Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


NATO'nun Belgrad'ı vurma olasılığının çok yüksek olduğu, Cumhurbaşkanı Demirel'in Sofya ziyaretinden önce Ankara'ya bildiriliyor.
Cumhurbaşkanı Demirel, 22 Mart günü Sofya'ya uçarken, 48 saat sonra Belgrad'ın vurulacağını biliyor.
Aynı bilgi, Sofya'ya da ulaşmış olacak ki, Bulgaristan Cumhurbaşkanı Stoyanov, Cumhurbaşkanı Demirel'e, Kosova olayının Bulgaristan'a sıçraması endişesinden sözediyor.
Sıçramanın önlenmesi konusunda Demirel'den yardım istiyor. Cumhurbaşkanı Demirel ise, Sofya'nın beklediği güvence ve desteği veriyor.
NATO'nun kararlılığını dün öğle saatlerinde yinelemesi üzerine Başbakan Ecevit, Miloseviç'i bir kez daha uyararak yeniden masaya oturmaya çağırıyor.
Ancak Miloseviç'in aynı saatlerdeki tavrı, komşu ülkeler Romanya, Bulgaristan, Yunanistan, Macaristan ve Makedonya'yı uyarmak, hatta tehdit etmek oluyor.
Miloseviç'in bu tavrı Ankara'da, "NATO'yu sınamak" olarak değerlendiriliyor.
NATO'nun Belgrad'ı vurmasıyla birlikte NATO Genel Sekreteri Solana müttefik ülke dışişleri bakanlarını arayarak harekatın başladığını bildiriyor. Solana aynı bilgiyi Dışişleri Bakanı İsmail Cem'e de ulaştırıyor.
Harekatın başlamasıyla, Başbakan Bülent Ecevit, Başbakan Yardımcısı Hüsamettin Özkan, Dışişleri Bakanı İsmail Cem ve Milli Savunma Bakanı Hikmet Sami Türk'ten dakika dakika bilgi alıyor.

* * *

NATO'nun Belgrad'a karşı giriştiği harekatta Ankara'nın tutumu ne olacak?
Başbakan Ecevit'in yaklaşımı, Ankara'nın NATO kararlarına uyacağı ve verilecek görevleri yerine getireceği yönünde.
NATO emrinde bulunan İtalya'daki 11 adet F- 16 uçağıyla Adriyatik'teki Muavenet firkateyni, NATO'dan gelecek emirlere göre harekete hazırlanıyor.
Başbakan Ecevit, hava harekatı sürerken, "Bizim kuvvetlerimize nasıl bir görev verileceğini bilmiyoruz. Bu saldırı görevi de olabilir, savunma görevi de olabilir" diyerek Ankara'nın Atina'nın aksine NATO'nun vereceği kararlara uyacağı mesajı veriyor.
Diplomatik kulislerde ise NATO'nun mümkün olduğunca bölge ülkelerini aktif göreve dahil etmeyip savunmada bırakmaya özen göstereceği yolunda.
Harekatın bir Balkan savaşına dönüşmemesi için NATO'nun ABD ve İngiliz hava kuvvetleriyle harekatı yürüteceği ve kara müdahalesine gerek olmadan sonuç almaya çalışacağı vurgulanıyor. Harekatın büyüyüp büyümeyeceği ise Miloseviç'in vereceği tepkiye bağlı.
Ankara, dün geceyarısına kadar NATO'daki hava ve deniz gücü için aktif bir çağrı almıyor.
Ankara'nın üzerinde durduğu bir diğer konu da, bölgeden Türkiye'ye yönelecek muhtemel bir göç hareketi.
Başbakan Ecevit'in endişesi, Miloseviç'in inatlaşma politikasını sürdürmesi ve sıcak çatışmanın komşu ülkelere sıçrayarak bir Balkan savaşına dönüşmesi.
Ankara bu endişeyle, harekatı izliyor.




Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr