Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret BİLA

ANAYASA ve Adalet Karma Komisyonu'nun, eski komisyon kararını geçersiz sayarak, Mehmet Ağar ve Sedat Bucak'ı dinleme kararı vermesini, Ağar, "hukuki" değil, "siyasi" bir karar olarak niteliyor.
Mehmet Ağar, ortak komisyon kararının "hukuk devleti" niteliğini de zedelediği görüşünde:
"Daha önce komisyon bir karar vermiş. Şimdi komisyon üyeleri değişti diye yeni bir karar alınıyor. Komisyonlarda her parmak hesabı değiştiğinde yeni karar alınırsa hukuk devleti ilkesi nasıl yürütülür? Bu açıdan kararı siyasi olarak nitelendiriyorum. Komisyon, siyasi bir platform. Hukuki bir zemin olarak görmüyorum."
Ağar'a nasıl bir yol izleyeceğini soruyoruz:
"Ben hakkımda hazırlanan fezlekenin usul yönünden de, esas yönünden de sakat olduğunu düşünüyorum. Esasa bile girmeye gerek olmadan usul yönünden sakatlığı dahi bu girişimin yanlış olduğunu ortaya koyacaktır. Ancak bu benim Türk adaletinin karşısına çıkmaktan çekindiğim gibi algılanmasın. Sonuçta beni gönderecekleri yer İngiliz mahkemeleri değil. Türk mahkemeleri. Ben Türk mahkemelerine gönderilmekten de hiç endişe etmem."
Ağar, Türk mahkemelerine çıkmaktan çekinmeyeceğini vurguladıktan sonra bir de anımsatma yapıyor:
"Unutulmasın da dokunulmazlıkların sınırlandırılması konusunda ben beyaz oy kullandım. Bunu kamuoyu da biliyor. Eğer bir endişem olsaydı, beyaz oy kullanabilir miydim? Ben dokunulmazlıkların arkasına sığınacak biri değilim. Bu düşüncemi de Meclis'te beyaz oy kullanarak ortaya koydum."
Ağar, hakkında hazırlanan fezlekeye usul yönünden hangi noktalarda itiraz ediyor?
"Hakkımda fezleke hazırlayan merci yetkisizdir. İstanbul DGM Savcısı tarafından düzenlenmiş. Devlet Güvenlik Mahkemeleri Kanunu'na bakıldığında, o günkü görevim ve bana yöneltilen suçlamaların niteliği itibariyle söz konusu savcı hakkımda fezleke düzenleyemez. Buna yetkisi yoktur. İşin esası da ayrı konu. Bizim ne yapıp, ne yapmadığımız belli. Bunu millet de biliyor. Fezleke usul yönünden sakat olduğu gibi, esas yönünden de sakattır."
Ağar, mahkemeye çıkmaya hazır olduğu mesajını vermekle birlikte, Meclis aşamasında da tavır alacağını ekliyor. "Tarih açısından Meclis sürecinde de görüşlerimi ortaya koymayı ve Meclis prosedüründe de yapılan işin yanlış olduğunu kanıtlamayı elbette düşünüyorum. Bu, tarih açısından benim görevim" diyor.
Ağar, Karma Komisyon'da konuşup konuşmayacağına ise, kendisine yazılı tebligat yapıldığı zaman kararlaştıracağını söylüyor.





Yazara Email H.Bila@milliyet.com.tr