Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Türkmenistan'dan Türkiye'ye dönerken, "Ben merak etmiyorum, siz ediyorsunuz, etmeye devam edin" diyordu, uçaktaki gazetecilere...
       Sadece gazetecilerin değil, uçaktaki herkesin "merakı", Meclis'teki Anayasa değişikliği oylamasıydı. Elbette Cumhurbaşkanı da "merak" ediyordu ama, konumu "merak"ını yansıtmaya engeldi.
       "Bir şey demeyecek misiniz" türündeki ısrarlı sorulara, "Benim elimdeki bir şey değil, politika imkan sanatıdır" derken, makamının, elini kolunu bağladığını ima ediyordu.
       Cumhurbaşkanı Demirel'in havasından Meclis'te yaratılan "tereddüt"lü ortamdan rahatsız olduğu anlaşılıyordu.
       "İlk oylama 367'in altında çıkarsa açıklama yapacak mısınız" sorusunun asıl "merakı" ise "böyle bir durumda aday adaylığından çekilip çekilmeyeceği"ydi.
       Cumhurbaşkanı bu soruya verdiği, "367'nin altında da çıksa, üstünde de çıksa açıklama yapmayı düşünmem" karşılığını vererek kendini bağlamak istemedi.
       * * *
       CUMHURBAŞKANI Demirel bu hava içinde Ankara'ya ayak bastıktan iki saat sonra ilk oylama sonuçları geldi.
       Anayasa değişikliği yasa teklifinin maddelerine geçilip geçilmemesi konusunda yapılan "gizli" oylamada, kabul oylarının 303, ret oylarının ise 202 çıkması hesapları altüst etti.
       Önergeleri 400'ün üzerinde milletvekilinin imza atmasına rağmen kabul oylarının 303'te kalması, Fazilet Partisi'nin sandalye sayısı 104 olmasına rağmen ret oylarının 202'yi bulması, bugüne kadar yapılan "iyimser" tahminlerin isabetli olmadığını gösterdi.
       Cumhurbaşkanı Demirel'in yeniden seçilmesi projesi ilk oylamada önemli bir yara aldı.
       Bu sonuç iktidar partilerinin aynı yönde blok oy kullanmadıklarını gösterdiği gibi, Fazilet Partisi'nin pazarlık gücünü de artırdı.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr