Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

İSLAMABAD
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, sorularımızı yanıtlarken, görevli, bir not getirdi. Başbakan, nota göz attıktan sonra bize de yüksek sesle okudu:
- Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani oturduğu yerden ayağa kalkıncaya kadarki süre için mahkzm edildi.
Başbakan Erdoğan’la birlikte bizler de haberi tebessümle karşıladık.
Pakistan Başbakanı Yusuf Rıza Gilani, Pakistan Yüksek Mahkemesi tarafından, “30 saniyelik” mahkûmiyet almıştı.
Sembolik bu mahkûmiyetin Pakistan siyasetinde ne kadar önemli olduğunu bir süre sonra Başbakan Erdoğan’la gittiğimiz Pakistan parlamentosunun özel birleşik oturumunda öğrenecektik.

Sıralara vurarak alkış
Pakistan parlamentosunda bizi şaşırtan ilk şey, Başbakan Erdoğan’ın, Türkiye ve Pakistan lehine her söz söyleyişinde milletvekillerinin sıra kapaklarına vurmasıydı.
TBMM oturumlarında zaman zaman tanık olduğumuz sıra kapaklarına vurarak konuşmacıyı protesto etme eylemi, Pakistan parlamentosunda coşkulu alkış anlamına geliyor.
Pakistan parlamentosunun Başbakan Erdoğan için yaptığı özel oturumda, milletvekillerinin sık sık sıra kapaklarına vurmaları Erdoğan’ı alkışlama biçimiydi.

Bilezikli muhalefet
Pakistan parlamentosunda bizi şaşırtan sadece alkış tarzları da değildi.
Bir diğeri de kadın milletvekillerinin konuşmacıyı bilezikleriyle protesto etmeleriydi.
Türk yetkililerden öğrendik ki, Pakistanlı kadın milletvekilleri, kürsüde konuşmasını beğenmedikleri sözcüye kollarından çıkardıkları bileziklerini gösteriyorlar.
Bu eylem, konuşmacıya, “erkek değilsin” demek anlamına geliyor.

Erdoğan’a muhalefet övgüsü
Başbakan Erdoğan ve Pakistan Başbakanı Gilani’nin konuşmasından sonra ana muhalefet partisi Pakistan İslam Birliği Partisi adına söz alan Ali Nisar Khan’ın konuşmasını dinleyince 30 saniyelik mahkûmiyetin önemini de anladık. Khan, konuşmasına, Başbakan Erdoğan’a hitaben, “Eğer siz burada olmasaydınız biz bu oturuma katılmayacaktık” diyerek başladı.
Öğrendik ki Gilani’nin mahkzmiyeti nedeniyle onun Başbakanlığını tanımayan ana muhalefet partisi, oturumlara katılmıyormuş. Ancak Başbakan Erdoğan’ın hatırı için eski Başbakan Navaz Şerif’in liderliğindeki muhalefet partisi de Meclis’te oturuma katılmış.
Khan, konuşmasında, Başbakan Erdoğan’a övgüler yağdırdı.
Erdoğan’a, “Sizin buradaki varlığınız bizim siyasi çıkarlarımızı aşan bir durumdur, size ve liderliğinize olan saygımız nedeniyle buradayız” diye seslendi.
Khan, Başbakan Erdoğan’ı İslam dünyasının bugüne kadar gördüğü en güçlü ve etkili sözcüsü diye tanımladıktan sonra, “İslam dünyası olarak arasak sizin gibi bir lider bulamazdık” diye iltifat etti.
Pakistan parlamentosundaki bütün konuşmalarda iki halk arasındaki yakınlığın ve işbirliğinin konu edildiği anlarda duygusallık ön plandaydı.
Pakistan halkının kıt kanaat koşullarda Atatürk’ün yürüttüğü Kurtuluş Savaşı’na gönderdiği yardımına Başbakan Erdoğan teşekkür ettiğinde de Pakistan’ın geçirdiği büyük deprem ve sel felaketinde ilk yardımın geldiği Türkiye’ye Gilani ve Khan teşekkür ettiğinde de milletvekilleri sıralara dakikalarca vurarak alkışladılar.

Kılık kıyafet
Pakistan parlamentosunda Türk gazetecileri ve delegasyonunun pek alışık olmadığı bir diğer görüntü de milletvekillerinin kılık kıyafetiydi. Tümüyle günlük ve yerel kıyafetlerle genel kurul salonunda bulunan milletvekillerinin kara çarşaf ve çıplak ayakla giydikleri terlik benzeri ayakkabılar dikkat çekiciydi.

Demokrasi vurgusu
Başbakan Erdoğan, parlamentodaki konuşmasında demokrasi vurgusu yaparken, “Halk iradesinin önünde duramazsınız” diyerek, Arap Baharı’na atıf yaptı. Demokrasi kültürüne dikkati çeken Erdoğan, günümüzde dünyadaki eğilimin halk iradesinin üstünlüğü, demokrasiye yönelme ve kökleştirme yönünde olduğunu belirtti. Başbakan Erdoğan, demokrasi vurgusu yaparken, sık sık demokrasiye müdahale eden Pakistan ordusunun Genelkurmay Başkanı ve kuvvet komutanları da genel kurul salonundaydı.
Pakistan basınının haberlerinde, Başbakan Erdoğan’ın ziyaretiyle ilgili büyük ölçüde demokrasi vurgusu ön plana çıkarılmıştı.