Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Ankara, Gazze’de ateşkesi sağlamak için çok yönlü, yoğun bir diplomatik çaba gösteriyor. Henüz bir sonuç alınmış değil. İsrail, ateşkese yönelik hiçbir çağrıyı dikkate almadan, Gazze’yi ateş altında tutmaya devam ediyor.
Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, dünkü görüşmemizde, durumu, “Biz şu anda konuşurken bile Gazze’de çocuklar ölüyor, bütün çabamız önce akan kanı durdurmak” diye özetledi.
Çiçek, Türkiye’nin çabalarının siyasetten önce insanlıkla ilgili olduğunu vurgulayarak şöyle konuştu:
‘Her katkıya hazırız’
“Bizim iki önceliğimiz var: Birincisi, ateşkesin hemen sağlanması. İkincisi ise Gazze’de insanların acil yardım ihtiyaçlarının karşılanması. Önceliğimiz bu. Siyasetten önce insanlık. Başbakan’ın verdiği tepkinin nedeni de insani boyuttur. Bu insanlar zaten aylardır ambargo altında. Ekmek ve su dahi büyük sorun. İlaç ulaştırılamıyor.
Bizim ilaç kafilemiz 5-6 gün izin bekledikten sonra, ancak dün bölgeye girebildi. Biz kanı durdurmaya çalışıyoruz. Çocuklar ölmesin diye uğraşıyoruz. Bu amaçla her türlü katkıya hazırız. Ambulans uçağımız da hazır bekliyor. İzin alınabilse hemen yaralıları da taşıyıp yardımcı olacağız. Ya İsrail üzerinden ya Mısır üzerinden uçakla yaralı gelebilir. Mısır zaten ‘ben hastanelerimizi açtım’ diyor. Öbür taraftan da bir izin verme hali yok.”

‘BM isterse görev alırız’
Çiçek’e, Türkiye’nin barış gücü çerçevesinde bölgeye asker göndermesinin söz konusu olup olmayacağını sorduğumda ise, şu karşılığı verdi:
“Biz bugüne kadar hep BM’nin isteklerini olumlu karşıladık. Bugün bildiğim kadarıyla 28 ülkede Türk askeri görev yapıyor. BM böyle bir talepte bulunursa buna da olumlu yaklaşırız anlamında konuştum. Soru üzerine kişisel fikrimi söyledim. Çünkü bugüne kadar yapılan uygulama bu yönde. Bölgeye, barışa, kanın durdurulmasına bir katkısı olacaksa, biz her türlü katkıyı vermeye hazırız.”

Uluslararası denetim mekanizması
Türkiye’nin çok yönlü temaslarının sonrasında Gazze’de ateşkesin sağlanması için hazırladığı dosyanın tamamlandığı gelen bilgiler arasında. Başbakan’ın Arap ülkelerine yaptığı ziyaretler, Mısır ve Suriye dışişleri bakanlarının Ankara temasları, Başbakan’ın Danışmanı Ahmet Davutoğlu’nun Hamas’la ve İsrail’in Ankara Büyükelçisi’yle yaptığı görüşme, Şam’a Sarkozy ve Esad zirvesi için gerçekleştirdiği ziyaret sonrasında oluşturulan dosya bütün tarafların görüşlerini ve taleplerini içeriyor.
Ankara, oluşturulması muhtemel bir “gözlemci ülkeler” grubunda yer almak da istiyor. Bölgeye barış gücü gönderilmesinden önce bir gözlemci ülkeler grubu ve uluslararası denetim mekanizması kurulması olasılığı daha yüksek. Ankara böyle bir mekanizmada yer almaya hazır.
Ankara’ya dün ulaşan bilgiler arasında İsrail’in, Mısır-Gazze sınırında bir uluslararası güvenlik ve denetim mekanizması kurulmasını önerdiği ve bu mekanizmada Türkiye’nin mutlaka yer almasını istediği yönündeydi. Ankara’nın ise bu öneriye karşı, “Önce ateş kesilmeli” mesajını verdiği kulislere yansıdı.
İsrail, Gazze’de yarattığı trajedi ve takındığı umursamaz tutumuyla vicdanları kanatmayı daha ne kadar sürdürecek?
Umarız bu ağır vicdani yükün altından kalkamayacağını anlar ve kan akıtmayı durdurur.