Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la CHP lideri Deniz Baykal önümüzdeki günlerde görüşecekler. Başbakan Erdoğan, partisinin dünkü grup toplantısında Baykal’ı ziyaret edeceğini açıkladı. Erdoğan, Baykal’ın mektubunda dile getirdiği eleştirilere ve görüşmenin kamera kaydına alınması önerisine değinmedi.
CHP lideri Baykal’a, Başbakan’ın kayıt koşuluna değinmemesini nasıl karşıladığını sordum:

‘Tuzak kurmuyoruz’
“Sayın Başbakan konuşmasında bu konuya takılmadı. Ziyareti yapacağını söyledi. Bence de görüşmenin kayda alınması bir sorun doğurmaz. Sayın Başbakan’ın konuşmasından da onun açısından da sorun olmayacağı izlenimi edimdim. Artık günümüz koşullarında kayıt almak kolay bir işlem. Artık TBMM’de bile görüşmeler hem televizyonlardan veriliyor hem kayda alınıyor ve tutanaklar da bu kayıtlara göre çıkarılıyor. Başbakan’a tuzak kurmuyoruz. Amacımız, görüşmenin kayıt altına alınması. Milletin bunu öğrenmeye hakkı var. Görüşmeden sonra Sayın Başbakan da açıklama yapacağını söyledi. Açıklamalarımızı da yaparız. Kamuoyunu bilgilendiririz.”

‘Başbakan da ekip getirebilir’
Baykal, görüşmeyi bir televizyon kanalının kayda almasının sorun yaratıp yaratmayacağını sorduğumda ise şu yanıtı verdi:
“Biz mutlaka şu televizyon kanalı olsun, bu gelsin demiyoruz. Bizim için önemli olan, görüşmenin kayda alınması. Onun yolu bulunur. Bir profesyonel ekip olması yeterli. Keza Sayın Başbakan da, ‘ben de ayrı bir ekibe kayda aldırmak istiyorum’ derse onlar da kayda alabilirler. Kayıt ekibi getirebilirler. Profesyonel bir ekiple anlaşma sağlanır, kurallar belirlenir, görüşme iki kopya olarak çıkarılır, biri Sayın Başbakan’a, biri bize verilir. Bunun sorun olacağını sanmıyorum.”

‘Açılımın yönü önemli’
CHP lideri Baykal, açılım sürecinde Başbakan Erdoğan’ın kullandığı söylemin, PKK’nın talepleriyle ilintili bir izlenim yarattığı üzerinde duruyor. Buna karşılık, açılımın PKK’ya veya uzantılarına doğru değil, doğrudan Kürt kökenli vatandaşlara yönelmesi gerektiğini vurguluyor. Baykal’ın bu konudaki yorumu şöyle :
“Başbakan’ın söylemi, açılımın yönü konusunda fikir veriyor. PKK’ya doğru bir açılım. Çünkü Başbakan, anayasa değişikliği uzun vadede gündemde olacak, diyor. Ne demek bu? Kürt açılımı bağlamında anayasa değişikliği yapacaksınız, bu PKK’nın, içerideki ve dışarıdaki destekçilerinin taleplerini dikkate alacaksınız demektir. Çünkü, anayasa değişikliği hangi konularda isteniyor; Türk milletinin tarifinin değiştirilmesi, eğitim dilinin Türkçe dışında Kürtçe ile de yapılması ve üniter yapıyı zayıflatacak özerklik verecek, düzenlemeler. Eğer siz anayasa değişikliği yapacağız diyorsanız, bu talepleri yerine getirmeye hazırlanıyorsunuz, uygun ortam bekliyorsunuz, demektir. İşte bu olmaz. Bu nedenle, Başbakan’a açılım yönü PKK, İmralı değil, Kürt kökenli vatandaşlarımızın sorunları olmalıdır diyorum. Açılım yönünün böyle belirlenmesi gerektiğini söylüyorum.”

Ortak nokta
CHP lideri Baykal’ın temel itirazı Başbakan Erdoğan’ın anayasa değişikliğinin uzun vadede de olsa gündeme geleceğini söylemesi. Bu kapının PKK’nın taleplerine çıkacağını düşünüyor. Başbakan Erdoğan ise dünkü grup toplantısında, PKK veya uzantılarının Türkiye’deki Kürt vatandaşların temsilcisi olmadıklarını altını çizerek vurguladı. Bizim muhatabımız doğrudan vatandaşımızdır, mesajı verdi. Eğer anayasa değişikliğinin gündeme gelmeyeceği konusunda iki lider arasında bir görüş birliği sağlanırsa, “doğrudan vatandaş” adresi, bir ortak alan yaratabilir.