Fikret Bila

Fikret Bila

fbila@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Fikret BİLA

"BELKİ bürokrat olmamdandır" diyor Maliye Bakanı Zekeriya Temizel, "devletteki maaş uçurumu beni çok etkiliyor, duygulandırıyor, tepki gösteriyorum."
Ve örnekler veriyor :
"Personel rejimi öyle işlevsiz ve anlamsız hale gelmiş ki, devlette maaşlar arasında 36 kat fark var. Bu fark ne liyakatle açıklanır, ne kariyerle, ne kadroyla, ne görevle."
Uzun yıllar Maliye Bakanlığı'nda bürotrat olarak görev yapmış olan Maliye Bakanı Temizel'e bu çarpıklığı düzeltmek, bu maaş uçurumunu ortadan kaldırmak için bir çalışma yapıp yapmadığını soruyoruz:
"Elbette yapıyoruz. İki çalışma yürütülüyor. Biri Sayın Hikmet Sami Türk'e bağlı olan Devlet Personel Dairesi Başkanlığı tarafından yapılıyor. Diğerini biz yapıyoruz. Kamudaki tüm görevleri saptayıp, kadro ve görev tanımı yaparak, bu kadrolara yapılacak atama ve verilecek ücretleri tek tek belirlemeyi amaçlayan bir çalışma yürütüyoruz. Mevcut sistemde kamuda çalışanlar için 22 çeşit ücret belirleniyor. Bunu ortadan kaldırmayı ve kamu personeline ödenen ücretler arasındaki farkı 36 kattan 3 kata indermeyi hedefliyoruz."
Maliye Bakanı vergi reformundan sonra, personel reformunun da gündeme geleceğini bildiriyor. Yürürlükte olan personel rejiminin belkemiğini oluşturan 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nın artık işlemez hale geldiğini vurguluyor.
Maliye Bakanı Temizel'e katılmamak mümkün değil.
Örneğin, 657 sayılı Devlet Memurları Yasası'nda "en yüksek devlet memuru" diye bir kavram var. Yasaya göre devletin en yüksek memuru Başbakanlık Müsteşarı. Daha büyüğü yok. Peki, "en yüksek devlet memurundan iki kat yüksek devlet memuru olur mu?"
Olmaması gerekir. Ama, var...
"En yüksek devlet memurundan iki kat yüksek" olan memur Rekabet Kurulu Başkanı. Çünkü, Rekabet Kurulu Başkanı'nın maaşını belirleyen yasa, "Rekabet Kurulu Başkanı en yüksek devlet memurundan iki kat fazla maaş alır" diyor. Haliyle Başbakanlık Müsteşarı'na, "böbürlenme müsteşarım, senden büyük Rekabet Kurulu Başkanı var"demek mümkün. Tabii ona da, "sen de böbürlenme Başkanım, sende de büyük İMKB Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı var" da denilebilir. İMKB Başkanı ve Merkez Bankası Başkanı da Rekabet Kurulu Başkanı'ndan fazla maaş alıyorlar. En düşük devlet memurunun 49 milyon lira maaş aldığı düşünülürse, kamu ücretleri arasındaki uçurumu varın siz hesaplayın.
49 milyon lira maaşlı "En düşük devlet memuru"nda bir tereddüt yok. Ancak, "en yüksek devlet memuru"nun kim olduğu tartışılır. Arada kalan binbir çeşit memur ve içinden çıkılmaz garip maaş hesapları da ayrı.
Artık, devletin, "devlet ve memuru"nu tarif edip, ne maaş vereceğini belirlemesi gerekli.



Yazara Email F.Bila@milliyet.com.tr