Ferhan İstanbullu

Ferhan İstanbullu

ferhanist@gmail.com

Tüm Yazıları

Müzik, sinema, dans, tiyatro, plastik sanat... Etkinlikler adına dünyanın belli başlı şehirlerden hiç de geride kalmayan İstanbul, şimdi de müthiş iki yeni festivalle mutfak kültürünü ‘nihayet’ kutlamanın peşine düşüyor

Bu festivallerin ilki, nisan sonunda yapılacak. Time Out İstanbul organizasyonu ve Master Card
Paha Biçilemez İstanbul ana sponsorluğundaki
‘101 İstanbul Lezzeti Tadım Festivali’nin mekânı, Ortaköy Esma Sultan... Londra’da yapılan ‘Taste London’ festivalinin bir benzeri diyebiliriz. Bence etkinliğin Esma Sultan gibi muhteşem bir yerde yapılıyor olması, en büyük artılarından. Tarih,
28 Nisan Pazar. Şehrin en rafine tatlarından hepimizin bayıldığı sokak lezzetlerine, Avrupai yemeklerden Uzakdoğu tatlarına kadar her yemek bir çatı altında buluşacak... Düşünün, bir bilet alıp Boğaz’ın en güzel yapılarından birinde; Papermoon’un da, Kantin’in de, Zuma’nın da, Cibalıkapı Balıkçısı’nın da, mönüsünü tatma fırsatını bulacaksınız. İstanbul’un lüks yeme-içme adreslerinin önde gelenlerinin neredeyse hepsinin bu etkinlikte yer alması da gözümden kaçmıyor. Gündelik hayatta belki de kapısının önünden dahi geçmediğimiz bu mekânların yemeklerinin nasıl olduğunu anlamak için de gidilir bu festivale... Lounge FM’in müzikleriyle parti gibi geçecek etkinlikte, ayrıca Doors Akademi’nin atölye çalışmaları, Refika Birgül, Dilek Ünal-
Caroline Erel, Selin Kutucular, Natali Gökyay, Meri Çevik Simyonidis gibi yemek yazarları ve gurmelerle sohbet gibi birçok sürpriz etkinlik de olacakmış. Biletler, her şey dahil 101 TL. Master Card sahiplerineyse yüzde 20 indirimli. Biletix’ten alabilirsiniz. Varan 2: Arçelik Gastro İstanbul
Türkiye’nin yeme-içme kültürünü şehre yayan ilk kent festivaliyse, Arçelik Gastro İstanbul... Kimler dahil değil ki bu projeye? Turizm Restoran Yatırımcıları ve İşletmeleri Derneği (TURYİD),
D.ream Design Factory (DDF), Türk Mutfağı Derneği’nin (TMD) de içerik ortaklığıyla, 7-12 Mayıs arasında ilk kez düzenlenecek. Tam 300 restoran ve gece kulübünün katılımıyla yapılacak festivalde, şehrin popüler restoranları, özel mönüleri ve lezzet stantlarıyla, hem kendi damak tatlarını şehre yayacak; hem de mutfakların kahramanları, yöresel tatların büyük ustaları, sokak lezzetlerinin temsilcileri, üreticiler, tedarikçiler, gurmeler bir araya gelecek. Sponsorlar arasında Garanti Bankası ve Öztiryakiler; ayrıca Wines of Turkey, Efes, Yeni Rakı, Johnnie Walker gibi türlü marka var. Maçka Küçükçiftlik’teki dev çadırda düzenlenecek, daha ziyade şölene benzediğini düşündüğüm etkinliğe, yabancı şefler de katılacak. Festival etkinlik alanıyla sınırlı kalmayıp, tüm şehre yayılacak. Mesela TURYİD üyesi restoranlar, festival heyecanını mekânlarına da taşıyacak. Her restoranın lezzetlerini öne çıkaran bir tadım mönüsü hazırlaması ve festivale özel fiyatlarla sunması da bunun bir parçası. TMD etkinlik alanında uzman konuk, akademisyenler ve usta şeflerin liderliğinde söyleşi, panel ve demonstrasyonlar düzenleyerek, Türk ve dünya mutfağını tartışmaya açacak. Türkiye’nin üreticilerinden gelen birinci sınıf ürünler de Festival Pazarı’nda tezgaha çıkacak. www.gastroistanbul.com

Yeter ki Türk mutfağı tanınsın
Her iki etkinlikte de harika zaman geçireceğimize eminim. Kişisel dileğimse, gururlandığımız mutfak kültürümüzü, uluslar arası kültürün parçası haline getirebilmek... Yaprak sarması yiyerek büyümüş arkadaşlarımın New York’ta Etiyopya lokantasından çıkmadığını duyduğumdan beri bu konu bende kalp ağrısı yapıyor. Faşizanlık peşinde değilim; lakin inanılmaz bir mozaiğin ürünü olan mutfağımızın döner ve kebaptan öte bilinirliğinin olmaması gücüme gidiyor. Yoğurdu bile ecnebilere yeni yeni anlatır olduk, ayrıca döner de yakında Yunan pasaportuna geçecek. Bu zenginliği dünyaya tanıtabilmek için doğru kurgulanmış her girişime destek vermeliyiz. Üstelik damak, bana sorarsanız, dünyadaki her insanı müzikten bile
önce yakalayabileceğiniz tek mecra
ve biz konuda bir hayli şanslıyız...