Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ, Merkez Orduevi’ndeki resepsiyonda gazetecilerle uzun uzun sohbet etti.
Söz dönüp dolaşıp Başbuğ’un, ıslak imza, Balyoz tutuklamaları, 3. Ordu gibi konularda yaptığı açıklamalara gelince, üniformasını tutarak, “Bakın” dedi:

53 yıl
“Ben, bu üniformayı 1957’de askeri öğrenci olarak giydim. Şimdi 2010’dayız. Demek ki, 53 yıl bu üniformayı taşımışım. Sanıyorum bu süre bir rekor, komutanlar arasında. Ben, diye konuşmayı hiç sevmem; ama yine söylemek zorundayım: Ben, bu süre zarfında söylediğim her şeyin arkasındayım.”
Başbuğ, sadece aldığı brifinglerle yetinmediğini, konuşacağı konuda önceden bizzat okuyup, araştırma yaptığını da ekledi.

Yorumculuk önerisi
Mehmet Ali Birand, Başbuğ’a, “Emekli olunca ne yapacaksınız, bu birikiminizi değerlendirin, bir köşeye çekilmeyin” diyerek sohbete katıldı. “Mesela” dedi Birand, “Emekli olduktan sonra televizyon yorumculuğu yapar mısınız?”
Başbuğ, Birand’ın önerisini gülerek karşıladı, “Öyle bakmayın” dedi, “Küçümsediğimi düşünmeyin ama bu bizim işimiz değil.”

Suna Tural’ın sesi
Sohbet uzun meslek yıllarına dönünce, Başbuğ da eski komutanlarıyla ilgili anılar aktardı. “Benim” dedi:
“Cemal Tural Paşa’yla ilginç bir anım oldu:
O zaman genç bir subaydım. Tuzla Piyade Okulu’nda öğretmendim. Tuzla’da bir lojman verdiler. Gördüm ki, üst katımızda Cemal Tural Paşa oturuyor. Eski Genelkurmay Başkanı, ünlü bir komutan. Biz o zaman genciz; sabahları işe gitmeden önce balkona çıkıyoruz, çay içiyoruz. Ve her sabah Turalların balkonundan haberleri dinliyoruz. Bir hanım spiker tane tane haberleri okuyor. Fakat biz radyo sesini bulamıyoruz. Sonradan öğrendik ki, eşi Suna Hanım, meğer, her sabah gazeteleri önüne alır ve haberleri tane tane Tural Paşa’ya okurmuş.”

Torumtay örnek gösterilirdi
Başbuğ, eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necip Torumtay’la bir anısını da şöyle aktardı:
“Yine genç bir subayken doğu görevine gittim. Tugayda göreve başladım. Komutan bir gün bana, ‘ileride inşallah’ dedi, ‘Akademiye gidersin, kurmay subay olursun. Kurmay subay nasıl olur dersen, işte burada örneği var. İyi bir kurmay subay Necip Torumtay Albay gibi olur’. Necip Torumtay komutanımız, o zaman benim görev yaptığım birlikte Kurmay Albay’dı ve gerçekten disipliniyle, bilgisiyle, örnek bir kurmay subay olarak gösterilirdi. Böyle büyük komutanlarla çalışmak bizim için çok öğretici oldu.”

‘Ders vermek için uğraşırdık’
Başbuğ, araştırmayı ve öğreticiliği çok sevdiğini de belirtti. TSK’da uzun yıllar değişik kademelerde öğretmen subay olarak görev yaptığını da şöyle anlattı:
“Tuzla Piyade Okulu’nda görevim buydu. Ders anlatmayı, araştırmayı, taktik, strateji çalışmayı çok severdim. Nitekim Harp Akademileri’nde 6 yıl öğretmenlik yaptım. Her öğretmen subaya ders verme imkânı doğmazdı. Ders sorumluluğu almak kolay değildi. Bunun için komutanlarımızın peşinden koşar, ders almak için yarışırdık. Hazırlanır, çalışır ve ders talep ederdik.”

Gençler moral verdi
Başbuğ, uzun süre kaldığı resepsiyonda konuklarıyla yakından ilgilendi. Gençlerin sunduğu halk oyunları gösterisini çok yakından ve büyük bir ilgiyle izledi. Yurdun her yöresinden oyunlar sunan gençlerle tokalaştı, kutladı. Sonra gazetecilere dönüp:
“Biliyor musunuz bu gece beni en çok ne mutlu etti? Bu gençlerin güler yüzü. Neşeli, mutlu ne güzel oynadılar. İnsan umut doluyor.”