Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın'ın depremden sonra yaptığı ilk işlerden biri Boğaziçi ve Fatih Sultan Mahmet köprüleriyle, Haliç Köprüsü'nü inceletmek oldu.
       İncelemeyi, Haliç ve Fatih Sultan Mehmet Köprüsü'nü yapan, Boğaziçi Köprüsü'nün yapımına da ortak olarak katılan Japonlar gerçekleştirdiler.
       Japonların hazırladığı inceleme raporu Bayındırlık Bakanlığı'na sunuldu.
       Sonuç sevindirici:
       - Üç köprü de Marmara depreminden zarar görmedi.
       Japonlar köprülere "sağlam" raporu verdiler ve eklediler:
       - Kobe depreminde bizim köprüler yerle bir oldu. Boğaz köprüleri daha dayanıklı çıktılar.
       "Sağlam" raporu almalarına rağmen, yapılan değerlendirme sonucunda daha yakın ve daha şiddetli deprem olasılığına karşın üç köprünün de güçlendirilmesi kararlaştırıldı. Japonların da önerisi bu yönde oldu.
       Bayındırlık ve İskan Bakanı Koray Aydın, dün yaptığımız görüşmede şu bilgiyi verdi:
       - Köprülerimiz bu depremden zarar görmemiş. Bu çok sevindirici. Ancak biz ileriyi düşünerek üç köprüye de takviye yapma kararı aldık. Hemen çalışmaya da başladık. Japon uzmanlarla birlikte takviye projesini hazırlıyoruz.
       * * *
       Peki, üç köprü kaç şiddetinde bir depreme dayanıklı yapıldı?
       Yapılacak takviyelerle kaç şiddetinde bir depreme dayanıklı hale getirecekler?
       Bu sorularımızın yanıtını da Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit'ten aldık:
       - Üç köprümüz de 8 şiddetine kadar olacak depremlerden etkilenmeyecek yapıdadır. 8 ve daha büyük depremlerde ise hasar görebilirler. Hasar derken de etkilenebilirler, bazı çatlaklar oluşabilir anlamında söylüyorum. Şu anda 7.4 büyüklüğünde bir depremden etkilenmediler. Şimdi yapacağımız güçlendirici çalışmalarla 8 ve daha büyük depremlere karşı daha da dayanıklı hale gelecekler.
       - Nasıl bir ölçü kullanılacak?
       - Depremle ilgili olarak üç önemli ölçü var: 1- Depremin büyüklüğü, 2- Uzaklığı, 3- Zemin. Bu üç faktör kullanılacak. 8 veya daha büyük bir depremin Boğaz köprülerine yakın bir yerde olmaları olasılığı dikkate alınarak hesaplamalar yapılacak. Çünkü depremin uzaklığı çok önemli bir faktör.
       Deprem açısından İstanbul'un taşıdığı risk dikkate alındığında Bayındırlık Bakanı Koray Aydın ve Karayolları Genel Müdürü Dinçer Yiğit'in gösterdikleri duyarılılık güven verici...
       * * *
       Bayındırlık Bakanı Koray Aydın'ın gösterdiği bir diğer duyarlılık da dün bu köşede eleştirdiğimiz Yalova'daki okul onarımlarıyla ilgili ihaleler konusunda.
       Yalova'da iş alan MHP İl Başkanı, Bahçeli'nin talimatıyla görevden alındı.
       Bayındırlık Bakanı Aydın ise Yalova Bayındırlık Müdürlüğü tarafından hiçbir ihale verilmediğini belirttikten sonra şu bilgiyi verdi:
       - Kamuoyunun bu konudaki hassasiyeti bizim için çok önemli. Ben de bir genelgeyle bütün bayındırlık il müdürlerine talimat verdim. Yaptıracakları en küçük işi dahi bana bildirecekler ve kesinlikle siyasi kimliği olan kişilere iş verilmeyecek.
       Sadece bayındırlık değil, bütün il müdürlerinin bu duyarlılığı göstermeleri gerekli...



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr