Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

SUSURLUK olayıyla ilgili somut sonuç vermesi beklenen iki çalışma tamamlandı. Bunlardan biri Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporu, diğeri Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın Mehmet Ağar ve Sedat Bucak hakkında hazırladığı fezlekeler...
Ağar hakkındaki fezlekenin Adalet Bakanı Kazan trafından "eksik" olduğu gerekçesiyle geri gönderilmesinden sonra, fezleke yeniden düzenlenmiş durumda. Daha önce Savcı Nihat Arttıran'ın düzenlediği fezlekeyi "savcı değil, başsavcı hazırlayabilir" gerekçesiyle geri çeviren Adalet Bakanlığı'nın aradığı "usul eksikliği" giderildi. Yeni fezlekede Başsavcı İlhan Mesutoğlu'nun imzası var.
Mesutoğlu, ayrıca Sedat Bucak'ın dokunulmazlığının da kaldırılması istemiyle bir fezleke daha düzenliyor. Önümüzdeki birkaç gün içinde Başsavcı'nın fezlekeleri Adalet Bakanlığı'na göndermesi bekleniyor.
Köşk'teki zirveden sonra Susurluk konusunda atılan ilk somut adım söz konusu fezlekeler.
Siyasi kulislere yayılan havaya göre, Adalet Bakanı Kazan, bu kez fezlekeleri Meclis'e sevkedecek. Köşk'teki zirvede bu konuyla ilgili dokunulmazlıkların kaldırılması talebinin Meclis tarafından kabul edilmesi yönünde tavsiye kararı alınması, Ağar ve Bucak'ın dokunulmazlıklarının kaldırılacağı biçiminde yorumlanıyor.
Başbakan'a yakın bir kaynağa göre, Erbakan'la Çiller arasında aynı yönde hareket etme konusunda anlaşmaya da ulaşılmış durumda. Çiller'in kendi kurmaylarıyla yaptığı ve Bucak'ın da katıldığı toplantıda "fezlekenin gelmesi halinde" dokunulmazlıkların kaldırılacağı sinyalini verdiği biliniyor. Çiller'in bu kez aynı yönde bir beyanı Başbakan Erbakan'a da yaptığı kaydediliyor.
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yanı sıra, Başbakanlık Teftiş Kurulu ve MİT'in raporlarının da aynı yönde olmasının Erbakan ve Çiller'in dokunulmazlıkların kaldırılması kararına varmalarını kolaylaştırdığı vurgulanıyor.
Başbakanlık Teftiş Kurulu raporunda da Ağar ve Bucak için Adalet Bakanlığı'nın harekete geçmesi ve dokunulmazlıkların kaldırılması talebine yer verildiği gelen bilgiler arasında.
Başbakanlık Teftiş Kurulu ayrıca İçişleri Bakanlığı'nın da İstanbul eski Emniyet Müdürü Kemal Yazıcıoğlu dahil olmak üzere, Topal olayına karıştıkları öne sürülen ve Bucak'ın korumalığını yapan altı özel tim mensubu polis için de soruşturma istediği kaydediliyor.
Teftiş Kurulu'nun talepleri arasında Gaziantep Yaprak TV olayında adı geçenlerle, Meysu olayına adı karışan kişiler için de savcılıkların harekete geçmesinin bulunduğu belirtiliyor. Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporu, 10 kadarı polis olmak üzere 20 - 25 civarında kişinin gözaltına alınmasını istiyor.
Başbakan'a yakın bir kaynak, Teftiş Kurulu raporunda yer alan taleplerinin fiilen zaten yerine getirildiğine dikkat çekti. Polislerin gözaltına alındığı, Ağar ve Bucak hakkında fezleke düzenlendiği göz önüne alınırsa, Teftiş Kurulu raporu nedeniyle ek bir işlem yapılmayacağı söylenebilir. Adalet Bakanlığı da, İçişleri Bakanlığı da Başbakanlık Teftiş Kurulu'nun raporunu beklemeden harekete geçmiş durumdalar.
Bu konuda beklenecek gelişme Ağar ve Bucak hakkındaki fezlekelerin akıbeti...
Liderler dokunulmazlıkların kaldırılması konusunda uzlaşmış görünüyorlar.
Bakalım bu uzlaşma, Meclis'te karara dönüşecek mi?