Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Bir tarafta AKP’nin kapatılma davası, diğer tarafta giderek genişleyen Ergenekon soruşturması, Türkiye’de toplumun giderek kamplaştığı görüntüsü veriyor. Bu, yabancı gözlemcilerin de paylaştığı bir değerlendirme. Son zamanlarda CHP lideri Deniz Baykal’ı ziyaret eden yabancı devlet adamlarının da dile getirdiği bir husus.
CHP lideri Deniz Baykal ise bu ayrışmanın derin olmadığını, AKP’nin son 3 yıldır izlediği politikalar nedeniyle oluşturulduğunu düşünüyor.
Baykal, bu saptamasını dünkü görüşmemizde şöyle izah etti:

Yanlış düğme
“Türkiye, 10 yıl önce hatta 5 yıl önce bölünme, ayrışma, kutuplaşma tartışması yapmıyordu. Böyle bir olay yoktu. Bugün yabancı gözlemcilerin de dile getirdiği kamplaşma görüntüsü Başbakan Erdoğan’ın yanlış düğmeye basmasından kaynaklandı. Başbakan Erdoğan ve yakın çalışma arkadaşlarının, diğer bir ifadeyle AKP liderliğinin siyaset yapma anlayışı Türkiye’yi bugünkü sıkıntılı duruma getirdi. Cumhurbaşkanlığı seçimindeki ısrar, yeni anayasa taslağı ile ortaya çıkan niyetler, türban için anayasayı değiştirme girişimi... Bunların hepsi Başbakan’ın yanlış düğmeye basması sonucu gündeme geldi ve Türkiye bu gerginliğe sürüklendi.”

“Yüzde 47’yi taşıyamadı”
Baykal, Başbakan Erdoğan’ın aldığı yüzde 47’lik oy desteğini taşıyamadığını da vurguladı ve şöyle devam etti:
“Başbakan Erdoğan yüzde 47 oy alınca ‘ben her istediğimi yaparım’ havasına girdi. Demokrasiyi doğru algılamadı. Hemen özel siyasi amaçlar için harekete geçti. Uzlaşmayı bir tarafa bıraktı. Toplumdaki kaygıları dikkate almadı. Uzlaşma yerine benim dediğim olur anlayışına sarıldı. Ve Türkiye’de siyaseti tıkanmaya doğru sürükledi.”

AKP kapatılırsa
CHP lideri Baykal, Anayasa Mahkemesi hangi yönde karar verirse versin Türkiye’nin bu gerginlikten çıkma şansının bulunduğunu da savundu. Bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
“Eğer Anayasa Mahkemesi AKP’yi kapatırsa, yine çıkış yolu vardır diye düşünüyorum. Böyle bir karar, siyasette yeni bir liderliğin doğmasına neden olacaktır. AKP’nin kapatılması sonrasında ortaya çıkacak liderlik, Erdoğan ve yakın arkadaşları gibi yapmazsa, uzlaşma yoluyla siyaset çıkış yolunu bulur. Yeni liderliğe düşecek olan görev, Erdoğan ve AKP yönetiminin yaptığı hatalar konusunda bir özeleştiri yapmak, Türkiye Cumhuriyeti’nin temel değerlerine bağlı, uzlaşmacı, kucaklayıcı bir politika izlemek olmalıdır. Eğer yeni liderlik, bu sağduyulu tutumu gösterirse diğer partiler de buna göre tutum alır ve Türkiye’yi bu gerginlikten çıkarabilirler.”

AKP kapatılmazsa
CHP lideri Baykal, AKP’nin kapatılmaması durumunda da çıkış yolu olarak şu öneride bulundu:
“Eğer Anayasa Mahkemesi AKP’yi kapatmazsa, bu kez Başbakan Erdoğan özeleştiri yapmak durumundadır. Eğer bu özeleştiriyi yapar, hatalarını kabul eder ve yanlış düğmeye basmaktan vazgeçerse, siyaset kurumu Türkiye’yi bu gerginlikten kurtarmanın yolunu yine bulur. Ben bu öneriyi AKP’nin kapatılmasına ilişkin iddianame ortaya çıktığı zaman da söylemiştim.
Eğer Başbakan o önerimi dinlese, yanlışta ısrar etmek yerine yanlışlarından dönebilseydi belki Türkiye bugünkü duruma gelmezdi. O zaman dahi bir çıkış yolu bulunabilirdi. Ama Başbakan Erdoğan önerimi hiç dikkate almadı, yanlış yolda ısrarcı olmaya devam etti.”