Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret BİLA

BAŞBAĞLAR, PKK'nın yerle bir ettiği ilk köy. Erzincan'ın Kemaliye ilçesine bağlı Başbağlar, bugün tarihi bir gün yaşayacak. Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, ilk temelini bu köye atıyor. Bugün, Başbağlar'a gelecek olan Ecevit, PKK'nın yakarak yok ettiği köy evlerinin yeniden inşası için, "devlet töreni"yle temel atacak. 1991'de PKK tarafından yakılarak neredeyse haritadan silinen Başbağlar'ın yeniden inşası, ancak 6 yıl sonra gerçekleşebiliyor. Bu özellikler düşünüldüğünde Ecevit'in atacağı temel, birçok şaşalı tesis temelinden çok daha önemli.
Başbakan Yardımcısı Ecevit, Güneydoğu paketi konusunda çok hassas. "Biz" diyor, "cek, cak, politikası yapmıyoruz. Bizim politikamız, işi yaptıktan sonra söylemek." Bu ilkeyle hareket eden Ecevit, 16 Eylül salı günü Siirt'te toplanacak Bakanlar Kurulu'nun da daha öncekiler gibi, "şov" niteliği taşımayacağını vurguladıktan sonra, şöyle diyor:
"Güneydoğu'yla ilgili ekonomik ve sosyal kararlarımızı açıklamıştım. Bölgede yatırımları ve istihdam olanaklarını artırmak için bir dizi önlem alacağız. Bunlar arasında yatırımlarda sağlanacak vergi kolaylıklarının yanı sıra, bölgedeki işverenden SSK primi alınmaması, ucuz elektrik kullanılması ve kamu araçlarından bedel ödemeden yararlanma yöntemi sayılabilir. İşverenlerin ödemeyeceği SSK primi, sağlanacak vergi kolaylıkları, ucuz elektrik kullanımı elbette devlete yük getirecektir. Bu yükü, Hazine karşılayacak. Ancak, bu kararların kayıt dışı istihdamı ve vergi kaçağını önleyici etkilerinin Hazine kaybını fazlasıyla karşılayacağı düşüncesindeyiz. Ancak, biz, bu kararlarımızı `cek, cak'la bırakmayacağız. Amacımız, Siirt'te Bakanlar Kurulu'nu toplamadan önce sözkonusu kararların gerektirdiği kararnamelerin çıkartılması. Bu kararlar, 16 Eylül 1997 gününe kadar çıkarılacak ve hükümet, Güneydoğu'ya bu kararları almış olarak gidecek."
Ecevit, ekonomik ve sosyal kararların yanı sıra, bölgede yeni yönetim yapısının da oluşturulmakta olduğunu vurguluyor. Olağanüstü Hal uygulamasının kaldırılmasına dönük olarak bilgi veren Ecevit, şöyle diyor:
"Kasım ayında Olağanüstü Hal'in süresi doluyor. Kasım ayına kadar toplanacak olan Milli Güvenlik Kurulu toplantılarında hem askeri, hem de sivil açıdan durumu değerlendiren çalışmalar ele alınacak. Olağanüstü Hal ve dolayısıyla bölge valiliğinin kalkması sonucunda oluşacak yönetim modeli ile ilgili çalışmalar sürdürülüyor. Bölge valiliğinin kalkması sonrasında valiler arasında eşgüdüm ile mülki idare ve askerler arasındaki eşgüdümün nasıl sağlanacağı saptanacak. Bununla ilgili yasal düzenlemeler yapılacak. Ve büyük olasılıkla, Kasım ayında Olağanüstü Hal yönetimi sona erecek."
Hükümet, Güneydoğu sorununa somut çözümlerle yaklaşıyor.
Güneydoğu paketi, Anasol - D'nin en önemli somut icraatı niteliğinde görünüyor.

Yazara Email F.Bila@milliyet.com.tr