Ferhan İstanbullu

Ferhan İstanbullu

ferhanist@gmail.com

Tüm Yazıları

Şu sıralar moda dünyası en çok sokaktaki gerçek insanların tarzlarını dünyayla paylaşan iki blogger’ın aşkını merak ediyor

Scott Schuman, 2007’de Time dergisi tarafından ‘en etkili 100 isim’den biri seçilmiş bir fotoğrafçı. Schuman, ‘The Sartorialist’ adlı blogunda sokakta görüp tarzını beğendiği yüzlerin fotoğraflarını sergiliyor. Zaman, moda dünyasının ilhamını sokaktan aldığı zaman... O yüzdendir ki şimdilerde modacıların esin kaynaklarına ayırdıkları panolarda ünlülerin değil, Schuman tarafından sokakta görüntülenmiş insanların portreleri mıhlanmış durumda. Artık tasarım devleri ilham için film yıldızlarına, ünlülere değil, Schuman’ın seçtiği portrelere bakıyor.
Hazır giyim sektöründe satınalmacılık gibi türlü işlerle oyalanmış Schuman’ın kısmeti bu siteyi kurmasıyla açıldı. Onun objektifinden moda dünyasının tanınmış yüzleri dahi sokaktaki herhangi şık bir insan gibi görünüyor. Milano, Paris ve New York moda haftaları Sartorialist Scott Schuman’ın ava çıktığı başlıca mecralar... Ancak Schuman’ın işlerinin çok çok açıldığını da belirtmek lazım. DKNY markasının kampanya çekimini de o gerçekleştirdi, sokakta çektiği yüzleri kapsayan şık tasarımlı kitabı için ünlü yayınevi Penguin tarafından altı haneli bir rakama da o anlaştı. Beijing’den Stockholm’e uzanıp dünyanın dört bir köşesinde yeni yüzler arayan Schuman’ın sitesi günde tam 120 bin tık alıyormuş! Schuman’ın ayrıca erkek modasıyla ilgili dünyanın en prestijli yayınlarından GQ’da da bir sütunu var.

Haberin Devamı

İlk görüşte aşk değil ama...
Garance Dore, Scott Schuman’ın yaptığının bir benzerini, neredeyse onun kadar uzun süredir yapan ama Schuman gibi Amerika değil, Paris merkezli olduğu için tanınması onun ardından gerçekleşen bir illüstratör-blogger. En az Schuman kadar zevkli bir kadın. Schuman’ın görüntülemekten hiç sıkılmayacağı güzellikte olduğunu da eklemeliyim. İkili, artık moda dünyasının en güçlü çiftlerinden biri olarak anılıyor. Artık onları sadece fotoğraf çekip milyonlarca kişi tarafından takip edilen bloglar yaratıyor olmak da tatmin etmiyor.
Görünen o ki Dore-Schuman çifti şimdi yalnızca online dünyanın değil, TV’nin de moda bilirkişileri olma yolunda ilerleyecek. Projeyle ilgili ilk sinyalleri veren Garance Dore olmuş. Aslında hayali, ‘kızlar, hayat ve moda’ konusunda bir film yapmakmış. Tabii endişeleri de yok değil: “Niye sürekli değişen bir dünya ve medya için klasik bir program yapıyor olalım ki?” diyor Dore. Kendilerini meşhur eden platforma; internete de sırtlarını dönmüş değiller. İnsanlarla kolay iletişime geçecek ve internette de izlenebilecek bir format düşünüyorlarmış. Tabii hayranlarını mutlu edecek bir detay varsa, o da konu ettikleri herkesin ve her şeyin süper stil sahibi olmasına özen gösterecek olmalarıymış. Projeler bir yana, hayranları bu gerçek olamayacak kadar mantıklı ve romantik aşkın hikayesini dinlemeyi seviyor. Bu konuyla ilgili yorumlarını paylaştıkları forum siteleri de mevcut! Dore, tanışmadan evvel de Schuman’ın işlerinin büyük bir hayranı olduğunu anlatıyor. İkiliyi ortak bir arkadaşları tanıştırmış. Paris’te kahvesini Starbucks’tan içmek isteyen bir Amerikalı, başlangıçta Parizyen Garance Dore’yi pek de heyecanlandırmamış. İkisi de yaşadıklarının ilk görüşte aşk olmadığında hemfikir. Bu fikirlerinin hızla değiştiği konusunda da öyle...

Moda dünyasının en beğenilen çifti