
Ama edindiğim intiba mevcut başkanın pek turizmden hoşlanmadığı yönünde. Onun için gazeteci Gençer’in önerisini Ayvalıklılar ciddiye alsınlar ve Ticaret Odası Başkanı Gençer’i gelecek dönem başkanlık için ikna etmenin yolunu bulsunlar.
Zeytin ve zeytinyağının sorunları artık biliniyor üreticilerin en çok da isteği de bu kutsal ürüne devletin biraz daha sahip çıkması. Bu yılki slogan “Ortak İstek Zeytine Destek”. Ayvalıklılar şunu bilsinler ki biz gazetecilerin bu desteği her zaman var.
Başta da biraz değinmiştim Ayvalık’ta beni en çok mutlu eden DİR tayfasının burada ilgi ve alaka görmemesi. Gerçek üretici ve ihracatçıların ağırlıklı olduğu Ayvalık’ta yüz bulamayacaklarını bildiklerinden ortalarda yoktular.
Dahili de İşleme Rejimcilerinin ayağını Ayvalık’tan kesen bilinçli yöneticileri kutlarım.
Darısı Akhisar ve Aydınlı üreticilerin başına.

Haberin Devamı

Cunda ve Nisi Otel

Haberin Devamı

Hemen baştan yazayım Ayvalık’a gitmeyi düşünürseniz kalacağımız otel olarak Nisi’yi düşünün derim.
Nisi’nin Türkçe anlamı ada. Cunda’da bu şirin otel adını “Mis Nisi” den almış artık mis gibi kokan ada pek kalmadığı için sahipleri otele Nisi adını vermişler.
Tam bir Ayvalık fanatiği olan Ankaralı Fatma Ayaz bu butik oteli uzun ve yorucu bir sürecin sonunda hayata geçirmiş. Nisi’yi anlatmakta kelimeler biraz hafif kalır gidip yaşanılması lazım.
Fatma Ayaz’ı başta Cunda esnafı olmak üzere ada sakinleri o kadar çok seviyor ki bu yatırımcı insan kısa bir sürede herkesin Fatoş Ablası olmuş. Fatoş Abla aşağı, Fatoş Abla yukarı.
Biraz öncede yazdığım gibi Nisi anlatılmaz gidip yaşanır. Odalarından, dekoruna, bahçe peyzajından, sabah ikram edilen kahvaltıya varıncaya kadar her şey kusursuz. Çalışanlar bir dediğinizi iki etmiyorlar.
Özellikle otelde kalan kadın misafirler etrafta ufakta olsa bir eksiklik bulmaya çalıştılar, ama bulamadılar.
21 yıl önce yazlıkçı olarak buraya gelen Fatoş Hanım bu oteli yapmayı 15 yıl önce kafasına koymuş. 12 yılda ancak sahiplerini ikna ederek iki binayı satın almış. İzinler içinde 3 yıl anıtlar kuruluyla uğraşmış. Cunda’da bir yerleri daha var fakat Ayaz ailesi bürokrasiden yıldıkları için oraya dokunmama kararı vermişler.
Esas işi Ankara’da deri üzerine olan Fatma Ayaz’ın eşi Latif Ayaz koyu bir Beşiktaşlı ve Süleyman Seba yönetiminde iki dönem görev almış, inşaat işi yapan Latif Ayaz’ında eşine desteği tam.
Esnafın Fatoş ablası olan bu turizm gönüllüsü aile yalnız sizi otellerinde el üstünde tutmuyor Cunda’da nerede en kaliteli yerel ürünler satılıyor rehberlik ederek sizi bizzat oraya götürüp adınıza da çok güzel pazarlık yapıyor.
Biz de zeytin ve zeytinyağımızı Has Ada’dan, peynir çeşitlerimizi Darbuka Kardeşler‘den, lorumuzu da Saltuk Mandırası‘ndan aldık.
Bu yıl 15 Haziran’da devreye giren Nisi’yi yaz kış açık tutacaklarını söyleyen Fatma Ayaz tüm Cunda severleri butik oteline bekliyor.
Nisi Cunda sahilindeki ünlü Taş Kahve’ye de üç dakikalık mesafede.
Telefonları: 0 266- 327 19 80 Mail: info@nisi.com.tr