Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


       9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Çankaya'da görev yaptığı yedi yıl boyunca, her gün cebinde Anayasa kitapçığı taşıdı.
       Demirel'e dünkü görüşmemizde, Çankaya ile hükümet arasında gerginliğe yol açan kanun hükmünde kararname konusunu sorduk.
       - Başbakanlık ve Cumhurbaşkanlığı yaptığınız dönemde bugünkü gibi bir kanun hükmünde kararname sorunu yaşanmış mıydı?
       - Hayır, yaşanmadı. Hafızamı yokluyorum; diğer kararnameler konusunda yaşanmıştır ama kanun kuvvetinde kararname konusunda yaşanmadı.
       - Siz hep yanınınızda Anayasa taşıyarak çalıştınız. Anayasa'yı özümsemiş ve uygulamış bir Cumhurbaşkanı olarak, kanun hükmünde kararnamelerin imzalanması konusunda Anayasa'da bir boşluk olduğunu düşünüyor musunuz?
       - Bana göre Anayasa'da bir boşluk yok. Anayasa yasaların nasıl çıkarılacağını, kanun hükmünde kararnamelerin nasıl çıkarılacağını yazmış.
       - Cumhurbaşkanı ile hükümet arasında önemli bir yorum farkı var?
       - Açıklığın olduğu yerde delalete itibar edilmez. İçinden çıkılmayacak bir durum yok orta yerde.
       - Nasıl bir çıkış yolu bulunabilir?
       - Ben bir yöntem öneriyorum. O da şu; bu iki makam, Cumhurbaşkanlığı ve hükümet bu olayı çözecekler, çözüme kavuşturmak zorundalar. Eninde sonunda çözüm bulacak olan bu iki makam değil mi? O halde, sonunda ulaşacakları çözüme başında ulaşmaları doğru olur.
       Demirel, günlük tartışmalara girmiyor ama kanun hükmündeki kararnameleri, diğer kararnamelerden özenle ayırıyor.
       * * *
       İRTİCAİ, bölücü ve yıkıcı faaliyetlerde bulunan memurların meslekten çıkarılmalarına ilişkin kanun hükmünde kararname konusunda hükümet ısrarlı.
       Peki kararnamenin çıkarılmasını bu kadar acil hale getiren durum nedir? Kararname çıkar çıkmaz hızla uygulanmasını gerektirecek saptamalar mı var?
       Dün bu soruyu hükümet çevrelerine yönelttik.
       Aldığımız yanıt durumun "aciliyet" taşıdığı yönünde. Özellikle İçişleri memurları arasında kararname kapsamına giren saptamalar bulunduğu yanıtını aldık. Polis ve mülki idare teşkilatında önemli saptamalar yapıldığı vurgulanıyor. Kaymakam düzeyinde dahi kanun hükmünde kararname kapsamına giren memurlar bulunduğuna işaret ediliyor.
       Başbakan ve hükümetin acele edişinin ve ısrarının altında bu tür saptamaların etkili olduğuna dikkat çekiliyor.



Yazara E-Posta: fbila@milliyet.com.tr