Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

       ECEVİT'in "DSP azınlık modeli"ne Baykal nasıl bakıyor?
       CHP lideri, azınlık modeliyle hükümet arayışını "zaman kaybı" olarak niteliyor ve ekliyor:
       - Üstelik bu sadece benim değil, tüm toplumun değerlendirmesi.
       CHP lideri Baykal'a soruyoruz:
       - Ecevit'in azınlık modeline "sol blok" önerisinin sahibi olarak destek verebileceğiniz yorumları yapılıyor. Bu yaklaşımla destek vermeniz söz konusu mu?
       - Eğer bu yorumu veya öneriyi yapanlar uzun vadeli, seçime dönük, ciddi ve kalıcı bir işbirliğinden söz ediyorlarsa, onu memnuniyetle karşılarız. Ama, biz artık, ciddi ve seçime dönük bir dayanışma ile zaman geçirmeyi hedefleyen, taktik yaklaşımlar içeren önerilerin birbirinden ayrılmasını istiyoruz. Türkiye'nin çok ciddi bir hükümet oluşturma sorunu var, ama zorlama model önerileriyle zaman yitiriyoruz.
       - DSP azınlık modelinin sizce şansı yok mu?
       - Türkiye çoğunluk modellerinin tümünü denedi de olmadı mı? Hayır. Böyle bir şey yok. Bir model önerildi. Olmuyor dendi. Arkasından tek parti azınlık modeli gündeme getirildi. Çoğunluğa dayanacak modellerin biri hariç hiçbiri denenmedi ki. Hükümet kurma işi sonuçta matematik yönü olan bir olaydır. Meclis aritmetiği dikkate alındığında azınlık modelinin gerçekçi olmadığı ortaya çıkıyor. Yapılan şu: ANAP - DSP ekseni esas alınarak bir çoğunluk, bir de azınlık modeli önerildi. Diğer partiler ANAP - DSP anlaşmasına uymak zorunda değil ki. Kaldı ki, DSP azınlık modeli önerisi, bizim katkımız olsun veya olmasın Meclis'ten gerekli desteği alamıyor. Buna sayı yeterli gelmiyor.
       - Hükümeti düşürüp ortaya bir model koymadığınız yolundaki eleştirileri nasıl karşılıyorsunuz?
       - Bu eleştiriler hem dayanaksız hem de haksız. Biz bir yıldır model öneriyoruz. Bizim önerimiz şu: Türkiye'nin ülkeyi seçime götürecek bir hükümete ihtiyacı var. Meclis koşulları dikkate alındığında bir saygın milletvekili başbakan olarak atanır, herhangi bir pazarlığa gerek olmadan bir hükümet kurması ve ülkeyi seçime götürmesi istenir. Bu kişiyi ister partilerin uzlaşmasıyla belirleyelim, ister Sayın Cumhurbaşkanı'nın tercihiyle tayin edilsin, ama herhangi bir parti lehine veya aleyhine olmayacak şekilde bir hükümet kurup yola devam etsin. Buna illa bir model adı takmak da gerekmez.
       - Partilerin bu hükümette temsili konusunda sorun çıkmaz mı?
       - Hayır. Bu ilkede anlaşma sağlanırsa. Kimden bakan aldığı, kimden almadığı da önemli değil. Biz bunu açık söylüyoruz. Bu görevi üstlenecek kişiye, `biz destek veriyoruz. İster bizden bakan talep et, ister etme. Edersen veririz, etmezsen de yine destek veririz' diye yaklaşacağız. Önemli olan Meclis çoğunluğunun desteğini almasıdır. Bakanları ister partilerden alsın ister almasın.
       Baykal'ın daha önce gündeme getirdiği, "sol blok" önerisinin, bugünkü hükümet oluşturma koşullarıyla ilgili olmadığı anlaşılıyor. CHP lideri, blok yaklaşımının "seçimlerde dayanışma ve uzun vadeli işbirliği" anlamı taşıyacağını vurguluyor. Dolayısıyla, "sol blok tezi nedeniyle Baykal, DSP azınlık modelini desteklemek zorunda" yaklaşımı geçerli görünmüyor.
       Baykal, "liderler dışında birinin başbakanlığında çoğunluk modeli"nden yana.
       DSP azınlık modeli için CHP'den "yeşil ışık" yok.



Yazara E-Posta: f.bila@milliyet.com.tr