Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Koalisyonun geleceği açısından 12 Ocak'ta yapılacak liderler zirvesi kritik eşik niteliği taşıyor.
       Bu eşik uzlaşmayla geçilirse hükümetin uzun ömürlü olacağı söylenebilir.
       Bayramdan sonra liderlerin önünde iki önemli konu var:
       1- Öcalan dosyası,
       2- Cumhurbaşkanlığı seçimi.
       Başbakan Ecevit, zirvede Öcalan dosyası konusunda MHP lideri Bahçeli'yi ikna etmeye çalışacak. Bunu başarırsa daha sonra Cumhurbaşkanı Demirel'in yeniden seçilmesine olanak sağlayacak Anayasa değişikliğini gündeme getirecek.
       * * *
       ÖCALAN konusunda bayram öncesinde gerilen ipler karşılıklı adımlarla biraz gevşetilmiş görünüyor.
       Bahçeli'nin Osmaniye'de ilk gün yaptığı sert çıkıştan sonra, ikinci söylemini yumuşatarak, "ülke çıkarları açısından uzun vadeli düşünmek lazım" sözlerine karşılık, Başbakan Ecevit de, "Asıl yetki Meclis'indir" diyerek bir adım attı.
       Bahçeli'nin, Öcalan konusundaki görüş ayrılığının hükümeti etkilemeyeceği yolundaki sözlerine karşı da, Başbakan Ecevit, "Hükümet iç ve dış kamuoyunda büyük umut ve güven uyandırmıştır. Bu umut ve güven ortamına gölge düşmesini hiçbir hükümet ortağı istemez" dedi.
       Böylece "koalisyon esas alınarak" gerginlik yumuşatılmış oldu.
       12 Ocak öncesinde DSP ve MHP kanatlarına bakıldığında şu ortaya çıkıyor.
       Zirvede Ecevit hükümet sorununa yol açmadan Bahçeli'yi dosyanın hükümette bekletilmesine razı etmeye çalışacak. Buna karşılık MHP de Meclis'e gönderilip, orada bir yol bulunmasını isteyecek.
       ANAP lideri Yılmaz'ın ise Meclis'te doğuracağı sıkıntılar nedeniyle dosyanın hükümette bekletilmesi konusunda Ecevit'i desteklemesi bekleniyor.
       * * *
       BAYRAM sonrasının ikinci önemli gündem maddesini Cumhurbaşkanlığı seçimi oluşturuyor.
       MHP'nin YÖK Başkanı'nın atanması nedeniyle Cumhurbaşkanı Demirel'e tepkili olduğu biliniyor. Buna karşın DSP'nin beklentisi, bu konuda da MHP'nin bir merkez partisi tavrı göstermesi ve hükümet uyumunu öne çıkarması.
       ANAP lideri Mesut Yılmaz'ın tutumu da henüz çok net değil. Örneğin, Başbakan Ecevit gibi, "Cumhurbaşkanlığını hiç aklımdan geçirmedim, geçirmem" demiyor.
       Ankara'da hükümet çevrelerinde Cumhurbaşkanlığı konusunda, Demirel üzerinde bir uzlaşma sağlanamazsa, Yılmaz'ın adaylığının söz konusu olabileceği beklentisi var. Ancak Demirel'e daha fazla şans tanınıyor. Yılmaz'ın şansı ikinci sırada görülüyor.
       Bu nedenle Bahçeli'nin Cumhurbaşkanlığı konusundaki tercihi de belirleyici önem taşıyor. Ecevit'le örtüşen bir tutum sergilemezse hesaplar değişebilir.
       Ecevit'e yakın kurmaylar, "Eğer MHP, Öcalan ve Cumhurbaşkanlığı konularında uzlaşmacı tavır alabilerse merkez partisi olma yoluna girebilir" yorumunu yapıyorlar.
       Her iki konunun rengini, Bahçeli'nin tutumu belirleyecek.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr