Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Herkesin gözü Hava Pilot Binbaşı Murat Keleş’in üzerindeydi. Binbaşı Keleş tekerlek keser kesmez, protokolün hizasında F-16’sını ters çevirdi ve ters biçimde tırmanışa geçti.
Herkesin nefesini tuttuğu anda büyük bir daire çizerek havayı yırtan bir sesle yeniden önümüzden geçti.
“Şimdi” diyordu, mikrofon başında Hava Pilot Yüzbaşı Sedat Yalın Ahbab, “Solo Türk pilotu insanın fiziki sınırlarını zorlayan bir hareketle sağınızdan gelip tonolu ters geçiş yapacak” sözünü bitirir bitirmez, Binbaşı Keleş anons edilen hareketi yapıp göz açıp kapayıncaya kadar önümüzden ters uçarak geçti.
Her geçişte büyük alkış kopuyordu. Hele Yüzbaşı Ahbab’ın, “F-16’nın maksimum sınırı olan 9G geçiş için Solo Türk sağınızdan gelecek, bu geçişte pilotun üzerinde yaklaşık 800 kilo ağırlığında baskı hissedecek” dediğinde, izleyenler geçişi ayakta alkışladılar.

Araba park eder gibi
Binbaşı Keleş, bu geçişten kısa bir süre sonra Türk Hava Kuvvetleri’nin Ankara 4. Ana Jet Üssü olan Akıncılar Üssü’ne indi. F-16’sını Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Işık Koşaner, Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, kuvvet komutanları ve yabancı konukların bulunduğu protokol sırasının karşısına park etti. Uçağından indi ve heyeti selamladı.
Binbaşı Keleş’in durumunu en iyi Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün şu sözleri tarif ediyordu:
“Biz çok heyecanlandık. Ama baktım pilotlarımız gayet rahat geldiler. Hiç heyecanlı değillerdi. Sanki araba park eder gibi. Arabayı bir yerden bir yere çekmişler gibi, bu uçuşu yaptılar. Kendilerini tebrik ediyorum. Gurur duydum.”
“Şimdi” diye devam etti, “Bu pilotlarımızı izleyen her çocuk gibi pilot olmak isteyecekler. Her çocuk pilot olma hayali kurar.”
Meslektaşlarımızın sorusu üzerine Gül, kendisinin aynı hevesi taşıdığını ancak gözlük taktığı için bunun mümkün olmadığını da belirtti.

Bir yıldız daha
Türk Yıldızları artık dünyada marka olmuş bir gösteri timi. Dünyada en çok davet alan ve bir defada bir milyon kişiye gösteri uçuşu yapmış, Türkiye’nin gurur kaynağı bir ekip.
Şimdi Türk Yıldızları’na bir yıldız daha eklendi: Solo Türk...
Dünyanın üçüncü örneği olarak Türk Hava Kuvvetleri bir F-16 savaş uçağını Türk Hava Kuvvetleri’nin 100. yıldönümünün Türk milletine hediyesi olarak gösteri uçağına dönüştürdü. Üzerindeki parlak siyah, gri ve altın sarısı renklerle oluşan ve uçağın altından bakınca Türk bayrağı olduğunu anlaşılan çok güzel grafikle, kuyruğuna işlenmiş kartal başı figürüyle “Solo Türk” ilk kez protokolün ve basının önünde uçtu.
Binbaşı Keleş, dünkü uçuşuyla, bundan sonra Türk Yıldızları gibi Solo Türk’ten dünyada çok söz edileceğini gösterdi.
Türk Solo pilotları Binbaşı Keleş’i, Yüzbaşı Fatih Kaymaz’ı ve Yüzbaşı Sedat Yalın Ahbab’ı ve onları yerde uçuşa hazırlayan teğmenler ve astsubaylardan oluşan ekiplerini kutlamak gerekir.

Hedef uzay
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün vurguladığı gibi dünyada bir asırlık geçmişi olan çok az hava kuvveti var. Bunlardan biri de Türk Hava Kuvvetleri.
Cumhurbaşkanı Gül, teşekkür konuşmasında Türk Hava Kuvvetleri’nin vizyonunda sadece havacılık değil onunla birlikte artık uzay çalışmaları olduğunu da duyurdu. Türk Hava Kuvvetleri’nin sadece dünyaca taktir edilen yetenekli pilotlarıyla değil, teknoloji üretimi, havacılık sanayi ve görev yazılımlarıyla da çağıyla yarışan bir kurum olduğunu vurguladı.
Türk Hava Kuvvetleri’nin tarihi neredeyse dünya havacılık tarihi kadar eskidir. Osmanlı Devleti son dönemine girerken, Wright kardeşlerin uçağı icat ettikleri 1903 yılından hemen sonra pilot eğitimi için yurtdışına subay göndermiş ve sadece beş yıl sonra, 1908’de ilk hava gücüne sahip olmuştur. Türk Hava Kuvvetleri kuruluş yılı olarak kurumsal temelinin atıldığı hava kuvveti filosunun oluştuğu 1911’i esas alıyor. Bu yıl 100. yılı.
Türk Hava Kuvvetleri’nin, ikinci yüzyılına girerken, Türk uçaklarından, Türk astronotlarından, uzay çalışmalarından söz ettirecek bir düzeye ulaşması dileğiyle 100. yılını kutluyorum.