Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, 2008 Olimpiyatları'nın İstanbul'da yapılması için oluşturulan Tanıtım Komitesi'nin başkanlığını yürütecek.
       Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Fikret Ünlü'nün bu önerisini tereddüt etmeden kabul eden Demirel, tarihi bir görev üslenmiş oldu.
       Cumhurbaşkanlığı görevinden ayrıldıktan sonra Demirel'in ne tür görevler üstlenmesi gerektiği konusunda birçok tartışma yaşandı. Tartışmalar hala sürüyor. Sağdaki partileri bir çatı altında toplamaktan ombudsmanlığa kadar uzanan bir dizi öneri gündeme getirildi.
       Ancak Demirel, "Türkiye Cumhuriyeti'nin cumhurbaşkanlığını yapmış" bir kişilik olarak bu önerilere dikkatli ve çok özenli yaklaşarak, Çankaya'ya gölge düşürecek girişimlerden uzak durmayı başardı.
       Olimpiyatların Türkiye'de yapılmasını sağlamak amacıyla uluslararası bir görev üstlenmesi ise Demirel'in taşıdığı "cumhurbaşkanı" sıfatı ve uluslararası deneyim ve ağırlığına uygun bir görevdir. Türkiye'nin ulusal çıkarlarına uygun, uluslararası etkinliğini artıracak böyle bir organizasyonun İstanbul'da yapılması için dünyanın ve bölgemizin en deneyimli siyaset ve devlet adamlarından biri olarak Demirel'in önemli katkılarda bulunacağı kuşkusuzdur.
       Türkiye'nin birçok alanda olduğu gibi, sporda da uluslararası çok önemli başarılar elde ettiği bir dönemde gelişmiş ülkeler arasında yer alabileceğini kanıtlamak açısından olimpiyatların İstanbul'da yapılması çok önemli bir fırsattır. Tıpkı, AGİT zirvesindeki mükemmel organizasyonuyla bir dünya kenti olduğunu kanıtlayan İstanbul'un 2008 Olimpiyatları'na ev sahipliği yapması sadece prestij kazandıracak bir olanak değil, aynı zamanda ekonomik ve siyasi açıdan da önemli artılar bırakacak bir uluslararası platform olacaktır.
       Dünya liderleriyle geliştirdiği sıcak ilişkiler, bölgede taşıdığı ağırlık ve Türkiye'nin ulaştığı olanaklar dikkate alındığında Tanıtım Komitesi Başkanlığı önerisinin 9. Cumhurbaşkanı Demirel'e bugüne kadar yapılan en anlamlı öneri olduğu söylenebilir.
       Demirel'in başkanlığındaki komitenin olimpiyatların İstanbul'da yapılmasını sağlaması, tarihi bir başarı olacaktır.


Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr