Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Suriye’den Türkiye’ye geçenlerin sayısı her geçen gün artıyor. Kamplara yerleştirilenler dışında ev kiralayarak il ve ilçelere gelenler bir hayli fazla.
KKTC’den dönüş yolunda Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay’la Suriye konusunu da konuştuk.
Atalay, Suriye göçmenlerinin bütün yükünü neredeyse Türkiye’nin tek başına yüklendiğini belirterek şu bilgileri verdi:

“Kamp dışında 100 bin kişi”
“Kamplara yerleştirdiğimiz Suriyelilerin sayısı 185 bini buldu. Kamplar dışında kalan Suriyeliler de var. Onların sayısı da 100 bini aştı. Biz, kamp dışındakilere de hizmet götürüyoruz.” Atalay’a, bu konuda Türkiye’nin başka ülkelerden ve uluslararası kuruluşlardan ne kadar yardım gördüğünü sorduğumuz da ise şu yanıtı verdi:
“Sadece Suudi Arabistan 50 milyon dolar doğrudan destekte bulundu. Birleşmiş Milletler’den 30 milyon dolar değerinde ayni yardım geldi. Çadır gibi yardımların önemli bir bölümü de işimize yaramıyor. Biz, gelenlere insani koşullar sunmak için elimizden geleni yapıyoruz.”

“600 milyon doları buldu”
Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay, Türkiye’nin bugüne kadar harcadığı paranın 600 milyon doları bulduğunu da belirtti.
ABD’nin de 50 milyon dolar yardımda bulunduğu yönünde açıklamalar olduğunu anımsattığımızda ise, “ABD’nin doğrudan hiçbir yardımı olmadı. Belki BM’ye yapmışlardır ama oradan sadece ayni yardım geliyor” dedi.
Atalay, Suriye’den gelenlerle ilgili şikayetler ve güvenlik sorununa ilişkin sorumuza da şu karşılığı verdi:
“Cilvegözü’ndeki patlama dışında hiçbir ciddi sorun olmadı. Ancak hizmet alamadık diye bazı yerlerde rahatsız edici görüntüler de oluyor.” Atalay, PKK’nın Suriye’deki kolu olarak bilinen PYD’nin faaliyetleriyle ilgili olarak da şu bilgiyi verdi:
“Suriye’de örgütlendikleri doğru. Suriye’de bir boşluk var ve PYD o boşluktan yararlanarak örgütleniyor. Biraz da gözaçıklık yapıyorlar. Esad’la dayanışma içine girip Türkiye’ye karşı işbirliği içine giriyorlar. Ancak Suriye’deki sorun çözüldükten sonra bu işten zararlı çıkabilirler. Şimdi Esad’la işbirliği yaptıkları için Esad gittikten sonra durum aleyhlerine dönebilir.”

“Çadır hayatı kolay değil”
Atalay, Suriyelilerin sorunlarıyla ilgili olarak valilerle yapacağını söylediği toplantıyı da dün gerçekleştirdi. Atalay, valilere çadır yaşamıyla ilgili olarak da şunları söyledi:
“Çadırlar, kısa süreli bir ikamet yerleri. Çadır hayatı kolay bir şey değil. Türkiye üzerine düşeni yapıyor ve bu çabası da uluslararası alanda takdir ediliyor. Türkiye, büyük bir yükü kaldırıyor. Büyük bir iş yapıyoruz. Milletimizin fedakarlığı, yardımseverliği, misafirperverliği var. Daha önce de bunun güzel örneklerini yaşadık, yaşattık. Şimdi en yakın komşumuz, sınır illerindeki vatandaşlarımızın akrabaları olan Suriyeli kardeşlerimize insani görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz. Hepimiz bu kaygı ile titizlikle çalışıyoruz. Başbakanlık’tan bütün bakanlıklarımıza kadar bu süreci iyi yönetelim diye büyük çaba sarf ediyoruz.”
Atalay’ın ortaya koyduğu tablo, Türkiye’nin, Suriyeli göçmenler konusunda yalnız bırakıldığını gösteriyor.
Birleşmiş Milletler’den ciddi bir yardım gelmediği gibi, Suriye konusunda Türkiye’nin politikasını desteklediklerini söyleyen ülkelerden de kayda değer bir destek gelmediği anlaşılıyor.
Söz veren çok ama yardım gönderen yok.