Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret BİLA

BAŞBAKAN Mesut Yılmaz'ın, "bu kış zor geçecek" biçimindeki "meteorolojik kehaneti"ne CHP lideri Deniz Baykal, sert tepki gösteriyor:
"Başbakan'ın görevi meteoroloji raporu verir gibi, kışın zor geçeceğini bildirmek değil, kışın nasıl geçeceğini belirlemektir. Vatandaşla alay eder gibi (bu kış zor geçecek) demek, Başbakanlık sorumluluğuyla bağdaşmaz."
Deniz Bey, Yılmaz'ın Refahyol'dan kurtulmak için vatandaşın hükümete verdiği desteği yanlış anladığını vurgulayarak şöyle devam ediyor:
"Demokratik, laik rejimin karşılaştığı sıkıntının aşılması için CHP'nin ve vatandaşın oluşturduğu siyasal koşulları ekonomik açıdan yine vatandaşı ezmek için kullanılmasına tepkisiz kalamayız. Bu kışın zor geçecek olmasından Yılmaz hükümetinin de büyük sorumluluğu vardır. Durum böyleyken, halkın karşısına çıkıp, (kışı zor geçireceksiniz, kusura bakmayın) demek ciddiyetle bağdaşmaz. CHP'nin hükümet bunalımı doğmasın diye verdiği destek yanlış anlaşılmasın."
CHP lideri Baykal, Başbakan Yılmaz'ı bu sözleriyle uyardıktan sonra soruyor:
"Kışın zor geçeceği yaz aylarından belliydi. Hükümet kışın rahat geçmesi için ne yaptı? Enflasyon, Cumhuriyet tarihinin rekor düzeyine çıktı. Enflasyona karşı ne önlem aldı? Sabit ve düşük gelirli vatandaşın enflasyon altında ezilmesine seyirci kalmak dışında ne yaptı? Dört aydır gelir dağılımını düzeltmek için ne karar aldı?"
Baykal, soruların yanıtlarını da veriyor:
"Sayın Yılmaz, yaz aylarında karınca gibi çalışacağına, ağustosböceği gibi yan gelip yattı. Şimdi de çıkıp ağustosböceği gibi ötüyor. 1998 masalları anlatıyor. Yok 15 milyar dolar gelecekmiş, ekonomi rahatlayacakmış. 1998'in ortasında enflasyon düşecekmiş. Vatandaşın bu masallara karnı tok. Türkiye, dünya savaşları, 1930 ekonomik bunalımı dahil, tarihinde hiç bu kadar yüksek enflasyonla karşılaşmadı."
CHP lideri, hükümetin ekonomi politikasını onaylamadıklarını vurgulayarak, "Unutulmasın, hükümetin vatandaşı ezen bu politikalarından CHP çok rahatsızdır" diyor.
Baykal'ın, sert tepkisinden, Yılmaz'ın, hükümet ne yaparsa yapsın, CHP'nin desteğini "çantada keklik" görmemesi gerektiği anlaşılıyor.

Yazara Email F.Bila@milliyet.com.tr